Продажбите на корпоративни облигации достигнаха 10-годишно дъно

Основната причина са опасенията около европейската дългова криза

Компаниите по света са продали най-малкото количество облигации за последните 10 години през май, изчислява "Блумбърг". Това се отдава на притесненията около дълговата криза в Европа, която изстреля доходностите до най-високото равнище от фалита на "Леман брадърс" досега, което оскъпява финансирането по този начин. 


Емитираните дългови книжа (обезпечени в различни валути) са на обща стойност 66.1 млрд. долара. Това е най-ниското равнище от декември 2000 г. Поне 14 дружества са отложили предвидените емисии през периода. "Все още липсва апетит към корпоративен дълг", коментира Бен Бенет, анализатор от Legal & General Investment Management в Лондон. "Трябва да мине известно време на стабилност, преди да се появят първите зелени кълнове", допълни той.


Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да държат корпоративни облигации вместо държавен дълг, е достигнала най-високото си равнище от ноември 2008 г. Това сочат данните на "Мерил Линч". Според финансовата компания средният спред е достигнал 193 базисни пункта от 44 пункта за март. "Основният проблем е несигурността", каза Робърт Хартвелт, инвеститор от брокерската къща Jefferies Group, цитиран от "Блумбърг". "Без съмнение парите се изтеглят от пазарите", допълни той.
Кредитните суапове на 125 компании с инвестиционен рейтинг, включени в индекса Markit iTraxx Europe, са отчели ръст от 27 базисни пункта до 114.5. Това е най-голямото повишение от близо 2 години. Сериозно повишение е регистрирано и при CDS-ите на компаниите в Азия и Северна Америка.
Кредитните суапове представляват застраховка срещу фалит на компания или държава.


Ако емитентът на дадени облигации не е в състояние да погасява задълженията си, то притежателят на CDS-ите получава определена сума. Един базисен пункт се равнява на 1000 долара на година за всеки 10 млн. долара дълг, които са застраховани с финансовия инструмент. Увеличение в доходността на суаповете означава, че инвеститорското доверие се понижава.


Спадът в продажбите на корпоративни облигации през изминалия месец се отдава на кризата в Европа. Според някои инвеститори преструктурирането на гръцкия дълг е неизбежно. "За възстановяване на Гърция се изисква огромен икономически растеж. Фискалните ограничения обаче са толкова големи, че постигането му е непосилно", смята Бил Грос от Pacific Investment Management.
Компаниите в Европа са емитирали облигации на стойност 8.75 млрд. евро през май, което е най-слабото регистрирано равнище.


Спадът се отдава на факта, че инвеститорите се насочват към по-безрискови инвестиции. Продажбите в САЩ за месеца се равняват на 33 млрд. долара.


Спад в емитирането на облигации се наблюдава и от страна на финансовите компании. Според швейцарската рейтингова агенция Independent Credit View капиталовият дефицит на банките по света ще се равнява на 1.5 трлн. долара до края на 2011 г. Компанията коментира, че може да се стигне дори до нова правителствена намеса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK