КЗК обяви "хитростите " при обществените поръчки

Възложителите трябва да следят дали участниците в процедурите не са в заговор


Възложителите трябва да следят дали участниците в процедурите не са в заговор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) публикува списък на най-честите измами на компаниите при кандидатстването им за изпълнители на обществени поръчки. С това тя иска да предупреди възложителите - от централната и местната власт, да внимават, когато провеждат конкурсите.


Нарушенията са описани като "тръжни манипулации" и са обединени в пет групи (виж карето). В първия случай, когато става въпрос за "оферта под прикритие", дружествата подават мними предложения.
Тогава участниците имат няколко варианта на действие -  умишлено подават оферти с по-високи цени от тези на компанията, която са се договорили предварително да спечели; освен това предложенията им понякога съдържат условия, които могат да бъдат определени като неприемливи от възложителя.


Вторият случай на измама е тръжният абсентизъм - кандидатите са се разбрали един или няколко от тях да се въздържат от подаване на оферти или да оттеглят вече подадени такива. Така пак се избира предварително заложеният кандидат, останалите оферти не се разглеждат от възложителите по една или друга причина.


Често компаниите в България прилагат практиката на "редуване на поръчките". Те се разбират предварително кога кой да спечели, така веднъж конкурсът се изпълнява от една компания, а следващия път - от друга.


Кандидатът, който е наред да спечели конкретната поръчка, изготвя офертите и на останалите, като предлага на възложителя такива условия, че да осигури собствената си победа. От КЗК предупреждават възложителите, че критериите, по които се осъществява редуването на поръчките, могат да бъдат различни.


Така също редуването между "мнимите конкуренти" може да се основава на критерии, свързани с характеристиките на възложителя, географската територия на изпълнение на поръчката, предмета на обществената поръчка, обясняват от антимонополната комисия.


Нарушение, което често се среща, е споразумението за подизпълнители. Конкурентните предприятия се съгласяват да не участват в процедурата или да предложат губеща оферта, срещу което получават договор за подизпълнение с победителя.


В някой случаи участникът с най-ниско ценово предложение може да се съгласи да оттегли офертата си в полза на следващия класиран участник в замяна на изгоден договор за подизпълнение, чрез който фирмите успяват да поделят стопанската облага.


Подобен е и случаят на последното нарушение - разпределение на пазарите. При него на пръв поглед конкурентни предприятия се споразумяват да не участват в процедурите за възлагане на обществени поръчки, открити в определени географски региони.


Понякога споразуменията на участниците са и за определени възложители. От КЗК предупреждават, че в по-големи конкурси е възможно съчетание на повече от едно от описаните нарушения.Възложителите трябва да следят дали участниците в процедурите не са в заговор

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Възложинелите на обществени поръчки могат само да предполагат за съществуването на споразумения, но не могат да направят нищо съществено. Ако не определят победител, решението може да се обжалва или да изберат по-лошата оферта, или да накарат участниците да подадат нови оферти. Посочените нарушения са резултат от неконкурентните пазари и тръжните условия, които ограничават участието на други кандидати. Там трябва да погледне КЗК, а не да констатира симптомите на заболяването.

  ATX
 2. 2 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "MB":

  Много правилно

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако има чисти и ясни правила между равнопоставени партньори - община/възложител и изпълнител то няма да има изобщо подадени оферти за участие.
  Всички които участват се облажват. Ако не днес, то утре.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ами освен с промени в правилата, които не ограничават участието по безсмислени начини, може и прокуратурата да се намеси НАЙ-НАКРАЯ.
  Цитираните случаи са ИЗМАМА и както фирмите подлежат на глоби и други санкции така и тези които ги управляват подлежат на... затвор.
  Ако прокуратурата и съда спрат да си затварят очите и поне веднъж осъдят бързо някого, тогава ще имаме и шанс за по-прозрачни процедури.

 5. 5 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ето пример за първия тип "хиторост" - този път при поръчката за новия сайт на парламента:
  http://yurukov.net/blog/2010/05/27/veche-e-izvestno-koi-shte-napravi-noviq-sa/

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 6. 6 Профил на simeonignatov
  simeonignatov
  Рейтинг: Гневно

  Аз искам да попитам защо КЗК не обръща внимание и на възложителите, които избират крайно неизгодни оферти, не защото няма други, а за да може ГЕРБ и кметовете на общини и съответните хора от комисията да си приберат съответно 5%, 10% и някоя друга хилядарка....

 7. 7 Профил на marche_to
  marche_to
  Рейтинг: 8 Гневно

  Е, защо взимате хората за лукови глави?? Нали именно възложителите режисират т.нар. "измами". Все по-повърхностни ми се струват вашите статии и внимавайте с правописа поне "в някоЙ случаи".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK