"Етап Адрес" разсрочи облигационния си заем

Превозвачът ще трябва да изплати задълженията си до ноември 2011 г.


Дружеството ще се разплати на три вноски


Транспортната компания "Етап Адрес" разсрочи облигационния си заем с половин година до ноември 2011 г., след като кредиторите й одобриха преструктуриране на задълженията. Това става ясно от съобщение до Българската фондова борса с решенията от общото събрание на облигационерите.
Те са одобрили компанията да изплати задълженията си на три вноски - главници от по 1.25 млн. лв. и дължимите лихви. Първото плащане ще е през август 2010 г., а заемът трябва да бъде изплатен изцяло до ноември 2011 г. Общо компанията ще изплати 4 млн. лв.


Облигационерите са увеличили и лихвата по заема - от 7.325% на 9% на година. Те са заложили допълнителни ограничителни клаузи за компанията, според които тя няма да може придобива други компании или акции или да реализира нови инвестиционни проекти без съгласие на кредиторите. При неспазване на клаузите заемът може да бъде обявен за предсрочно изискуем.


Парите от облигациите, които бяха 5 млн. лв., "Етап Адрес" вложи във фабрика за минерална вода (с марката "Ком") и балнеологичен център в с. Бързия до Берковица, както и в изграждането на бизнес сграда в центъра на София. Заемът е обезпечен с първа поред ипотека, което означава, че държателите на дълговите книжа са с предимство пред други кредитори.


Мажоритарен собственик на транспортната компания е турският гражданин Фахретин Гюлхан с 98% от капитала, показва справка в електронния регистър ДАКСИ. Изпълнителен директор е Галя Топалова, която притежаваше футболния клуб "Локомотив" - Пловдив, който след това продаде на Константин Динев.


Облигационният заем на "Етап Адрес" е поредният с проблеми в обслужването. Няколко от публичните емисии облигации имаха проблем с обслужването заради ликвидните проблеми на компаниите вследствие на икономическата криза.


Преструктуриране на своите книжа направиха "Елана холдинг", "Балканкар Заря", "Алма тур", "Флорина България" и др. При други не се постигна съгласие за преструктуриране и заемите или станаха предсрочно изискуеми ("Ален мак"), или бяха изкупени от страничен инвеститор ("Роял патейтос").

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK