Нищо светло в тунела


Ниската ликвидност е и проблем, и факторът, който задържа пазара от по-силен спад
Димитър Бакалов, портфолио мениджър в "КД инвестмънтс"

Нищо добро не се очертава през следващата седмица, а и вероятно в следващите месеци на Българската фондова борса.


Не по-оптимистично е положението и за международните пазари, макар там надеждите за преборване поне на част от проблемите на еврозоната и продължаващо възстановяване на щатската икономика да са сигналите, които веднага биха насочили тренда нагоре.
Анализаторите в САЩ се разминават в мненията си за посоката на акциите, но всички споменават проблемите на Европа, които се пренасят и върху настроението на инвеститорите зад океана.
"Основите на щатската икономика са добри", казва през "Блумбърг" Джеф Саут, ръководител на инвестиционния отдел във финансовата компания Raymond James & Associate.


Според Саут дълговите проблеми на Европа няма да поставят пред риск глобалното възстановяване. Кейт Уайрц, шеф на инвестиционния отдел в управляващото дружество Fifth Third Asset Management Inc., обаче смята, че проблемите на Европа повличат със себе си и настроенията на глобалните пазари, а продължението се очертава да става по-лошо. Пред "Блумбърг" Уайрц казва, че еврото може да бъде поводът за нов рязък спад в цените на акциите.


В последните сесии и американските, и европейските пазари започнаха да изтриват спечеленото по-рано през седмицата. Като цяло усещането е за доста голяма нестабилност – ако след черния 6 май видяхме резки скокове и много бързо възстановяване на изгубеното, в последните дни виждаме и сериозни спадове.


В петък основните индекси в САЩ губеха по близо 2 на сто от стойността си, което за волатилен и голям пазар като американския е значително. Основният Dow Jones Industrial Average се понижи с 1.51% до 10 620.16 пункта, а S&P 500 падна с 1.88 на сто.


"Имаме добри основи от гледна точка на печалбите и макроновините, но никой не изглежда склонен повече да обръща внимание на това", коментира пред "Ройтерс" Джон Правийн, инвестиционен стратег в Prudential International Investments Advisers LLC. Той подчертава, че всички се притесняват от случаващото се в Европа.


На Стария континент последните сесии минават още по-лошо, отколкото щатските – в петък германският DAX и FTSE 100 отбелязаха над 3% загуба, а френският САС40 беше с 4.6% надолу.
У нас също имаше понижение на борсовите индекси през цялата минала седмица.


И този път БФБ остана малко встрани от настроенията на глобалните пазари, защото не последва нито ръста в първите дни, нито силните понижения след това. Основният индекс SOFIX падна до деветмесечно дъно и вече съвсем малко го дели от падане под 400 пункта, след като в последната сесия затвори при 401.55 пункта.


Анализаторите у нас вече нямат никакви надежди за стабилно възстановяване на БФБ поне в следващите няколко месеца. "Ниската ликвидност е и проблем, и факторът, който задържа пазара от по-силен спад", смята Димитър Бакалов, портфолио мениджър в "КД инвестмънтс".Ниската ликвидност е и проблем, и факторът, който задържа пазара от по-силен спад
Димитър Бакалов, портфолио мениджър в "КД инвестмънтс"Предстоящо


18 май
Във вторник акционерите на "Лесопласт" ще се съберат на общо събрание, за да решат как да разпределят финансовия резултат за миналата година. Очаква се изборът и на втори изпълнителен директор на дружеството.


Също във вторник е последният ден за борсова търговия на правата от увеличението на капитала на "Алфа България". Компанията търси от фондовия пазар 15 млн. лв.


22 май
В събота е общото събрание на "Унифарм", на което се очаква да бъде взето решение за разпределяне на дивидент. Предложението е той да бъде по 0.50 лв. на акция. Освен това ще се обсъди и увеличение на капитала на компанията от 1 млн. на 6 млн. лв. със собствени средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK