Трайчо Трайков поема контрола над концесиите

Мегадирекция ще издава необходимите документи

Трайчо Трайков поема контрола над концесиите

© Красимир Юскеселиев
1000 висящи процедури ще бъдат прехвърлени към икономическото министерство

Министерството на икономиката ще управлява подземните богатства в страната. Тази промяна в Закона за подземните богатства беше приета в сряда от правителството.


В момента три ведомства се занимават с издаване на разрешения за проучване и концесии за добив.
Строителното издава основно разрешителните за добив на строителни материали; икономическото - за на нефт, въглища, газ, метални и неметални полезни изкопаеми; на околната среда предлага всички видове концесии, като изключително се занимаваше с разрешителните за проучване.


Предложението за единен орган за управление беше направено преди две години от Българската минно-геоложка камара. Браншовиците твърдяха, че при така разделените функции никой реално не осъществява контрол върху добива на ресурси и спазването на концесионните договори.


Схемата досега беше трите министерства да предлагат издаването на разрешителни и концесии за добив на отделни компании, които се одобряваха от Министерския съвет. Сега само икономическото министерство ще предлага на кабинета бъдещите договори.


За тази цел ще бъде създадена специална дирекция в икономическото ведомство. Към нея ще започнат работа служители на министерствата на околната среда и на регионалното развитие. Цялата дирекция "Земни недра и подземни богатства", която досега беше в екоминистерството, ще премине в икономиката.


Досега хората от нея отговаряха не само за разрешаването на проучване, но и поддържаха Националния геофонд и баланса на запасите. В тях се намира цялата информация за всички находища на подземни богатства в страната. Достъпът до регистъра се заплащаше по определени от МОСВ тарифи.


Отделно към екоминистерството работеха 16 регионални звена, които следяха за екоизискванията и използването на подземните богатства. Все още не е ясно дали тези звена ще бъдат прехвърлени на подчинение в икономическото министерство, или ще бъдат създадени нови. Не е ясен и директорът на новата дирекция, която ще следи концесиите.


Направените поправки в закона за подземните богатства са само първа крачка в промяната на нормативната уредба, свързана с тях, обясняват експерти. Предстои да бъдат предложени изменения в начина, по който се определят концесионните възнаграждения.


От минната камара настояваха те да се въвеждат със закона, а не чрез наредба към него, както беше досега. От икономическото министерство съобщиха, че е възможно да бъде създаден и напълно нов закон за подземните богатства.


Според сега предлаганата промяна към икономическото министерство ще бъдат прехвърлени около 1000 висящи концесионни процедури от регионалното и екоминистерството.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на old__bg
    old__bg
    Рейтинг: 466 Гневно

    И ще създават по този повод МЕГАДИРЕКЦИЯ !... Вместо да съкращават, ще увеличават хрантутниците... ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK