Кредитори започват да разпродават активите на "Ален мак"

Кредиторите на "Ален мак" започват разпродажба на активите на компанията, за да покрият вземанията си, които от началото на годината не се обслужват. Те са поискали и информация дали начините за дистрибуция на продукция не са ощетили дружеството, тъй като в момента от тях са и основните вземания. Това показват публикуваните протоколи от общите събрания на облигационерите на козметичната компания, проведени на 14 май.


На него те са упълномощили банките довереници по задълженията - Корпоративна търговска банка и ОББ, да започнат принудително изпълнение на заложените имоти, сгради, машини и търговски марки на предприятието. От март се търсят и инвеститори за акциите на "Ален мак", които също са част от обезпечението.


"Ален мак" има две облигационните емисии - първата е за 6.5 млн. евро, втората за около 600 хил. евро, които спря да обслужва в началото на тази година заради ликвидни проблеми. Облигационерите не одобриха преструктурирането им и остатъчните суми по тях за около 10 млн. лв. станаха предсрочни изискуеми. ПОК "Доверие", който чрез пенсионните си фондове е основен облигационер, подаде молба за несъстоятелност, но на първа инстанция тя бе отхвърлена от съда в Пловдив. Компанията обжалва в момента на втора инстанция.
Допълнителни пордробности по разпродажбата вероятно ще се обсъждат на две нови общи събрания насрочени за 6 юни, показват публикуваните в Търговския регистър покани за тях.
По думите на Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие" целта на облигационерите е да направят всичко необходимо да съхранят предприятието, което включва и продажба на останалите активи на куп.


Съмнения


Облигационерите явно се съмняват за начините, по които е продавана продукцията на предприятието чрез дистрибуторите й - "Евро съплай" и "Еуфаг АГ". Затова и са поискали договорите за дисртибуция. От тях "Ален мак" има да взима 13.5 млн. лв. натрупани през последните 4 години. "Евро съплай" и "Ален Мак" имат общ собственик "Ален мак България". Компанията е регистрирана на адреса на "Ален мак" и има същия съвет на директорите - Петър Терзиев, Иван Атанасов и Ивайло Балтаджиев. Според облигационерите, ако договорите за дистрибуция увреждат интересите на кредиторите или са неизгодни за "Ален мак", ще сезират Комисията за финансов надзор (КФН).


"Откритите обвинения в умишлено източване на предприятието показват не само фрапиращо неразбиране на начина на функциониране на отрасъла, но и ни нанасят непростима обида", коментира решенията на облигационерите ръководството на "Ален мак" в официална своя позиция, публикувана на интернет страницата на компанията. Според нея ръководството смята да ги обори в съда.


"Ръководството на "Ален мак" с голяма доза съжаление декларира убеждението си, че един основен облигационер вече 6 месеца обмислено, целенасочено и непреклонно води предприятието към ликвидация, с добре премерени стъпки и медийни изяви. Систематично саботира и проваля всякакви опити на компанията да осигури оборотен капитал, рефинансиране на съществуващите задължения, привличането на стратегически или финансов инвеститор", допълват още от "Ален мак".


Според ръководството на козметичното предприятие решенията от общото събрание на облигационерите от 14 Май "практически лишава компанията от всякакви теоретически шансове да оцелее и да запази дейността си".


"Ален мак" е сред последните раздържавени козметични компании - през 2002 г., срещу сумата от 5.5 млн. долара. Купувач бе швейцарската фирма "Ефектен унд финанц", представлявана в България от Петър Терзиев, зет на последния министър-председател от времето на Тодор Живков – Георги Атанасов. Терзиев беше съдружник в "Балканфарма", чрез която участва в приватизацията на трите фармацевтични завода в Дупница, Троян и Разград, впоследствие препродадени на "Актавис", собственост на Тор Бьорголфсон.


В момента "Ален мак" е собственост на дружеството "Ален мак България". То се представлява от Петър Терзиев и Иван Георгиев Атанасов, а е собственост на регистрираната на Вирджинските острови "Ен и ю лаборатоар", показва справка в Търговския регистър.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 666 Неутрално

  така е като такива активи попадат в ръцете на номенклатурчици - разпродажба, ликвидация и работниците на улицата, а хиената ще си бие камшика след дълги години на щастлив и доволен живот и ще върти нещо друго, което е откраднал или направил с откраднати пари..

 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Добре ще е за идните поколения да се обособи един ден в памет на рухналата икономика от прехода!Както 2 юни за борците за свободата!И на този ден в съпровод на траурна музика да се изреждат имената на хилядите унищожени предприятия,паднали в битката с алчни,крадливи и безродни приватизатори!

 3. 3 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 551 Гневно

  "Ръководството на "Ален мак" с голяма доза съжаление декларира убеждението си, че един основен облигационер вече 6 месеца обмислено, целенасочено и непреклонно води предприятието към ликвидация, с добре премерени стъпки и медийни изяви."


  Бих коментирал горното лицемерие по следния начин. Тези от съвета на директорите, са поели задължения към кредиторите, сега когата не ги изпълняват естествено, че ще се намеси съда. Сами са си виновни. Какво очаквате от бивши комунисти и функционери на БКП, от червен апаратчик трудно се става успешен бизнесмен. Като вече я няма партията да ги спасява и да им дава пари нещата си идват на мястото. Лапнали са "Ален мак" благодарение на принадлежноста си към БКП и сега когато БСП е слаба и не може да помага. Нещата си идват на мястото, номенклатурчиците ще направят с приватизирания "Ален мак" това, което Жан Виденов направи с България 1996 г. Жалко за хората, които работят там. Дано се намери някой инвеститор, който да запази работещите, а да уволни висшия мениджърски състав, защото той също носи вина наравно с директорите.

  Sofianec
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK