Борисов нареди проверка на депозитите на държавните фирми

В края на 2009 г. в Корпоративна банка са били общо 538 млн. лева на държавни компании

Борисов: "Това е заварено положение, сега съм възложил на финансовия министър, на икономическите министри да проверят спазени ли са всички условия. Там, където не са спазени - да ги спазят и повече на тази тема да не ми се налага да говоря"

© Георги Кожухаров

Борисов: "Това е заварено положение, сега съм възложил на финансовия министър, на икономическите министри да проверят спазени ли са всички условия. Там, където не са спазени - да ги спазят и повече на тази тема да не ми се налага да говоря"На третия ден, след като стана ясно, че почти половината от парите на най-големите държавни дружества са депозирани в една банка, премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил проверка при какви условия е ставал избора. 


"Това е заварено положение, сега съм възложил на финансовия министър, на икономическите министри да проверят спазени ли са всички условия. Там, където не са спазени - да ги спазят и повече на тази тема да не ми се налага да говоря", лаконичен беше Борисов. Премиерът оправда концентрацията на средства със "заварено положение".
Тестът е какви правила за управление на свободните пари ще наложи правителството сега. Той не коментира дали ще бъдат създадени еднакви критерии за ефективното управление на парите на държавните фирми и по-сериозен контрол. В понеделник икономическите министри обясниха, че имало критерии за избор на банки, но отговорността и селекцията принадлежат на мениджмънта на компаниите. От коментарите стана ясно, че липсват единни правила и очевидно не е имало целенасочен контрол. Продължава да не е ясно дали и кои фирми са организирали конкурси за банково обслужване


Нови директори, същите банки 


"Дневник" провери кой управлява тези фирми в момента. Ръководствата на най-големите държавни енергийни дружества са сменени изцяло или частично след август 2009 г., когато на власт вече е ГЕРБ. Последните назначения са в Българския енергиен холдинг (БЕХ), където в средата на април беше освободена от поста изпълнителен директор Галина Тошева.


На нейното място е назначен Добрин Стефкин. Освен това в борда на дружеството влязоха двамата заместник-министри на икономиката Евгени Ангелов и Мая Христова. Преди да работи като директор в БЕХ, Галина Тошева ръководеше НЕК до края на август 2009 г., а нейното място след това зае Красимир Първанов, който оглавява дружеството и досега. 


През декември имаше смяна в бордовете на директорите в "Мини Марица-изток" и в ТЕЦ "Марица-изток 2".  През август е бил сменен и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Постът му е зает от Димитър Ангелов. Промяна имаше в края на миналата година и в ръководството на "Булгаргаз", където поста си запази единствено изпълнителният директор Димитър Гогов. От отчета на КТБ към края на миналата година обаче става ясно, че сумата е още по-голяма, като се включат парите и на останалите държавни предприятия - 538 млн. лв. 

 
Въпреки рокадите в ръководствата на тези дружества те продължават да държат основната част от депозитите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), така както е било и към август 2009 г. Още в понеделник "Дневник" изпрати въпроси до компаниите за начина и критериите, по който са избрали банките, в които държат парите си.


Същия ден отговор беше получен само от "Булгартабак" и ТЕЦ "Марица-изток 2", като последните отговориха, че са изпратили поисканата информация на зам.-министъра на икономиката Евгени Ангелов, но отказаха да кажат какви са критериите им.


Това не е всичко


Първата официална справка за парите на най-големите държавни компании беше предоставена от финансовото министерство в събота след искането на 11 главни редактори. Тя показа, че в КТБ към март 2010 г. са общо 408 млн. лв., или 48% от депозитите на фирмите.


След нея са СИБанк (с 9%) и Централна кооперативна банка (със 7%). В края на 2009 г. средствата в КТБ са били 385 млн. лв., или 46%. От отчета на КТБ към края на миналата година обаче става ясно, че сумата е още по-голяма, като се включат парите и на останалите държавни предприятия - 538 млн. лв.  


В понеделник икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че  все още не може да се каже дали трябва да има преструктуриране на депозитите в съответните банки, защото първо трябва да се види с какви условия те са спечелили конкурсите.


Той каза, че е работа на банковия надзор да разбере защо банка, която има малък дял на частните депозити, държи голяма част от парите на държавните дружества. Вчера от БНБ отказаха коментар. По закон обаче "Банков надзор" няма отношение към търговската дейност на банките.


Надзорът следи за стабилността на системата и на отделните кредитни институции, но не и за това как банките си правят търговската политика и дейност. Затова ключови за бъдещото управление на свободните пари ще са правилата, които министрите наложат след поисканите от премиера проверки.


Други реакции 


"Настояваме за няколко неща – държавните пари да се влагат в банки след открит конкурс, така че тази банка, която предложи най-добри условия, да печели и тези условия трябва да включват както доходност, така и рискова експозиция. Когато всички пари са в една банка или повечето пари в една банка, представете си, ако се случи някоя финансова криза, какви са рисковете на държавата.


Това говори за лобизъм и е практика, която трябва да бъде прекратена. Време е за правила и за състезание. Искам да ви напомня, че част от фискалния резерв в момента е в търговските банки - около 700-800 млн. лв., всичко това трябва да става през прозрачни и конкурентни процедури пред цялото общества.


И не трябва да се налага било то медиите, било то гражданското общество, било то въпроси на депутати да са необходими, за да разберем къде фирми си държат парите", коментира вчера лидерът на СДС Мартин Димитров.


За критерии и прозрачност се обявиха и депутати от опозицията, без да коментират защо не са наложили такива, докато управляваха. В понеделник министър Дянков заяви, че ще дават редовна информация за депозитите на държавните фирми и ще засилят контрола. 


Градският прокурор Никола Кокинов вчера беше цитиран от "Труд", че прокуратурата не е започнала проверка по повод публикациите за концентрацията на държавните пари в една кредитна институция и че ако някой смята, че има нарушение при избора на точно тази банка, да ги сезира.


"Благодарение на едни и същи бизнес връзки, "икономико-политически", близо половината от парите на държавните дружества се управляват от една банка", коментира вчера в интервю за БНТ бившата депутатка от БСП и инициатор на движението "Д 21" Татяна Дончева.


По думите на Дончева "това означава, че държавата е взела една банка на отглеждане, осиновила я е, наляла е в нея един изключително голям финансов ресурс". "Вие ми кажете срещу какво. И тези хора притежават две трети от медийния пазар и две трети от системата за разпространение. Каква свобода на словото, какви пет лева", коментира още тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имам чуството, че всички участници в тази схема са твърде доволни и не желаят никой да ги безспокои.

 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  А може ли да знаем в кои търговски банки се намира тази "част от фискалния резерв ,която в момента е в търговските банки - около 700-800 млн. лв"

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 631 Весело

  Медийната империя на Доган рухна.
  Сега няма да може да купи и НУРТС.

  Бойко така тарикатски го извъртя на Доган, че Гуце взе да вие на умряло, хахахаха

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  "Там, където не са спазени - да ги спазят и повече на тази тема да не ми се налага да говоря"
  Брей, срог и справедлив е Пожарникарят-слънце....
  И да не го занимават повече с теми, които не вълнуват много "обществото"... И да не "клатят" банковата система... Всичко си е наред, няма заговор, ние сме с най-стабилните банки в Европа. А и по принцип сме си отличници.
  Така де, няма сега да си вадят кирливите ризи... Току виж се окажат опръскани. Е, може и някое малко бушонче да гръмне, но караванът ще си върви. Най-добре без много въпроси!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Весело

  Б. Б. жена си ще проверява...
  Какво ли не става
  в тая държава?!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 6. 6 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "Това е заварено положение... " ... и така ще си остане.

  Никой няма да посмее да пипне парите от Корпоративна, дори и Бойко. Има сили над Бойко, но техните представители не се лендзят постоянно от синия екран.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK