Технологичните иновации - дългосрочен коз


Ако се увеличи достъпът до широколентов интернет с 10%, това може да увеличи БВП с между 1% и 2%
Първан Русинов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) имат важен принос за конкурентоспособността на България и на този сектор трябва да се обръща повече внимание.


Около това мнение се обединиха участниците в конференцията на тема "Международната конкурентоспособност на България 2010", организирана от Центъра за изследване на демокрацията.
"Инвестициите в мегапроекти са на преден план, докато технологичните иновации като че ли остават на заден план", заяви директорът на ЦИД Руслан Стефанов.


Според него България трябва да инвестира повече в иновации и ИКТ, защото в противен случай рискува "да гледа отстрани" развитието на стратегията ЕС 20".


Въпреки слабото представяне на България в общата класация страната показва много добри показатели по отношение на инвестициите в телекомуникации като дял от БВП (по този критерий България е на 3-то място).


Страната ни заема и 6-о място в класацията на страните с най-бърз широколентов интернет, като освен това се нарежда в топ 10 на държавите, където месечните такси за достъп до мрежата са най-изгодни.


Участниците в дискусията посочиха, че България все още изостава по разпространението на интернет сред домакинствата. "Ако се увеличи достъпът до широколентов интернет с 10%, това може да увеличи БВП с между 1% и 2%", коментира зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.


Според статистиката на "Евростат" едва 30% от българските домакинства имат достъп до бърз интернет, като в това отношение България е на последно място в ЕС. Анализаторите посочват, че липсата на инфраструктура е една от основните пречки за широкото разпространение на интернет.


Според данните на IMD България губи позиции в касациите за техническа и научна инфраструктура. "Увеличението на разходите за научно-изследователска дейност от 0.5% от БВП до 2% от БВП в срок до 2020 г. е национална цел", коментира по време на дискусията зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов.


Той посочи още, че промишлеността и ИТ секторът генерират около 90% от българския износ, което им отрежда важно място в икономиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  "Увеличението на разходите за научно-изследователска дейност от 0.5% от БВП до 2% от БВП в срок до 2020 г. е национална цел", коментира по време на дискусията зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов.

  Ха-ха. Със същата убедителност може да напише и "2222 година". Политиците са много ларж, когато обещават неща след техния мандат. Не става ясно кога наистина ще започнат да правят нещо по въпроса.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK