ЕС подготвя нова такса за банките

Еврокомисарят по вътрешния пазар, Мишел Барние<br />

© Associated Press

Еврокомисарят по вътрешния пазар, Мишел БарниеЕвропейската комисия ще поиска от членките на съюза да наложат нова такса на банките на континента, съобщи "Файненшъл таймс". Събраните средства ще се използват за овладяване на финансови кризи в бъдеще. Предложението ще бъде официално оповестено в сряда.


Ако бъде приета, новата схема може да събере милиарди. С тези средства правителствата ще предотвратяват срив на цялата финансова система при фалит на дадена финансова компания в бъдеще. Парите от фондовете няма да бъдат използвани за спасяване на отделни банки.


Предложението все още е в начален стадии. Неговото приемане ще изисква одобрението на страните от ЕС и Европейския парламент. Очакванията са планът да влезе в сила през 2011 г. Той ще бъде обявен утре от еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние.
Размерът на таксата и какво точно ще се облага с него все още не е ясно. Той може да бъде върху активите, приходите или печалбите на банките.


Някои правителства в Европа вече решиха да създадат фондове за справяне с бъдещи кризи. Фондът за банкова стабилност в Швеция например ще събере 2.5% от брутния вътрешен продукт на страната през следващите 15 години.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1280 Весело

  Браво
  =
  по-високи лихви по кредити и такси за клиентите.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 2. 2 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 8 Весело

  Още по-весело: И по-ниски лихви по депозитите

  Two holy meat balls
 3. 3 Профил на ФЕДАККА
  ФЕДАККА
  Рейтинг: 8 Неутрално
  До коментар [#1] от "кинти":

  = по-малко хора желаещи да взимат кредити = относително свиване на банковия сектор спрямо реалния = възвръщането на позагубените позиции на реалния сектор спрямо финансовия сектор

  Аз съм ОК. Щом така или иначе обществото трябва да спасява финансовата система при системни кризи (социализиране на загубите), логично е да се социализират и част от печалбите при добри години чрез допълнително облагане на сектора.

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Банките са институции предимно за краткосрочно оборотно финансиране и за ипотечни кредити.
  Всичко останало се финансира от фондовата борса.
  Няма кой да ти плаща лихва от 4-5-6% при срок на използване на на активите на, да кажем, металургично предприятие от 40 години.
  Тежка индустрия се финансира от акционери през борса.
  Оборотен капитал за финансиране на търговски дефицити и циклични или сезонни отклонения - се финансират от банковия, т.е. финансовия капитал.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#3] от "ФЕДАККА":

  Ама то нищо няма да бъде взето от банковия сектор. Всичко ще се натрупа на гърба на клиентите, тоест - на реалния сектор. Както става с всяка форма на държавно събиране. Накрая пак ще излезе, че хората са платили за спасяването на нечия банка.

 6. 6 Профил на ФЕДАККА
  ФЕДАККА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":

  Банките са просто част от пъзела. Обмисля се и данък върху финансовите транзакции на борсата (т.нар. данък на Тобин).

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  От кой се обмисля?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на ФЕДАККА
  ФЕДАККА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alien":

  Учебникарска истина е, че колкото повече облагаш даден сектор толкова повече го свиваш и секторът на търсенето и предлагането на заемни средства не е изключение.

  Освен това, като банките фалират и няма фонд набран чрез данък, трябва правителството да налива пари и в крайна сметка пак го плащат хората чрез данъците. Така поне народа ще си плаща предварително и ще е доброволно - при по-високи такси маржиналните потребители може и да се откажат от кредити за плазмен телевизор например.

 9. 9 Профил на ФЕДАККА
  ФЕДАККА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Десен":

  On 31 March 2010 Australian ethics philosopher Peter Singer published a commentary in the Sydney Morning Herald noting that "350 economists, including Jeffrey Sachs and the Nobel laureate Joseph Stiglitz, from more than 35 countries have signed a letter to the leaders of the Group of 20 countries calling on them to impose a tax on financial transactions between financial institutions, but not on transactions conducted by individuals.". He also noted that the then leaders of Europe's three biggest economies - Angela Merkel of Germany, Nicolas Sarkozy of France and Gordon Brown of Britain -were "promoting a financial transaction tax as a way of raising as much as $US 400billion a year to fulfil commitments to domestic budgets, poverty reduction, global health and climate change mitigation."He noted that a coalition of community organisations in Australia was aiming to "build on the current momentum" to achieve commitment to a financial transaction tax at the G20 summit in Toronto in June 2010.[125]

 10. 10 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#8] от "ФЕДАККА":

  Е това ли е целта? Да се свие банковия сектор, за да не можеш да теглиш кредит за телевизор, кола, жилище?!? Ами дай с всичко да е така и да се превърнем в една Северна Корея.

 11. 11 Профил на ФЕДАККА
  ФЕДАККА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Целта е за проблемите във финансовия сектор да си плащат хората, които го използват, а не загубите са се поемат от всички данъкоплатци като стане проблем.

 12. 12 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "promoting a financial transaction tax as a way of raising as much as $US 400billion a year to fulfil commitments to domestic budgets, poverty reduction, global health and climate change mitigation."

  Е типично за Джефри Сакс. Него ако го питаш, най-добре всички пари на света да му ги дадат той да определя за какво да се харчат, понеже е най-умният на Земята. За съжаление изключително високото самомнение не е монопол само на българските мутри-чалгаджии - и много уж образовани хора по света страдат от мания за величие.

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "ФЕДАККА":

  "сalling on them to impose a tax on financial transactions between financial institutions, but not on transactions conducted by individuals"
  Това означава че финансисти са предлагали да се облага с такса транскациите между банки но не и между физически лица.
  За финансовите транзакции на борсата както ти казваш - не пише нищо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Класическа схема на приватизиране на печлбите и национализаиране на загубите.

  Колкото повече, толкова повече!
 15. 15 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Гневно

  Добре да приемем че решението е разумно,НО все пак не разбирам как този законопроект,ако мога да го нарека така,облагодетелства обикновенния гражданин като цяло,забравихте ли кои са виновниците за началото на рецесията преди 2 години,забравихте ли безграничната алчност на банкерите милиардери.
  Защо евро лидерите не могат да действат безпощадно подобно на Обама който до известна степен си позволи да обяви война на същите безкруполни банкерски дружества?

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 16. 16 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ами, щом банките предизвикват такива кризи и трябва всички да им плащаме вересиите, ще трябва и те да плащат на хората. Няма такъв филм, при който един само взема, а другите само дават. Идеята е принципна и е правилна. А лихвите се определят от пазара.

 17. 17 Профил на ФЕДАККА
  ФЕДАККА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Десен":

  Финансовите институции купуват и продават голяма част от активите си на борсата.

 18. 18 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "кинти":

  Сега помисли обратното. Оставиха банките да договарят лихви, които могат да променят едностранно, ако "цената на капитала" се покачи. Иначе казано, ако банките вдигнат лихвите по депозитите с 1%, могат да вдигнат и лихвите по кредитите и пак да са на печалба. Таксите също си ги налагат каквито си искат.

  Тогава, защо да не се правят и вноски във всякакви фондове за сметка на банките. Пък ако искат, щом ще е такава играта, ще се измислят други начини за финансиране.

 19. 19 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А защо трябва да въвеждаме данък с презумцията, че лошото пак ще се случи? Ако приемем, че банки са давали лоши кредити и/или инвестирали неправилно в следствие на това банката фалира и тези които са си вложили парите там под формата на акции на иституцията или депозити губят спестявания затварят работни места и/или не могат да си обслужват заемите то данъка няма да свърши работа. Само ще оскъпи правенето на бизнес респективно с дигане на лихви и ще предизвика по-голяма криза след време. Та си мисля ако в лицензите на банките се посочи че депозитите спрямо търгуваните ценни книжа и раздадените кредити трябва да са в определено съотношение за да може банката да работи дали това няма да намали рисковете !?! Или защо да не приемем че само определни фирми да могат да купуват ценни книжа!?! Да това не е пазарна икономика но така няма ли да избегнем едни да се лакомят а други да им плащат обяда....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK