Симеон Дянков: До месец ще има правила за избора на банки от държавните фирми


Симеон Дянков - До месец ще създадем правилата. Те ще влязат в сила веднага


Джеймс Уорлик - Кабинетът трябва да гарантира, че процесът е напълно прозрачен и законен

"Изненадващо е, че повече от 50% от приходите на страната са в малка корпоративна банка, собствеността на която не е съвсем прозрачна", заяви вчера американският посланик в България Джеймс Уорлик.


Така той коментира факта, че почти половината от парите на най-големите държавни фирми се обслужват от една банка. В интервюто пред БНТ Уорлик каза, че се надява правителството да задава въпроси и да проучи защо точно тази банка е избрана в сравнение с по-големите, "за да може да гарантира, че процесът, свързан с това, е напълно прозрачен и решенията се взимат съгласно законите на страната."
Дипломатът обясни, че не вярва "нещо нелегално да е направено", но в същото време посочи, че "се повдигат въпроси, които трябва да бъдат разгледани от съответните власти". Няколко часа след изказването на Уорлик от БНБ реагираха и в прессъобщение определиха изявлението му като странно.


Според регулаторът той "изразява съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар, като по този начин пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло".


"Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни", заявиха от Централната банка.


София - Люксембург - Оман


Според междинния отчет за дейността на КТБ към края на март 2010 г. основен акционер в нея с 57.3% е фирмата "Бромак", притежавана еднолично от председателя на надзорния съвет на банката Цветан Василев.


Банката е една от малкото, чийто мажоритеран собственик е един човек. Вторият по големина акционер с 30% е, регистрираната в Люксембург компания, "Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ", а като неин собственик се посочва Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман. Сделката за тези 30% дял беше направена в началото на 2009 г., а продавач беше "Бромак". Останалите акции на банката се търгуват на борсата.


БНБ заяви, че "стриктно следи състоянието на собствеността в банковата система и пряко носи отговорност за действията и за публикациите си. В този смисъл, очакваме същото зряло и отговорно поведение и от всеки високопоставен публичен фактор".


До вчера централната банка се въздържаше от коментар по темата с парите на държавните фирми в банките. Въпреки, че икономическият министър Трайчо Трайков заяви в понеделник, че е работа на "Банков надзор" да разбере защо банка, която има малък дял на частните депозити, държи голяма част от парите на държавните дружества, те не отговориха дали това е в правомощията им.


По закон "Банков надзор" няма отношение към търговската дейност на банките. Той следи за стабилността на системата и на отделните кредитни институции, но не и за това как банките си правят търговската политика и дейност.


Вчера от централната банка обясниха, че не коментират финансите на държавните фирми, защото "това е изцяло в правата и отговорностите на техните фирмени ръководства. Съответно техните собственици в лицето на отделните министерства следва да са разписали ясни и прозрачни правила за избор на обслужващи банки".


Отговорност и правила - в бъдеще


От коментарите през последните дни стана ясно, че ясни правила няма. Почти всички държавни фирми мълчат за конкретните критерии, по които избират обслужващите си банки и казват, че ги изпращат на министерствата, а министерствата обясняват, че мениджмънтът на тези компании решава, като следва различни процедури. Във вторник премиерът Борисов заяви, че е наредил проверка на депозитите.


Министър на финансите Симеон Дянков вчера обеща - до месец ще бъдат изработени единни правила за банково обслужване на държавните дружества, които ще влязат в сила веднага. "Разговарях с асоциацията на банките и проучих международния опит.


Предложих работна група от Министерството на финансите, ще поканим асоциацията на банките, БНБ и външни експерти и в едномесечен срок те ще издадат единни правила за банково обслужване на държавните търговски дружества. Те ще влязат в сила веднага", заяви Дянков след заседанието на Министерския съвет.


Справката на финансовото министерство, изпратена в края на миналата седмица по искане на 11 главни редактори, показа, че в резултат на липсата на правила и контрол, близо половината от парите на 18 най-големи държавни фирми са концентрирани в Корпоративна търговска банка - към края на март тя държи 408 млн. лв.


Сумата вероятно е и по-голяма тъй като отчета й към края на миналата година показа общо депозити по това перо за 538 млн. лв. - тоест с парите на други държавни предприятия които са малко над 60. Следващата банка (Сибанк) управлява около 9%, а третата - Централна кооперативна банка - 7%.


"Дневник" вече поиска справка от финансовото министерство за парите на всички държавни дружества в банките.


Бившият финансов министър по времето на кабинета "Станишев" - Пламен Орешарски, по чието време са концентрирани средствата коментира така концетрацията на депозити така: "Очевидно това са банките, които предлагат по-добри условия.


Никога не съм проявявал интерес към инвестиционния портфейл на която и да е банка". Според него би било смущаващо който и да е финансов министър да коментира портфейлите на банките. "Ако правителството разпредели по равно депозитите между всички банки - това би било още по-смущаващо, защото ще означава, че се намесва в работата на търговски дружества", каза още той.


Още по темата във в.Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK