Рубини: Финансовите реформи са козметични, няма да предотвратят бъдещи кризи

Нуриел Рубини

© Bloomberg

Нуриел РубиниПредлаганите в последно време регулации за финансовата система са "козметични" и няма да успеят да предотвратят появата на подобни кризи в бъдеще. Това заяви икономистът Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.


"Кризите не трябва да се определят като черни лебеди (внезапно появило се, рядко явление), а като бели лебеди", каза Рубини пред студенти от London School of Economics. "Кризите са много по-често срещани, отколкото си мислим", допълни той.


Според Рубини финансовата система се нуждае от много по-радикални реформи. "Идеята, че ще можем (при нужда) постепенно да закрием институция като "Голдман Сакс", която оперира в почти 100 държави, е абсурдна", каза той.
Рубини каза, че основните проблеми с банки като "Голдман Сакс" са, че те са прекалено големи, за да фалират, да бъдат спасени от държавата и рискът в тях да бъде управляван. Междувременно ключова реформа за финансовата система на САЩ трябва да бъде гласувана до дни.


Една от основните й цели е да ограничи търговията за собствена сметка на банките в САЩ. Последните промени, предложени от председателя на банковата комисия към Сената Крис Дод, предвиждат регулаторните органи в страната да решават дали на дадени банки да се наложи пълна забрана за търговия с деривати.


Рубини каза още, че финансовата криза не е приключила. "Съществува риск да се озовем в друга криза, както се е случило през 1933 г.", каза икономистът. Той допълни, че основният проблем са огромните дългове на редица правителства по света, но тяхното трупане е било неизбежно.


"Намирахме се на ръба на велика депресия и се нуждаехме от паричните стимули", каза Рубини. Той допълни, че правителствата в момента трябва да избират между фалит и инфлация.


Университетският преподавател от Ню Йорк каза, че ако дълговете на правителствата станат неуправляеми, това несъмнено ще доведе до нова рецесия.


Фактът, че спасителните пакети растяха непрекъснато, говори за много сериозни проблеми, каза Рубини. Според него те ще си проличат първо в САЩ през следващите няколко години.


"Спасителният пакет за "Беар Стърнс" се равняваше на 40 млрд. долара, "Фани Мей" и "Фреди Мак" бяха спасени с 200 млрд. долара, а програмата за финансовия сектор на САЩ беше на стойност $700 млрд.


Сега Европейският съюз отпуска 1 трлн. долара. Трилионът вече е новата нормалност", каза Рубини.
Той допълни схващането си, че ситуацията в Гърция е само върхът на айсберга.


Според Рубини проблемът на държави като Португалия, Ирландия, Гърция и Испания не се състои единствено във високата задлъжнялост, но и в липсата на конкурентоспособност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK