България се срина в класацията за конкурентноспособност

Страната губи най-сериозно позиции при ефективността на икономиката
"Имаме нискотехнологична заетост, която излиза наяве по време на криза"
Руслан Стефанов, ЦИД


"Дълго време правителството ни уверяваше, че сме номер едно в ЕС по някои икономически показатели, а не е така и класацията го доказва"
Мартин Димитров, лидер на СДС


"Кризата се отрази в България на всички сектори в икономиката - търговия, инвестиции, заетост, финанси"
Огнян Шентов, председател на ЦИД

Предупрежденията точно преди година, че България губи конкурентните си предимства, вече са факт. Страната буквално се е сринала в класацията за конкурентоспособност на най-перспективните от инвестиционна гледна точка икономики в света - от 38-а на 53-та позиция.


Класирането, известно и като Годишник на световната конкурентоспособност, се изготвя от швейцарския Институт за управленско развитие (IMD). Резултатите за 2010 г. бяха представени от българския партньор на организацията, Центъра за изследване на демокрацията.
Общата оценка се прави на базата на 327 критерия, разделени в 4 големи групи: ефективност на икономиката, правителствена ефективност, бизнес ефективност и инфраструктура.


От данните се вижда, че България губи най-сериозно позиции при ефективността на икономиката, където пада с 20 места. Най-рязък е спадът при чуждестранните инвестиции, следван от отражението на всички фактори върху националната икономика.


"Тази година мястото на България в класацията повече й приляга", коментира данните Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на ЦИД. Преди година той предупреди, че тогавашното правителство се е провалило в дългосрочното подпомагане на конкурентоспособността като ефективност на публичните инвестиции и изграждане на научна инфраструктура.


Вчера Стефанов посочи, че през последните години инвеститорите масово са се насочили към мегапроекти и това е напомпало икономическия растеж, но в същото време иновациите в малкия и средния бизнес са останали на заден план.


"Данните показват, че растежът след 2004 г. не е довел до подобряване на дългосрочните фактори за успех на икономиката, бил е неустойчив и кух, базиран на недвижими имоти и кредитна експанзия, а не на повишаване на капацитета за добавяне на стойност", е коментарът на ЦИД към българската част в доклада.


Според Стефанов един от основните проблеми на българската икономика е, че все още се инвестира предимно в отрасли с ниска добавена стойност. "Имаме скрита нискотехнологична заетост, която излиза наяве при криза", коментира той.


Зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов отговори, че в скоро време ще заработят фондовете за дялово инвестиране с евросредства, чрез които държавата ще стимулира дребните и средните фирми към инвестиции в иновации и нови технологии."Имаме нискотехнологична заетост, която излиза наяве по време на криза"
Руслан Стефанов, ЦИД


"Дълго време правителството ни уверяваше, че сме номер едно в ЕС по някои икономически показатели, а не е така и класацията го доказва"
Мартин Димитров, лидер на СДС


"Кризата се отрази в България на всички сектори в икономиката - търговия, инвестиции, заетост, финанси"
Огнян Шентов, председател на ЦИД

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "Зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов отговори, че в скоро време ще заработят фондовете за дялово инвестиране с евросредства, чрез които държавата ще стимулира дребните и средните фирми към инвестиции в иновации и нови технологии."

  Много съм скептичен когато чиновници влязат в ролята на венчър капиталисти. Финансирането за фирми поставя каруцата пред коня.

  Откъде да дойдат иновациите, когато висшето образование е в тотална криза? Преподава се морално устарял материал. Разбира се, може и с този "матр'ял" да се правят иновации, но само ако държавните венчър капиталисти осигурят и машина на времето, която да телепортира въпросните иновации в 70-те или 80-те години на миналия век. Защото българското висше образование е замръзнало някъде там.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 2. 2 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 540 Неутрално

  И кога България е била на 38-мо място в класацията, защото 2006 г. е била на 48 място. Навярно, без да искат казват косвено, че това става между 2006 и 2009 г. когато управлява БСП в коалиция с НДСВ И ДПС, защото до 2006 г. България никога не е била в тази класация. Излиза, че при лошия Станишев от 48 място отиваме на 38-мо, а днес сме класирани на 53-то в негово отсъствие от изпълнителната власт.
  Какъв Институт за демокрация. Понякога наистина трябва да слушаме и четем глупостите им , та да видим зад кулисите на политиката.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK