Индексът SOFIX падна под 400 пункта след силен спад на борсата

Индексът SOFIX падна под 400 пункта след силен спад на борсата

© Красимир Юскеселиев13.45 часа, край на сесията. Българската борса изпрати един от най-лошите си дни – комбинацията от дълговите проблеми на еврозоната и пониженият апетит за риск на капиталовите инвеститори, заедно със спада на американските и европейските борси от края на миналата седмица върна пазара на нивото му от лятото на миналата година.


С 2.07% спад затвори SOFIX към края на търговията, падайки до 393.25 пункта. Над 2% беше загубата и за BG TR30 и Дневник 20, последният до ниво от 58.89 пункта, най-ниското от 1 февруари насам. Много леко се понижиха BG40 и секторният BG REIT, който следи фондовете за имоти. Индексът се понижи до 40.38 пункта, а причина за по-лекият му спад беше силно поскъпване при "Парк" и "Феърплей пропъртис".


Общият оборот се задържа на малко над 2 млн. лв. Освен привилегированите ацкии на "Енемона", "Индустриален холдинг България", "Велграф Асет мениджмънт" и "Химимпорт" бяха другите по-активно търгувани позиции. Акциите на "ИХ България" паданаха с над 4 на сто, обикновените книжа на "Химимпорт" изгубиха 6% за днес, на "Велграф" останаха без промяна.
Останалите по-ликвидни дружества запазиха пониженията си, като само при "Монбат" то беше по-малко от процент. От всички компании с оборот над 10 хил. лв. днес на пръсти се брояха изключенията, които не поевтиняха силно – освен споменатите вече привилегировани акции на "Енемона", обикновените книжа на компанията също се покачиха с 0.9 на сто. Едва 0.01% ръст имаше при "Хидравлични елементи и системи", без промяна беше и "Албена" АД.


13.10 часа - Спадът продължава. Българската борса вече не е изолирана от световните капиталови пазари – около това мнение вече се обединяват брокери и анализатори, след силния спад днес. Причината за него те търсят в лошите резултати от американската сесия в петък, както и в слабото начало на сутрешната търговия в Европа.


Ликвидността тук остава основният проблем, който пречи да следваме по-плътно тренда на световните пазари.


Сделки с "Енемона" повишиха оборота на българската борса, но от това цените не спечелиха. Над 90 хил. привилегировани акции на строителната компания са изтъргувани досега, с почти 3 на сто ръст в цената. Стойноста на сделките с тях надмина 920 хил. лв., с което общият оборот на регулирания пазар надминава 2 млн. лв.


Индексът SOFIX вече е на ниво от 389.48 пункта, с 3% спад, всички останали измерители, включително и BG40, който измерва най-ликвидните дружества, също са на минус.


Към момента европейските борси продължават с ръста си, като FTSE 100 и DAX са с почти 0.8% нагоре, а CAC40 е с 0.69% повишение.


11.40 часа - SOFIX падна под 400 пункта. При силен спад на Българската фондова борса основният показател за посоката на търговия – индексът SOFIX, падна до 390.89 пункта, с 2.65% надолу. Повече от 2 на сто е загубата и на другите измерители на най-големите и ликвидни дружества – "Дневник 20" и BG TR30. Единствено широкият индекс BG40 се движи с ръст от 0.21% до 112.09 пункта.


Иво Толев, управляващ партньор в "Ултима капитал мениджмънт", коментира, че причината за спада у нас е слабото начало на сесията на европейските борси, но след обръщане на посоката там можем да очакваме това да се пренесе и у нас, макар и със значително закъснение. Апостол Апостолов, брокер в "Ти Би Ай инвест", каза пред "Дневник", че спадът на българския пазар е предизвикан от паника, която последва понижението на западноевропейските борси. По неговите думи БФБ отново е започнала да следва тренда на световните пазари, от който за известно време изглеждаше изолирана.


Два часа след отварянето на търговията (около 12 ч. българско време) основните европейски индекси бележат ръст, макар и с по-малко от процент. С близо 0.8 на сто е повишението на FTSE 100 и на френския CAC40, а германският DAX е нагоре с половин процент. Ръстът им идва след силни понижения в края на миналата седмица, както и в началото на днешната сесия.


"Към момента песимизмът владее повечето инвеститори и е нормално неизвестността да натиска всички пазари надолу. Липсата на яснота около дълговата криза в Европа и страхът на Америка от тази ситуация ще продължат да клатят индексите в търсене на равновесна точка", каза пред "Дневник" Иво Толев. Според него спадът на външните пазари е очаквана корекция след почти година и половина възход, което няма как да не се отразява и у нас, макар и доста по-слаба.


Търговията на БФБ до момента е вяла, като общият оборот на пазара е под 860 хил. лв. Близо 200 хил. лв. е стойността на изтъргуваните ценни книжа само на "Индустриален холдинг България", като цената им пада с 0.85%.


Изключително силен спад има при други по-ликвидни позиции – обикновените акции на "Химимпорт" губят почти 8 на сто от пазарната си оценка, а привилегированите – 4.6 на сто. С 6.8% се понижава "Стара планина холд", а "Доверие обединен холдинг" е надолу с повече от 8%.


Силни загуби има и при банковите акции – БАКБ е с 5% спад, Първа инвестицонна банка с 6 на сто, а Централна кооперативна банка с близо 3 на сто. Без промяна остава само Корпоративна търговска банка, за която през уикенда стана ясно, че все още държи по-голяма част от депозитите на държавни фирми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK