"Уолстрийт джърнъл": Големите банки укриват дългове с репо сделки

Три от най-големите банки в света - американските "Ситигруп" и Банк ъф Америка и германската Дойче банк, са сред най-активните кредитни институции, които замаскират краткосрочната си задлъжнялост. Това посочва финансовото издание "Уолстрийт джърнъл" в материал, който разглежда една от честите схеми на счетоводна гимнастика при банките и управляващите дружества.


Схемата разчита на репо сделките, при които собственикът на финансови инструменти ги продава с обещанието да ги изкупи обратно след определен период. За банките репо сделките са удобен източник на краткосрочно финансиране - те залагат финансовите инструменти в портфейлите си и срещу тях получават ликвидност.


Според счетоводните стандарти репо сделките се описват като задължения, защото при сключването им продавачът се задължава да плати определено количество пари и да си прибере обратно финансовите инструменти.
Някои банки обаче осчетоводяват тези трансакции не като репо сделки, а като продажба на финансови инструменти. Предимствата от тази практика са няколко - от една страна, задлъжнялостта на банката остава без промяна, увеличават се само постъпленията от продажба на инструменти.


От друга страна, когато такива транзакции се правят с нисколиквидни инструменти, осчетоводяването създава впечатление, че банката е намалила неликвидните активи в портфейла си. Обикновено тази практика се прави в края на тримесечния отчетен период, за да се намалят изкуствено някои от най-важните финансови показатели на банките - краткосрочната задлъжнялост и равнището на лошите активи.


След фалита на инвестиционната банка "Леман брадърс" стана ясно, че компанията е използвала именно тази тактика, за да прикрие част от задълженията си.


"Уолстрийт джърнъл" посочва, че към края на всеки от последните 10 тримесечни периода Банк ъф Америка, Дойче банк и "Ситигруп" са намалявали с по 41% броя на репо сделките, които сключват. След приключването на отчетния период броят на сделките отново се увеличавал до средното за съответния период, коментира още "Уолстрийт джърнъл", цитирайки данни на Федералния резерв.


"Тези данни предполагат, че банките съзнателно са манипулирали балансите си. Ако цифрите в края на тримесечието са много по-малко от средните за тримесечието, то те са подвеждащи и нямат смисъл", коментира пред вестника Робърт Уилънс, шеф на одиторската кантора  Robert Willens LLC.


Самите банки твърдят, че странното понижение при репо сделките в края на всяко тримесечие се дължи на много фактори - ликвидност на пазара, обслужване финансовите нужди на клиентите - и не означава, че кредитните институции се опитват да скрият нещо.


От Дойче банк например посочват, че "репо сделките са само един аспект от стратегията за управление на задлъжнялостта на банката". "Уолстрийт джърнъл" припомня, че Комисията по ценни книжа (SEC) обмисля по-добра регулация на този проблем, като е възможно регулацията да засяга не само банките, но и други финансови компании.


Темата около репо сделките и американските банки беше подхваната от "Уолстрийт джърнъл" малко по-рано тази година. Тогава вестникът съобщи, че 18 от най-големите банки в САЩ използват въпросната тактика. Материалът предизвика дебати, в които се включиха и представители на Конгреса. Засега становището на председателя на SEC Мери Шапиро е, че комисията събира информация от големите банки.


Около една четвърт от всички репо сделки на 18-те разгледани банки се падат именно на Банк ъф Америка, Дойче банк и "Ситигруп". В последния си анализ "Уолстрийт джърнъл" се спира точно на тези три банки, защото те най-ясно и постоянно показват тенденцията тримесечие след тримесечие да намаляват (в отчетите си) равнището на репо сделките в края на отчетния период.


Според "Уолстрийт джърнъл" Банк ъф Америка е първенец в това отношение - през всяко от последните 10 тримесечия компания е намалявала към края на отчетния период репо сделките. В едно от тримесечията стойността на направените трансакции от Банк ъф Америка е паднала с около 60%, посочва още "Уолстрийт джърнъл".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK