Първо намаление на лошите договори в лизинга

Ако държавата се разплати с фирмите, делът им ще спадне с поне 5%, смятат от бранша

Първо намаление на лошите договори в лизинга

© ДневникПърво намаление на необслужваните лизингови договори отчитат дружествата от сектора през първото тримесечие на тази година. Това показват данните на  БНБ към март. Необслужваните лизинги намаляват като абсолютна сума, но делът им от общия обем вземания продължава да нараства.


Това е така, тъй като продължава спадът в размера на новосключените договори за лизинг. Така към края на март тази година необслужваните договори за лизинг са за 777.2 млн. лв., като намалението спрямо края на миналата година е с 9.3 млн. лв.


Делът им достига 16.7%, като увеличението спрямо предходното тримесечие е с 0.6 процентни пункта. Според представители на сектора наблюдаваното намаление в проблемните лизинги е резултат от настъпилото оживление в експортните сектори, както и това, че дружествата се научихме да управляваме
по-добре проблемните си портфейли.
Има стабилизиране в необслужваните лизингови договори, което е първа стъпка към подобрение, коментира Теодор Маринов, главен изпълнителен директор на "Интерлийз". И според Пламен Павлов, изпълнителен директор на "И Еф Джи лизинг", може да се каже, че тенденцията за нарастване на необслужваните лизингови договори спира и има известно стабилизиране.


Според него не се очаква по-нататъшно влошаване на портфейлите като абсолютни стойности, но все пак е рано за голям оптимизъм. Все още е рано за съществено подобряване поради наличието на проблеми в строителния и транспортния сектор,  където са концентрирани значителна част от портфейлите на лизинговите компании, посочи още той.


И Теодор Маринов, и Пламен Павлов са на мнение, че фактор за намаляване или не на необслужваните лизинги си остава това държавата да изплати задълженията си към фирмите. По думите на Маринов в този случай делът на проблемните договори ще намалее с поне 5%. В същото време обемът на лизинга продължава да се свива.


Към края на първото тримесечие вземанията по лизингови договори са общо 4.737 млрд. лв. На годишна база (спрямо март 2009 г.) те спадат със 17.3%. Спрямо края на миналата година намалението е с 4.9%. Размерът на сключените през първото тримесечие на годината нови договори за финансов лизинг (който представлява 98% от всички вземания) е наполовина по-малък в сравнение със същия период на миналата година.


Сега обемът им възлиза на 160.9 млн. лв. Обемите в лизинга се свиват, тъй като в момента фирмите се въздържат от инвестиции, а лизингуването е свързано точно с това, обясни още Павлов. Лизинговият сектор отчита свиване на новия бизнес от началото на миналата година, като това е вече пето поредно тримесечие. През 2008 г. секторът растеше с около 80% на годишна база, като още тогава започна да се наблюдава спадът в ръста на обемите.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 754 Неутрално

  По-спокойно, моля!
  След като напълнихте паркингите, какво ще правите?
  Ще давате пари, за да наемете нови?

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 2. 2 Профил на 222
  222
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ами като въобще няма нови договори как да няма спад в лошите

 3. 3 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Успяхме да предоговорим малка част от договорите и сега ги водим редовни. Така или иначе паркингът отзад е пълен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK