Чуждите инвеститори вече изтеглят капитали

168.8 млн. евро са напуснали България през март

Чуждите инвеститори вече изтеглят капитали

© Юлия Лазарова
За първи път цяло тримесечие излиза на червено

За първи път от началото на кризата изтеглянето на капитали от България надхвърли вложенията на чуждите инвеститори. Според предварителните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции през първото тримесечие има отлив на 21.9 млн. евро (0.1% от БВП).


Възможно е на по-късен етап цифрата да претърпи корекция. За същия период на миналата година в България са постъпили 926 млн. евро, или 2.7% от БВП.
От края на 2008 г., когато и в страната започна да се усеща ясно ефектът от световната финансова криза, е имало случаи балансът за отделни месеци да е отрицателен, но за първи път цяло тримесечие е на червено.


В случая изтеглянето на чужди вложения през март (-168.8 млн. евро) изтрива малките излишъци от първите два месеца на годината.


БНБ отчита като пряка инвестиция придобиването на поне 10% от капитала на дадено предприятие и последващите транзакции като промяна на дела в капитала, промяна във вътрешнофирмената задлъжнялост, изменение на дела на инвеститора в неразпределената печалба или загуба на предприятието.


По-детайлната разбивка на информацията от БНБ показва, че през първите три месеца на годината няма никакво движение по перото "сливания и придобивания", което означава, че нито един чужд инвеститор не е придобил дял над 10% в българско предприятие или не е паднал под този дял чрез продажби на свои инвестиции у нас.


Теоретично обяснението за отрицателните стойности може да се сведе до изплащане на междуфирмен дълг към централите в чужбина, разпределяне на печалби или преоценки на инвестиции в минали периоди. Само при последната опция не става въпрос за фактическо изтегляне на капитали, а за счетоводна операция.


Според финансиста Любомир Христов данните на БНБ обективно отразяват процесите в българската икономика. Според него едва ли става въпрос за преоценка на инвестиции, защото това би трябвало да се посочи изрично от БНБ.


"А дори посочените стойности да са корективи, те ще говорят за завишени стойности на инвестициите в предишни месеци", обясни той пред "Дневник".


Зам.-шефът на парламентарната бюджетна комисия Алиосман Имамов (ДПС) и преподавател по статистика също заяви, че корекциите трябва да се подчертаят изрично и щом не са упоменати, става въпрос за изтегляне на капитали.


Отрицателната стойност на преките чуждестранни инвестиции означава и че дефицитът по текущата сметка на платежния баланс, въпреки че намалява, вече не се покрива чрез привличането на капитали.


В годините на икономически растеж преди кризата именно бумът на чуждите инвестиции компенсираше увеличаващата се ножица между вътрешното търсене на вносни стоки и услуги и способността на българската икономика да се конкурира ефективно на външните пазари чрез износа.


Тогава нивата на вложенията в България бяха и основен аргумент на анализаторите, които отричаха проблем в увеличаването на дефицита.


В летните месеци на 2008 г., когато за първи път се заговори, че несигурността на финансовите пазари в Западна Европа и САЩ може да засегне България, като пример беше посочен именно фактът, че чуждите инвестиции вече не покриват на 100% дефицита по текущата сметка.


Към края на първото тримесечие т.г. дефицитът по текущата сметка е -489 млн. евро, което е близо 3 пъти по-малко спрямо първото тримесечие на миналата година (-1.431 млрд. евро).


Само за март текущата сметка е на червено с 238 млн. евро (0.7% от БВП), при точно два пъти по-голям дефицит през миналия март. Намалението се дължи на продължаващото свиване на вноса на годишна база за първото тримесечие с 5% в сравнение с ръст на износа за същия период с 12%.


Като цяло пък платежният баланс, който е сбор от салдата по текущата, капиталовата и финансовата сметка и статията "грешки и пропуски" (която включва корекции в търговското салдо, записан, но невнесен капитал, неизпълнени инвестиционни ангажименти и др.), за първото тримесечие на тази година приключва с дефицит от 789.4 млн. евро. Година по-рано дефицитът е бил 1.006 млрд. евро.


Междувременно в своя блог икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов коментира, че причина за отрицателната стойност на инвестициите през първото тримесечие, макар и според неревизираните данни на БНБ, е реализираният голям бюджетен дефицит през първото тримесечие на тази година. "Лошият сценарий е очевиден: големият бюджетен дефицит гони инвеститорите, поради което България може да остане в рецесия още дълго време", казва в коментара си той.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ohubohu
  ohubohu
  Рейтинг: 488 Весело

  Ех, Станишев, Станишев! Какви капани си ни заложил само!

 2. 2 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1137 Весело

  Оттеглянето на капиталите се дължи на констатацията на ББ, че България е "най-добре" от всички страни в ЕС. Като правило, инвеститорите предпочитат да влагат парите си в страни, които не са чак толкова добре, за да подпомагат развитието им. На това, може би, се дължеше засиленият инвеститорски интерес към западнала България по времето на Станишев.
  Леле, каква глупост написах!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 3. 3 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Така ще бъде докато ни управлява мутрата Борисов !!!

 4. 4 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Любопитно

  аз честно казано не мога да се сетя за нищо което би ме накарало да инвестирам в българия в момента, а вие?

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 5. 5 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 654 Любопитно

  нормални процеси, все пак големите инвеститори не решават за инвестициите си от днес за утре, а имат нужда от в някои случаи повече от година, за да го направят особено като става въпрос за несигурна среда като източноевропейската...

  голяма част от свиването на така наречените инвестиции се дължи на свитото кредитиране от банките т.е. чуждите банке не 'инвестират' тук, а обратното теглят задължения което е нормално на фона на рестриктивната им политика (примерно коя гръцка банка ще тръгне да излива пари в българия точно в момента, а ние си имаме няколко големи такива) и полумъртвия кредитен пазар в момента...

 6. 6 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#4] от "аз":

  прав си - всички са нащрек, калкулаторите работят трескаво, каквото може да се отмени се отменя, еврозоната е в сериозна валутна криза, а и пари няма по принцип, защото банките свиха кредитирането повсеместно - всички изчакват пък и наистина защо да инвестираш точно в българия ...

 7. 7 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#4] от "аз":

  О-о, малодушни джедаино, аз инвестирам всеки миг от живота си в тази страна, но той вече преполови, а не виждам пълен съд с живителен оптимизъм. Чашата е все наполовина празна. При все това, съм се обрекал да въртя меча до пълно вразумяване на това твърдоглаво племе.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 8. 8 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Има индикации, че Good Intentions Paving Company Ltd. ще строят магистрала в България.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 9. 9 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Човек трябва да е ненормален да инвестира в държава, управлявана от мутра.

  Никога повече мутри начело на България.
 10. 10 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#3] от "бай Петко":

  долна комунистическа свиньо,
  тенденцията започна по времето на сергейчо и ахмед!

  Бойко само отнася негативите заради пика на кризата и заради това, че твърде бавно гони феодалните старци от управлението на държавата и от кръговете за източване на държавни капитали...

  и пак да повторя специално за теб, бай П*тко:
  долна комунистическа свиньо, не те ли е срам и гнус да се гледаш в огледалото?!?

  РЕФОРМИ !
 11. 11 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#8] от "wreck":

  Всеки юноша вече добре знае, че пътят към ада е павиран с добри намерения.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 12. 12 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Какво очаквате след като в България със външните инвеститори се случва това:

  http://dnevnik.bg/intervju/2010/05/16/901627_aleks_hairabedian_ako_znaehme_prez_kakvo_shte_minem/

  Кирил Кирилов
 13. 13 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#11] от "master_yoda":

  Highway To Hell

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 14. 14 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 434 Весело

  Инвеститорите са комунисти и се изтеглят заради солидарността към Станишката.Жалко,че не знаят,че Боката също е комунист.Защо не им каже,че не си е върнал книжката на член на БКП.

 15. 15 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Ами хората не са тъпи. Само с един "нисък" данък не може да ги привлечеш. Както се казваше в един виц:
  Не получаваш нищо, но пък плащаш само един лев

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 16. 16 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Интересно, как ли са кеширали инвестициите?! Това е нещото дето ме плаши! Вероятно са ипотекирали активите си?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 17. 17 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ... Та като е инвеститор да не е балък да си държи парите след като е направил далаверата.

  Ще си бие къмшика там дет' ората бачкат за по едно резенче сух хлеб (като Бангладеш, Филипините, Мианмар, Сайгон и т.н.)

  Noone needs the truth.
 18. 18 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  А чуждите инвеститори къде ще се крият ако Бойко разбере?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Да, всеки се спасява от потъващият кораб Когато няма переспектива за бъдещето никой не инвестира на такова място! Честно казано и не остана в какво да се влагат пари в България. Ако вие сте западен тип инвеститори къде ще инвестирате?? Те си направиха Мол-овете, бизнес-офис сградите, приватизираха най-апетитните и печеливши части на българската икономика, опариха се от недвижимите имоти/В България сезонът е много кратък /курортният/ и затова честно казано не е хубава дестинация за влагане на пари във ваканционни имоти, само пенсионери чужденци търсещи евтино място за живот ще останат в България./ И толкова! Сега са на следващата фаза-прибират си печалбите и капитали! Една забележка само-ако лихвените проценти в България бяха ниски колкото в Западна Европа тук щеше да има масово изтегляне на капитали и финанси от България и цифрите щяха да са наистина ужасни-само този висок лихвен % ни спасява в момента-държат доста пари на депозити. А иначе освен магистрали и инфраструктура по линия на ЕС.. може само за китайски и арабски капитали да се надяваме за в бъдеще. Не и на европейски или американски!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Информацията за подвижния пясък в българските икономически полета отдавна плаши добронамерения чужденец. Спомнете си наплива на англичани-купувачи по селата, спомнете си как офисите на известни западни фирми се местеха в гоненица по центъра на София, докато отпрашиха по съседките на страната ни. Тук спомените за некои израелски инвеститори са още твърде горещи, а печалното първенство на руските интереси, бранени зорко от държавата, смущаваше западняка, гледащ твърде подозрително. И като че най-големите инвестиции на френски, италиански и немски фирми, на веригите магазини и автосалони бледнеят пред размаха на"националноотговорния капитал", чиито налични милиарди долари и евро (всъщност -нашите милиарди, задигнати през прехода) се отразяват в лъскавите сгради по Цариградско шосе и т.н. За какво му е на екскомунистическия елит инвестиция, дс-мафията си има предостатъчно капитал да още сто години напред за ивестиране. Прането на тези пари стана главен двигател за псевдоикономиката. Огледайте се и бройте каква част от изключително ненужното и суперскъпо офисно развихряне е на практика остъклено ненужно пространство, гългащо електроенергия за климатици и нямащо абсолютно никакъв ефект за каквото и да е доходоносно начинание. Строителството заради строителството и прането на пари единствено осигури поминъка на над един милион бекяри в столицата, отказващи сега да си тръгнат и пъплещи с бълващи отрова кочини в задъхания трафик на града.

  Май единствените "инвеститори" са китайците и арапите по Цар Симеон. Не се знае и те какви опасности могат да навлекат в даден момент. Лапайте дюнери и ориз с хлебарки, недругари и недругарки!

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 21. 21 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "аз":
  "аз честно казано не мога да се сетя за нищо което би ме накарало да инвестирам в българия в момента, а вие?"

  Ако си натрупал някой и друг милион от наркотици, проституция и т.н. защо да не инвестираш? Кеф ти футболен отбор, кеф ти хотелски комплекс.

 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Инвеститорите май не уважават достатъчно Боко Тиквата. Той сигурно си е "мислел да приключи с тях, ама нали не е много демократично...."

 23. 23 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Къде са сега бабичките, старците, учителите, студентите, професорите, докторите и всички Вие, за да ги върнете?
  И сега ли ще се скриете, та след това Борисов да се чуди какво да прави?

 24. 24 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#23] от "Musashi":

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 25. 25 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  цифрите са 10 - от 0 до 9

  Никола Йорданов
 26. 26 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Споко! Същото се наблюдава дори от повече време във всички сравними с нас икономики (източна европа)...
  Прав беше един по-горе дето каза че повечето инвестиций се планират доста предварително така че и спадът им от началото на кризата идва със закъснение. Сега като се раздвижват западните икономики ще доведат отново и повече инвестиций в развиващите се пазари (разбира се пак със закъснение). Това са сравнително глобални феномени и едва ли ще ни отминат...
  честно, вярно е че имаме страшно много косури които непременно трябва да се оправят, но ситуацията за инвестиции у нас сега не е станала по-лоша от преди кризата, докато в доста от конкурентите ни в източна европа има значително влошаване (овеличени данъци и доста по голяма финансова и валутна нестабилност). А има признаци това правителство наистина сериозно да се е заело с най-големия проблем пред имиджът на БГ, който плаши и най-силно инвеститорите: престъпността в комбинация с юридическа несигурност и корупция!
  Но това са мерки които могат да дадът само доста бавно резултат. Така че ще почакаме и ще видим...
  Но за всеки случай не може да се очаква дори от правителството да махне с магическата пръчка и да превлече ята от инвеститори! Това става бавно, а и времената вече на са такива.

 27. 27 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  А тия пари баба ми ли ги изтегли..какво толко ги вардите тия гръцки банки. Кой управляваше последните 10г особено последните 4 и направи така че Гърция да притежава над 30% от банковата ни система.. да си ядем ушите

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 28. 28 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  Сега е момента да се легализира проституцията ..!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  $ оттегли подкрепата си за € и то се срина тотално. Оттам насетне голямото щастливо семейство бюрократи наречено ЕС разбраха че трябва нещо повече от писане на директиви за да създадеш Европейски съюз.
  Досега - 60 напълно провалени години.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1181 Гневно

  До коментар [#1] от "ohubohu":

  Те,капаните ги заложиха още на 9 септември 44...!!!Тогава продадоха България на БОЛШЕВИКИТЕ....!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 31. 31 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1181 Гневно

  До коментар [#3] от "бай Петко":

  Върни тогава ГЛАВОРЕЗА Сталин,или Димитров,или Хитлер....Този,поне не праща хора в КОНЦЛАГЕР...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 32. 32 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 488 Неутрално

  С ВЪСТОРГ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СМЕЯ ДА ВИ НАПОМНА ЧЕ НИ УПРАВЛЯВА ЕДИН ОТ НАЙ ДОБРИТЕ ФИНАНСИСТИ НА ПЛАНЕТАТА,ВИРТУОЗА НА ЦИФРИТЕ,ПАГАНИНИТО НА ФИНАНСИИТЕ,ЧОВЕКА КОЙТО ЕДИНСТВЕН НЕ СЕ ПЛАШИ ОТ ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА,ПОКОРИТЕЛЯ НА ВРЪХ ГОЦЕ ТРИ-ПЕРНИК ,МАГЬОСНИКА КОЙТО ОТКАЗА НАЦИЯТА ДА ПУШИ български цигари, НАКРАТКО НАШИЯТ СКЪП ФЛИКИ,ДА НИ Е ЖИВ И ЗДРАВ И ДА СЕ МНОЖАТ ДНИТЕ МУ.

 33. 33 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#30] от "yu22":

  Има една единствена (но съществена) разликата в настоящето управление сравнено с всички предишни, от 1944 г., насам.. и тя е е, че в ГЕРБ (както виждам) са само българи, няма ни евреи, ни турци, ни помацисред тях

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:51 на 18/05/2010 от неговия автор.

 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:30 на 18/05/2010 от неговия автор.

 36. 36 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 434 Неутрално
 37. 37 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#33] от "Ганю": "Има една единствена (но съществена) разликата в настоящето управление сравнено с всички предишни, от 1944 г., насам.. и тя е е, че в ГЕРБ (както виждам) са само българи, няма ни евреи, ни турци, ни помацисред тях.".

  По-превъзходно не можеше и да се напише, браво! Това е всичко, на което сме способни ние българите, когато решим да се управляваме сами. По нашенски!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 38. 38 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  За управлението на една страна най-адекватна оценка дават инвеститорите, защото те гласуват с парите си.

 39. 39 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А бе Вие бихте ли си вложили парите в една банка например ако знаете, че е несигурна-всеки ден си сменя политиката?

 40. 40 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Причината за това е една единствена - политическата несигурност, която БоКо създаде.
  В допълнение идва и влошената работа на администрацията, от където идва и повешения административен риск.
  И двата риска - политическия и административни не се застраховат - т.е. когато се прекалено високи, просто не се инвестира.

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#3] от "бай Петко":
  Бай Петко, ти пишеш същото , каквото и по-горните. Защо, обаче, на теб ти слагат минуси, а на тях плюсове ? Защото споменаваш името Господне !

 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Дянков рече, че ще направи България най-доброто място за инвестиции. Външните инвеститори, за разлика от местните туземци повЕрваха, изпълниха командата кръъъгОм и се върнаха обратно в неудобния свят на лошиет страни.. Местното туземно население гледа с удивление, щото по думите на най-цитирания икономист би трябвало да е друго.
  Да обясним на туземците, че няма нормален човек с пари, който да инвестира в страна, в която полицейщината е обявена за борба с кризата, а основен фактор за подобряване на условията за инвестиции се явява МВР и бронираните му идиоти.
  Понеже за всичко са виновни бившите управлявали страната през последните 20 години сме длъжни да спомен фактът, че подобен отлив не е регистриран при никой от тях. Това означава, че управлението на страната отблъсква де що е с пари и привлича всякакава непотребна сган към софрата, ама смитката ще платят местните туземци, както е било винаги по света, когато местните туземци са тъпи като галоши и са управлявани от тях подобни екземпляри.
  Викам, да влиза келнера, може и пъдаря, па да тегли калема и да пуснем възторжената идиотия, която е овладяла държавния рул да оди да пасе добитъкът, да коси ливадето, да бере доматито щото целата им компетентност е там.. А, забравих. Може да навива и развива и шланго. С въздуха. И там ги бива...

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боги":
  Нищо не изливат. Теглят само печалби. Сега са тръгнали да си теглят и капиталите, защото там са закъсали.

 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#15] от "biss Mark":
  Нещо не си разбрал. А десет процента разлика между депозити и кредити, къде другаде има ? Буквално изцицаха българските предприемачи с тия кредити.

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ганю":
  С което се изчерпат постиженията на правителството.

 46. 46 Профил на juve
  juve
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Кирил Кирилов":Браво Кириле, точно тази статия исках да прикача, след като изетях голяма част от коментарите - тя е емблематична. Това е причината и нищо друго. Единствения изход на тази държава да съществува полунормално са чуждите инвестиции в ПРОИЗВОДСТВО - в индустриално производство. А ето какво се случва кагато някой се излъже - гадните провинциални, т.н. местни администрации смятат, че трябва да съдерат кожата от гърба на компанията - да си компенсират бюджетната некадърност без да дават нищо в замяна - мълзеливи, безотговорни, неуки и мързеливи. Вместо да гледат на тези хора като манна небесна, като на благодетели, те им създават убийствени пречки, а централната администрация престъпно не помага по никакъв начин, а само облъчва населението с демагогия. После цялата тази реалност се преразказва в бизнес средите на запад и ....... хайде в Полша, Словакия, Румъния, та дори вече и Сърбия - вярвай ми, че Сърбия е по-добра дестинация за индустриални инвестиции. Това е най-тъжното явление в Б-я. Сериозните компании намират кредитиране когато решат да инвестират и затова местните банки не са проблем. Проблем е тяхната оценка на риска и перспективите. Когато те се сблъскат директно с феодализма в българската провинция и азиатския подход на централната администрация, а не четат само написани красиви брошурки или теоретични анализи, или изчезват моментално или минимизират начинанието.

 47. 47 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Рано или късно щеше да се случи, вече не остана нищо за продаване.

 48. 48 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 280 Неутрално

  В голямата си част така наречените чужди инвеститори идват да източват, а не да добавят стойност. А щом казват, че намаляват, явно вече няма какво да се източва. Истината е, че всички чужденци, които се изявяват като изпълнителни директори в България, там откъдето идват никога няма да са на подобна позиция и никога няма да получават подобно заплащане. А от всичко нагоре заплатите им спрямо българските стандарти ги кара да се чувстват като принцове и принцеси. Много от тях когато пристигнат в България, се учудват, че ние дори сме бели.

 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бойко, махай се бе, човек! Махай се докато е време! Каквото пипнахте - съсипахте. Изчезвайте!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#42] от "Graf":

  Толкова си елементарен, че без да съм ти прочел коментара знам какво ще напишеш. Едно време подобна комунистическа пропаганда се извършвала псоредством ксерокс, сега се научихте и на компютър и няма отърване от вас.

  Иначе ви разбирам де, задружни сте и нема как да е иначе щот един да изгори отивате всички на кино..нищо чудно и ти да се окажеш някое смукалце от октопода.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 51. 51 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  По какъв начин ще изгорят "червените,лошите", ако инвестициите намалеят? Изгарят всички.
  Инвестициите свършиха само и единствено заради безумната политика на Костов, Сидеров и Бойко. Редът е правилен, макар отговорнастта да се носи само от Бойко. Войната срещу външните инвестиции беше целенасочена и жестока, с всички средства, за което пиша от лятото. Лошото е, че вече нищо не може да се направи, защото като си казал, че ще конфискуваш имущества, ще вкарваш в затвора и национализираш предприятия няма път назад поне за няколко години и 1-2 правителства.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 52. 52 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#49] от "др. Иванов":

  Ти па чий го дириш в амазонската джунгла.. много правилен избор.. всички диваци да ходят в джунглата (горъта) , за да може Герб да си вършат работата. Дет имаше една приказка или ше ставаш човек, или ше хващаш гората..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 53. 53 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#51] от "др. Иванов":

  Лъъъжешш : - )по времето на Костов само една банка беше купена от гърци. Белите станаха последните 8 години.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 54. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В Амазонската джунгла ще ходя като й сложат климатик, живея в най-развитият регион, по-богат от повечето европейски държави, а преди 2,5 г. се върнах мислейки, че нещата тук вече окончателно са се оправили и даже убеждавах и другите българи да се прибират. Бъркал съм много, народът от боклуци избра поредният боклук. Довършвам си нещата и най-вероятно следващото пътуване ще е последно и в обратна посока.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 55. 55 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 754 Разстроено

  Когато само се говори ,а нищо конкретно не се прави за справяне с кризата резултата е ясен капитала бяга.
  Просто комбинацията нищоправене и всяко решение е предпоследно отблъсква инвестициите като тамяна дявола.
  Как не се поучи този народ ,че месии няма как си натресе /а и на останалите/ тоз медиен герой.Просто се плаша как ,ще завърши тази трагедия.

 56. 56 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#33] от "Ганю":

  Това , мисля е добре ....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 57. 57 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бразилия си е аборигенска държава..хич не ми я хвали. Това, че има няколко по-развити градове а останалите тънат в мизерия не я прави добра държава, напротив. И там комунистическата паплач спъва всички възможни процеси за нормално преминаване към пазарна икономика. Освен това страната е на челни места по брой умишлени убийства като изпреварва дори и мексико. Доста време тр да мине докато достигнат стандарта на европейските държави.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 58. 58 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 434 Неутрално

  статията е подробно обяснение на това че БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОСТАВЕНА НА АВТОПИЛОТ.

  Калфин , Станишев, Орешарски сега да излязат от мишите си дупки и да кажат че са сгрешили в сметките. защото на времето като ги критикуваха че икономиката не произвежда нищо а растящото потребление означава изтичане на пари извън държавата, те казваха "Ами нали има ПЧИ' Ама сега няма, защотот това е конюктурно, а икономиката има струтурен проблем.

 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#50] от "Раз печки, раз кюнци":

  Бях те попитал нещо, ама мълчиш като циганин у трамвай, гепен с портмоне...
  Нищо. Па ше питам. Ко става у това титанично предаване? Big Brother Family. Гледам, развихрил си се уфорума, та даже и страдаш за дебилите вътре...
  Кюнееец.. Тъп си кат предаването, а специфичните ти интереси, говорят повече от теб.. Треб да си болен човек за да наблюдаваш онази порнография, па и да я коментираш у форумите..
  Мен ме остави. Тук, у Дневник, аудиторията е с други интереси, та ми е лесно.
  Ти как си? Със семействата у брадъра?
  Баси падението. Чудя се, да те съжалявам ли или само да те презирам.. Ае малко и от двете.. Да не се сърдиш лумпене..

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#42] от "Graf":

  това е несериозно, дори на един квартален минимаркет, който е занемарен му трябват няколко месеца, за да го вдигнеш, какво остава за държавата след като е била опоскана като от скакалци от комунисти и турци и то посредата на най-свирепата икономическа криза от 30те години насам!?

 61. 61 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#32] от "4i4e": Йевъла, за този пост ))) къртиш мифки пич, и аз съм на същото мнение.
  п.п. Графа ако го чете ще се изкефи сигурен съм. Първият във форума, който предрече, че "идеотчето" живее в друг свят

  Forza Lazio!!!
 62. 62 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Няма ли някой да светне за рисковете за парите в банките? В някои жълти вестници има статии с катастрофални прогнози.

 63. 63 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  безобразие и произвол! питали ли са Бащицата за позволение?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 64. 64 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#59] от "Graf":

  До сега се чудех от къде е тва Графа, но вече съм сигурен, че това е кодовото ти име от 6-о управление на ДС. Агент Граф - добре звучи.. Хукнал да ме шпионира .. да не си ми фен или това ти е работата ?.. Така старателно като си тръгнал да ме разследваш поне провери колко пъти съм писал. Колкото до въпросния форум съм писал по една причана - просто обичам да тъпча боклуците, т.е Биг Брадър ме интересува толкова колкото и ти ..

  Където и да пиша се старая да съм максимално полезен, докато твойте писания са чиста ПРОПАГАНДА или по-скоро СПАМ.. Никому ненужни..

  И нека разследването да започне от тук:

  http://www.bigbrother.bg/forum_replies.pcgi?forum=1&post=40279

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 65. 65 Профил на james
  james
  Рейтинг: Неутрално

  Вън чуждите крадци от България, нямаме нужда от тях!

 66. 66 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#62] от "Красимир Кабакчиев":

  Спомням си миналата година испанската банка сантандер преживя един шок, за който малко хора знаеха.. банката можеше да фалира точно за няколко часа.. но блокираха сметките..

  Рисковете в нашия случай са свързани със ситуацията в Гърция съответно гръцките банки.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 67. 67 Профил на vogon
  vogon
  Рейтинг: 434 Весело

  Навремето излязох по улиците да гоня Виденов нямах работа, а само празни обещания ... сега съм на работа на от 5 месеца не съм си получавал заплатата и слушам обещания, как бизнеса ще възкръсне ... но когато вече всичко ми е празно ... пак ще изляза ... и така докато съм жив ... тая страна от около 600 години се управлява само от идиоти

  Всички политиците са еднакви - обещават да построят мост там, където няма дори река.
 68. 68 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#66] от "Раз печки, раз кюнци":

  Оуу.. Експерта по семейни идилии дава съветги и за финаси..
  Па даже и открил рисковете пред банковата система.
  Комплексарче, другаде са проблемите. Наричат се проблеми пред националната валута и възможностите на държавата да покрива задълженията си.. В момента, благодарение на молоумниците, избрани от малоумни идиоти като теб ресковете идват от там..
  Ае, бегай у брадаро.. Там ти е мястото..

  Ecrasez l’infâme
 69. 69 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#33] от "Ганю":
  Протежетата на дядо ти Сорос според теб какви са

  ум море, глава шамандура
 70. 70 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#68] от "Graf":

  Еей, голем хейтър си начи. Прав е човека в случая.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 71. 71 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#68] от "Graf":
  Графе, да не са ти намалили заплатката ?! Струва ли ми се или си на държавна хранилка?!

  ум море, глава шамандура
 72. 72 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#70] от "Десен":

  Не съм бе... Дажи ви обичам всичките у форумо.. Иначе, с кого ще се заяждам катадневно..
  Сега сериозно. Проблемите не са свързани с банките(като не говорим за КТБ). Банките, поне по отчетите в БНБ, са добре капитализирани и дори и ръстът на лошите кредити в момента не ги застрашава. Големият проблем произтича от публичните финанси. Ако този хаос продължи, натрупването на дефицит не се овладее и управляващите не вдъхнат поне малка доза оптимизъм на пазара, ще последва най-лошото. Крайният вариант е отказ от борда. Закъсняха малоумниците дори и с разговорите с МВФ. Закъсняха и с емитирането на дълг. Изпуснаха момента, когато гръцката криза не се усещаше още. Можеха да прехвърлят всичко това като вина на предишните и като успех за собствените действия. Това, с МВФ чисто имиджово обаче не работеше за Дянков и Борисов. И те го знаеха. Само че пропуснатите моменти в такава динамика не се връщат.
  Лошото е, че разговорите с МВФ през септември щяха да са едни, а днес ще са други. Утре - още по-други. Справка - Доминик Строс-Кан в интервю за "Евронюз". И дълг не може да емитираме евтино вече...

  Ecrasez l’infâme
 73. 73 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#71] от "NOR_TEX":

  Не съм бе.. В частния бизнес съм, ама горкият той, едва диша в момента..
  Никога не съм бил на държавна ясла. Само внасяне в пустия бюджет..
  Мамка му и прасе...

  Ecrasez l’infâme
 74. 74 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Гн. Стефан Антонов, не мога да разбера за какво говорите като казвате, че "Чуждите инвеститори вече изтеглят капитали". Това не е възможно. Може би става дума че не постъпват нови инвестиции.
  1. Имам милион долара и ги влагам в българска банка. Мога да ги изтегла когато си искам. Това не е инвестиция а влог.
  2. Купувам акции в българска банка за милион долара. Това е инвестиция. Не мога да ги изтегла като сума когато си искам, но мога да продам акциите и да си взема парите. Цената може да е по-висока или по-ниска, но като цяло банката няма да загуби инвестицията а тя просто ще има нов собственик.
  3. Построявам завод за милион долара. Това е инвестиция. Мога да изтегля инвестицията като демонтирам и продам завода за скрап и си взема парите които ще са много по-малко от вложените.
  За кой сценарий говорите или става дума, че новите капиталовложения са много малки или няма такива. Използваните от вас икономически каламбури нямат нищо общо със заглавието. "Отрицателната стойност на преките чуждестранни инвестиции" е безсмислица.

 75. 75 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#62] от "Красимир Кабакчиев":
  Уж си с интелект а четеш жълто.Всъщност чети си ги, ама не им се вързвай /освен ако не става въпрос за НЛО/.
  Ето ти един два прости съвета ако искаш да минимизираш риска,раздели депозитите в няколко банки. Парички до 100К в една банка,можеш да разделиш на няколко вида депозити с различна срочност/в случай че ти потрябват спешно кинти/.Депозитите ги разпредели в няколко валути -евро,долари,швейцарски и паунди например.В шарени валути няма смисъл,маржа е голям.
  Сложи си и в сейфче, за предпочитане в злато но за сейфчето добре прецени къде.
  Задължително и онлайн банкинг.
  Ако обичаш риска,има други стратегии но не са за форум.

  ПП а от гръцките банки надалеч,не че унгарските са по добре.

  ум море, глава шамандура
 76. 76 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#68] от "Graf":

  Просто си ми много смешен, много си жалък на всичкото отгоре си и комунист е какво отношение очакваш от един терезвомислещ човек към теб. Ти си лъжец и аз ще те разоблича, защото се боря за истината, а ти си на доизживяване и на години, на който от теб, вместо да блика мъдрост, извират лайна. Ти си мишок графе винаги си бил, си и ще си останеш.

  Знанията ти по икономика и финанси са смешни и ако имаше мозък в главата щеше да коментираш материя от твоята област не да виеш като някоя линейка по форумите за всичко. Всъщност каква е твоята сфера бе графе ? Дай от тук да започнем!!! Да не се окажеш някой педагог който учи децата на игри от рода "балонът се надува", "в къщи има мишленце "...

  Ти си доказателство , че българина винаги има " експертно мнение " по всички въпроси дори и да няма никаква представа за какво иде реч. И за да ти стане по-ясно, понеже разбрах, че гледаш бигбрадър, ще ти кажа, че си копие на Кузмова . Нещо типично за хронично болните от нещастие.

  Колкото до иконимическите и финансовите въпроси не може всичко на готово да получаваш търтей с търтей. Заповядай в http://forum.investor.bg/ да се запознаем, там съм написал не 1 прогнози и то далече от твоя тип - ''догодина или ще вали или няма''.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 77. 77 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#72] от "Graf":

  Пак много думи и пак само кал струи от теб. Едно време еретика са го наказвали с "крушата на мъките''. Заслужаваш и ти една такава круша в устата, да ти разцъфне за глупостите, които пишеш.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 78. 78 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#76] от "Раз печки, раз кюнци":

  "И за да ти стане по-ясно, понеже разбрах, че гледаш бигбрадър, ще ти кажа, че си копие на Кузмова.."
  Не го гледм. Беше ми интересно кой кретен ползва никнейм paco_titana, та ровнах у гуглето.. Както можеше да се очаква, кретенът гледа бигбрадър, слуша чалга и пише у форумите... Типчев трол.
  Отдавна съм у инвестора, ама и там нивото е като тук. Демек, ниво няма.. Ако имаше малко мозък у кухата лейка която заменя главата и наистина пишеш в инвестор щеше да се сетиш ама...
  Нали ти казах че си тъп кат' галош? То, какво може да очаква човек от маймун гледащ биг брадър, па и гербер, който отгоре на всичко слуша и чалга...
  Мани .. трагедията е пълна..

  Ecrasez l’infâme
 79. 79 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Намалението на инвестициите беше очаквано- ефектът на световната криза , усилен осезателно от управленската немощ на герб. Кризата намалява своята интензивност, обаче хаотичността, непоследователните и нелогични управленски решения нарастват като количество и качество. Причината е проста -когато нямаш идея нито какво искаш да направиш, нито как да го направиш , нито кога да го направиш. И намалението на инвестициите ще предизвика съответната нова доза паника , водеща единствено до нови нива на хаоса и неадекватността на решенията.
  Впрочем, интересно какви изявления по въпроса ще даде Дянков. Боко -не толкова- той пак ще върже невероятните алогични връзки между причини и следствия.
  И още по интересно, какво ще предложат, защото сега единствените решения на проблемите са прости- предлагат се мерки, които или са неизпълними, или усилват проблема. И се смята ,че проблемът е решен.
  Ама инвеститорите явно не са така лесни, както матриялът.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 80. 80 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Чувството е такова като че сме на кораб на който капитана не знае от къде е тръгнал и къде отива.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  Еми като праща властта, барабойко, ДАНС при "европейски" инвиститор да не би нещо да е скрил, и като се чуди защо цените на ЕНЕЛ и АЕС за тока от ТЕЦ Марица изток 3 и ТЕЦ АЕС Гълъбово са в пъти по високи от тези на АЕЦ Кодлодуй..... няма нужда да се чудите...
  Инвеститори идват само ако е налице възможност да се изпомпат парета от българите от някакъв бизнес.... нещо за хората, нещо за материали но и плащане цената на капитала..
  Щом правителството не знае що е това цена на капитала, за какви чужди инвестиции говорим.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#78] от "Graf":

  Графе не си ми интересен, честно.. paco_titana е символ с който ти никога няма да се гордееш. Питай в Благоевград кой е paco_titana
  и в какво е Номер 1. В инвестор ти най-много да дращиш в темата политика. Скоро ще разбереш кой съм и там споко, аз не съм мишка като теб да се крия зад смешния си ник. Не разбрах само даскал по какво си? Да не би да се срамуваш от себе си бе графе?
  Искам и нещо друго да те питам някога за теб писали ли са така:

  "Внимавайте с кого се закачате, че чупя ръце за любимия си. Няма по-добър от него,той е уникален.Упорит,умен, див и много страстен...ух, колко е страстен ...Агресивен и много силен, мечта за всяка жена.Той е МАЧО и няма мъж,който да го превъзхожда.Той е мъжкар и мой господар,а аз съм неговата бясна кучка и хапя лошо. Той е ТИТАН."

  И още нещо графе аз докато пиша във форумите правя парички, а ти просто чикиджийстваш.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 83. 83 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От това, че чуждите инвеститори бягат от страната , по точна и вярна оценка за дейността на сегашното правителство едва ли би могло да се очаква!

 84. 84 Профил на nuts
  nuts
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Очаквано, даже бих казал малко закъсняло...

 85. 85 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Обичайните плачковци, не бързайте с радостните умозаключения. Чуждият капитал едва ли се интересува от дефицита на страната или от това дали харчим държавния резерв. Единственото от което се интересува е дали има законност в страната. Сега ако ми кажете че чуждият капитал се е чувствал по-защитен и по-конкурентен при Станишев значи си кривите душата. Виж ако е разчитал на национални предатели прокарвали държавна пъртина за турски и гръцки капитали срещу тлъсти комисионни може би сега ще има отлив. Най-вероятно обаче става дума за процеси свързани с европейската криза.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#82] от "Раз печки, раз кюнци":

  Що ми обръщаш толкова внимание? Взе да пълниш форума със страници текст покрай скромната ми особа..
  Пуберче, като врътнеш поне 10 години в частния бизнес, дадеш хляб на десетина малоумници с мъх покрай пъпките, после изстрадаш раздялата, като ти се наложи да ги уволняваш, па след това те гризе съвестта дали не си имал и друг вариант, тогава заповядай обратно да си хортуваме.
  Сега, кръгом, бегом марш към форума на брадъра, повече наблягай на уроците, а оная с и за мачото те облече с ризка. С дълги ръкакви, щото е диагноза.. Неприятна. Дава повече инфо отколкото предполагаш, а инфото води към детската градина..
  И се научи да четеш между редовете. Като пиша, че съм в частния бизнес, значи съм там. "Даскал" съм от време на време, на такива като теб, с акнето и повишения тестостерон, дето се чудят пикае ли им се или им се е.е, а аз се чудя как да им обясня разликата между технически и фундаментален анализ, щото те като чуят за анализ и в очите им се настанява мъка... Тъга неописуема..

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на therealhahaha
  therealhahaha
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абе олигофрени инвеститорите напуснаха бг преди 2 години. Вие сега ли чак го разбрахте.

 88. 88 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#86] от "Graf":

  Дай бе да те видим като си толкова отворен. Готов ли си за среща ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK