Кредитирането за бизнеса упорито върви към замръзване

Трудно се намират добри проекти за финансиране

Кредитирането за бизнеса упорито върви към замръзване

© Надежда ЧипеваКредитирането на корпоративния сектор упорито върви към замръзване и нулеви ръстове. Това показват данните на БНБ към края на април 2010 г. През миналия месец бизнес заемите отчитат ново свиване - 0.1% спрямо март.


Намалението на портфейла означава, че е имало повече погашения по съществуващи кредити, отколкото новоотпуснати. Така след мартенския ръст има ново намаление, а към края на април обемът на фирмените кредити достига 30.716 млрд. лв.


Според банкери на този етап няма устойчивост на данните, за да може да се очертае тенденция. Месечният ръст през март би могъл да се дължи на еднократно отпуснати средства по голяма кредитна сделка например.
Като цяло няма промяна в оформилата се от миналата година ситуация - банките се опитват да намерят добри проекти за кредитиране, но възможностите са много ограничени, обясниха банкери пред "Дневник". Едно предприятие или фирма, което кандидатства за заем, в момента, в който покаже финансовите си отчети, отпада от възможността да бъде кредитирано.


Известно оживление има в бизнесите от експортния сектор, но все пак фирмите там са малко на брой, обясниха банкери. Проблемът е, че бизнесът или свива дейността си и няма нужда от кредити, или не желае да задлъжнява допълнително на този етап, посочиха те. Освен силно намалялото търсене на заеми в момента прогнозите на банкери са и че възстановяването на кредитирането ще бъде много бавно.


Към края на април годишният ръст на кредитите за фирми е 0.3%. През март беше 1.1%, а в края на миналата година - 2.3%. Година по-рано този ръст беше 33.1%, а през 2007 г. - 71.5%. Заедно с кредитирането в банкирането на дребно ръстът за миналата година беше 3.9%.


Това увеличение обаче на практика е чисто техническо заради върнатите портфейли от кредити (обратно изкупени кредити, които по време на кредитния бум банките продаваха на централите си или на специални дружества). Като се изчисти ръстът с върнатите обеми, излиза, че почти няма новоотпуснати заеми, а дори има и лек спад, посочват банкери.


Първото тримесечие на тази година не показа промяна в това отношение. За последните дванайсет месеца чистият размер на обратно изкупените кредити е 1.290 млрд. лв. За същия период нарастването на портфейла на банките е с 848.4 млн. лв.


Банкери посочват, че новоотпусканите кредити не могат да компенсират силно свитото кредитиране. Това от своя страна изправя банките пред още едно предизвикателство наред с увеличените разходи за обезценки, нарастването на необслужваните заеми, плащането все още на високи лихви по депозити. Това е намаляващият размер на печалбите.


По думите на банкери в момента те са на екстремално ниски нива (170 млн. лв. за първото тримесечие на цялата система; за минала година е 750 млн. лв. при 1.4 млрд. лв. за 2008 г.). С този си размер тя не създава вече никакви стимули за навлизане на свежи капитали в сектора. А все пак в региона има и други банкови системи, посочват банкери.


В същото време банкирането на дребно отчита ръст - и при жилищните, и при потребителските кредити. Повишенията на годишна база са  съответно 6.5 и 6.1%. По думите на банкери там ръстовете са реални, тъй като в този сегмент се отпускат заеми.Банките ще дават повече информация за лихвите по кредитите


Банките ще трябва да публикуват на интернет страницата си методологията за определяне на лихвата по кредитите. Това са приели депутатите на първо четене в пленарната зала, съобщи БТА. Всеки кредитополучател ще може да получи информация за референтния лихвен процент на банките от интернет страниците им. Той е базата за изчисляване на лихвения процент по кредита. Всяка банка има право сама да определя методологията за формиране на този процент, която обаче ще трябва да бъде достъпна на интернет страницата на кредитора.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  Подобна глупост рядко се чете:
  банките се опитват да намерят добри проекти за кредитиране, но възможностите са много ограничени, обясниха банкери пред "Дневник". Едно предприятие или фирма, което кандидатства за заем, в момента, в който покаже финансовите си отчети, отпада от възможността да бъде кредитирано.
  явно добрите идеи не са подкрепени от финансови отчети, както е в 90% от случаите. А ако добра идея има добър фонансов отчет, то нуждата от банката е нулева.

  low riders team
 2. 2 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Неутрално

  данните на БНБ са красноречиви-април 2010 г., продължава спускането надолу.

 3. 3 Профил на Schlieffen
  Schlieffen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  еми, затова сивият сектор е 70% в бг.
  банките не стимулират бизнеса, служат като чейндж-бйора и за разплащателни влогове...

  Our only hope lies in making our own choice of operations, not in waiting passively for whatever the enemy chooses for us
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Каква е връзката на кредитирането с ръста на икономиката и възстановяването? За три години спадът в кредитирането на фирми е драстичен.

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 502 Весело

  МММддааааа,
  считам себе си за някаква извадка.
  През 2007 се нагрухах с кредити за да финансирам фирмите си.
  Обаче палачинката се обърна, за съжаление не взех мерки още 2008, въпреки че нещо ме драскаше отвътре.
  2009 беше кошмар.
  2010 до март - двоен кошмар
  Идва 2010 юни месец, пада ми единият кредит.
  Измършавял, изпосталял, уволнил вся и всьо, започвам да се съвземам.
  Продължавам с другите кредити и обещавам като мога да си платя и задълженията към държавата, до като не ме притисне и тя до стената.
  И изведнъж,.... колеги предстоят кардинални промени в законодателството на България в частта за лицензии, рарешителни, регистрации и тем подобни.
  С пререгистрирането щеш нещеш първо ще платиш задълженията си !
  Бъдете спокойнио за дефицита, до ноември бюджета ще е ОК.
  Спорна на всеки

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е то при тия лихви е нормално към кредит да се прибягва само в краен случай ... банките да не смърчат в шепичка колко им е тежко, че никой не им ще парите ами и те да му поотпуснат края ...

 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Сега е малко странно депозитите растат, макар че лихвите падат. Но като цяло наистина хората се НАГРУХАХА като залагаха на продължителен растеж, а и Станишката ревяха кризата ще ни заобиколи. Ако човек е чел малките букви или е пил една студена вода през 97, сега му е по- лесно с кредитите. А че банките не отпускат изобщо е тъпо и невярно. Казват ти с тези финансови показатели можеш да изтеглиш до хххххх лв., но наистина лихвите правят упражнението безсмислено.

 8. 8 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Какъв бизнес?!? За внос и препродажба много кредитиране не трябва, туризъма свърши, строителството също. Индустрия нулева, малко тулумби и бозица, другото е внос.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В България банки няма. Има некви взаимоспомагателни каси, но реален банков сектор няма.
  Банките поемат и трансформират риск. Тия калмуци тука не поемат нищо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ИЗВОДА Е ЕДИН, МОЛЕХ ДОЛНИЯТ ФИНАНСИСТ ,ДА НЕ УБИВА БИЗНЕСА ПРЕДИ ОСЕМ МЕСЕЦА,СПУКВАХТЕ СЕ ДА МИ ТУРГАТЕ МИНУСИ,С ОБЯСНЕНИЕТО КОЛКО МРЪСЕН БИЛ ТОЯ БИЗНЕС КОЙТО АЗ СЪМ БИЛ ЗАЩИТАВАЛ.ПОВЕЧЕТО БИЗНЕС В ТАЯ ДЪРЖАВА ВЕЧЕ Е В КОМА,СА АКО ЩЕТЕ ГО ПОЗЛАТЯВАЙТЕ, ФАЙДА ЙОК.НЕ МИ СЕ ПРИКАЗВА ПОВЕЧЕ

 11. 11 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Е, уж кредитират пак имоти за ФЛ. Лошите кредити по ипотеки удариха нов връх, Трябва им свежо месо.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 12. 12 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ЕТО И ПРИЧИНАТА :
  БАНКА "ПИРЕУС"-БГ :http://www.piraeusbank.bg/ecportal.asp?id=242806&lang=1&nt=98&sid=

  БАНКА "ПИРЕУС"-РУМЪНИЯ :http://www.piraeusbank.ro/Persoane-Fizice/Credite/Credite_Imobiliare_/Creditul_Casa_Prosper.html

  http://www.raiffeisen.ro/noutati/campanie-promotionala-la-creditele-garantate-cu-ipoteca -"РАЙФАЙЗЕН-РУМЪНИЯ

  http://rbb.bg/bg-BG/Private_Customers/01_Financing/01_potrebitelski/0_promotion/ - РАЙФАЙЗЕН - БГ

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "Flasha":
  Хаха,много смешно. В лева - 12% в евро 10 и нещо %
  Чудя се тия пиреос как още не са фалирали...?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 434 Весело

  чекайте бря! довчера висеше една статийка как банките се надпреварват да кредитират експорта. сега чета, че кредитирането се свива. какво излиза - банките искат да кредитират тези, които не искат да теглят или по-скоро тези, които искат да теглят, банките не ги кредитират. на банкерчетата май им се иска само "на хлебо мекото, на чорбата гъстото и на к*ро връо"! е нема как да стане. срещнах се с един познат - баца в банка - отслабнал. водел здравословен начин на живот, разбираш ли що не го води тоя здравословен живот преди година-две, бе, приятелю?

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Какво ви учудва: Ако сте банка бихте ли кредитирали българския бизнес. Като се има предвид, че 90% от бизнеса, който иска кредит, не струва пукната пара. Кое е бизнес - да влагаш парите в коли и курви? Или в бетон по морето? Или пък факта, че в БГ под бизнес се разбира търговия - т.е. нищо да не пройзвеждам само алъш вериш да става.

  Е ако съм банка и аз няма да кредитирам бизнеса. Особенно при факта, че в БГ има балумурници които взимат ипотечно обезпечени кредити при 10-12% лихва. За чии ми е да рискувам с кредитиране на бизнес?

  Ей не са виновни банките, виновни сте вие, че сте рядко прости! А те просто ви използват.

 16. 16 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "Schlieffen":Банките няма как да финансират сив бизнес! как да отпуснеш кредит на фирма дето е само на загуба?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 17. 17 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ТИ КВО РАБОТИШ БЕ РОГАЧ ДА НЕ Е В ЧУЖБИНА ,ЧЕ ПЛЮЕШ ТОЛКОЗ До коментар [#15] от "niakoi_si":

 18. 18 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "ironhorse":

  Извинете ме за питането но може ли малко пояснение за кардиналните промени. Просто да ме насочите!

  Предварително благодаря и успех колега във възстановяването!

 19. 19 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  КОЛКОТО по-малко си имате взимане-ДАВАНЕ с банк/д/ите, ТОЛКОВА по-добре.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  18% лихва няма нищо общо с пазара.

  До коментар [#18] от "stoiloff":
  Атакаджиите искат лихвата по отпуснатите от банките заеми да не е с повече от 50% над лихвата на прибраните от банките депозити.
  Т.е. банката взима кинитите ти, плаща ти неква умряла лихва от 4.5% а прибира от някое злощастно фирме по 12-13%. Ако предложението им се приеме, ще ти е не по-вече от 7%.
  Малко популистка и непазарна мярка, но пък и самите банки изкривяват пазара и без това като не свалят лихвата, не поемат финансов риск и предпочитат да инвестират парите в ДЦК, т.е. в държавата и в чужди ДЦК-та, т.е. в чужди държави.
  А нашия бизнес - кучета го яли. Просто банките нямат доверие в бизнеса тука, една на друга, и на държавата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Няма как да не се свива кредитирането. При лихви от 12% само луди или ужасно закъсали вземат реален кредит, останалите предпочитат да затварят или да чакат. Докато лихвите по кредитите са безумни-няма да има кредитиране. В цивилизования свят марджина на повечето стартиращи проекти е около 15%, когато 12 от тези 15% дадеш на една банка плюс факта, че носиш целия риск сам-за какво говорим. Банките са зверски експлоататори и не заслужават тези 12%. Привреченият им ресурс струва 6-7%, защо трябва да слагат още 5 отгоре??

 22. 22 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Весело

  Измислена държава,измислен бизнес ,измислени банки,измислени лихви на 90%.
  Останалите 10% теглят докато умрат на браздата.

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#21] от "dimgeorgiev":

  Защото има баламурници достатъчно явно. Ако няма.... и лихвите няма да са такива.

  Пак ви казвам не са ви виновни банките, виновни са тия баламурници дето им се връзват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK