Европа остава във фокуса на бурята

Финансовите пазари поеха глътка въздух, след като европейските лидери спешно одобриха спасителен пакет от близо 1 трлн. щатски долара през миналия уикенд, за да се справят с набиращата скорост криза с дълга и да върнат доверието в обединената валута.


Реакцията на борсите беше светкавична. Еврото и цените на акциите започнаха да се възстановяват бързо от агресивните продажби.


Но още в понеделник по време на сутрешната търговска сесия европейската валута спря своя ход нагоре и до края на седмицата регистрира най-ниски нива от почти две години насам, като се върна към нивата, на които се намираше при колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers.
Доверието на финансовите пазари, което беше подложено на сериозни изпитания през последните месеци с безкрайните преговори и липсата на резултат по сериозните проблеми в ЕС, очевидно няма да бъде върнато за няколко дни.


На този етап настроенията на инвеститорите остават крайно песимистични относно възстановяване на еврото. Допълнително напрежение внесоха и слуховете за изказването на президента на Франция Никола Саркози, че Франция може да се откаже от еврото, ако Германия не подкрепи последния пакет от мерки.


Нещо повече, в Лондон член на екипа на американския президент говори дори за ''дезинтеграция'' на европейската валута. Под влиянието на тези събития еврото продължи надолу и достигна много важно техническо ниво над 1.23 долара, което успя да издържи кулминацията на финансовата криза през ноември 2008 г.


В унисон с текущата обстановка все повече стават прогнозите на анализатори за паритет на еврото спрямо щатския долар. От друга страна, можем да отбележим, че от началото на годината двойката евро/долар вече е регистрирала спад от 9%, което е много близо до годишната му амплитуда на движение през последните години.


На рекордно високи нива е съотношението къси/дълги позиции на инвеститорите в евро. Това е полезен индикатор, който при достигане на подобни екстремуми показва скорошно обръщане на посоката на движението.


На глобалните пазари на акции сценарият на търговия беше малко по-различен, като позитивните настроения се запазиха до средата  на седмицата. Можем да отбележим, че в четвъртък в ранната сесия  американските индекси се търгуваха само 3% под най-високите си нива, достигнати преди месец.


Това бързо възстановяване изглеждаше неоправдано на фона на песимистичните настроения и логично в края на седмицата видяхме възобновяване на низходящото движение. Основната част от него беше във петък, когато индексите в САЩ регистрираха над 2% спад.


Няма да е изненада негативните настроения да се пренесат и през настоящата седмица и цените на акциите да понесат нови загуби. Все пак трябва да отчетем, че фокусът на бурята остава Европа, а в САЩ през последните месеци ситуацията се подобрява.


Да си припомним позитивния сезон на отчетите и огромния превес на щатските компании, чиито финансови резултати бяха над предварителните очаквания на пазарите.


Така или иначе корекцията беше необходима и сега големият въпрос е дали дъното на низходящото движение е вече факт, или тепърва ще видим продължение на негативния тренд, стартирал с финансовата криза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK