Британски икономисти посъветваха Гърция да напусне еврозоната

Британски икономисти посъветваха Гърция да напусне еврозоната

© ReutersБритански икономисти посъветваха гръцкото правителство да напусне еврозоната и да обяви банкрут, съобщи в. "Таймс". Според тях само по този начин страната може да спаси икономиката си.


Центърът за икономически и бизнес проучвания (CEBR) е предупредил гръцките министри, че страната не може да се измъкне от кризата без девалвация на валутата си. Това обаче не може да се случи, докато тя използва еврото.


Гръцките политици многократно отхвърляха вероятността страната да напусне еврозоната. Подобно действие може да предизвика разпадане на валутния съюз.
"Изоставянето на еврозоната ще означава, че новата валута на Гърция ще загуби най-малко 15%. Дългът на страната обаче е в евро и следователно той ще се увеличи до 140% от БВП от 120% в момента", каза главният изпълнителен директор на CEBR Дъг Макуилямс. "Това означава, че и задълженията й трябва да бъдат конвертирани в новата валута", допълни той.


Излизане на Гърция от еврозоната ще нанесе тежки щети на германските и френските банки, които са кредитори на страната. Според Макуилямс обаче тази стъпка е неизбежна.


"Въпросът е кога ще се случи", каза той. "Другият проблем е доколко ще бъдат заразени останалите страни от съюза. Вероятно е Испания също да напусне, както и Португалия и Италия", допълни британският икономист.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Интересно, интересно

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  "София, този вечен декор за филми на Костурица!" - възкликнал Поетът

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Ха-ха, ми да се трампат тогава - Гърция излиза, Британия влиза.... Някой играе здраво срещу разпадането на еврото ... Британски икономисти от "Отворено общество" сигурно, щото нема далавера...

 4. 4 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 781 Любопитно

  Обратно към драхмите...?

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 5. 5 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 909 Весело

  Дневник - готино заглавие!

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Оп, грешка! Моят коментар беше предназначен за рубриката с паркирането по тротоарите.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на godblessed
  godblessed
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Шаш и паника, ай стига глупости вече, естествено че нито една от страните няма да напусне еврозоната, камо ли да обезцени валутата си. Само си чешат езиците.

 8. 8 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Спасителният пояс от 1000 милиарда долара на ЕС има за цел преди всичко да спаси европейските банки, които са раздавали пари на "прасетата". Не може проблема с дълговете да се решава чрез нови дългове. Излизането то еврозоната е логично англосаксонско решение за Гърция. Дали ще стане не се знае. Бюрократите от Брюксел искат да си спасят кожата и ще настояват да се върви към Съединени Европейски Щати. Фалита на Гърция означава и преструктуриране и опрощаване на част от дълга - неразумните банкери ще загубят пари. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 9. 9 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Според мен Гърция няма да остави еврото, по скоро Великобритания ще го въведе. Въпрос на време.

  Дали ще си спомнят тогава тези съветници какви са ги приказвали.

  TAKE THE RED PILL!
 10. 10 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Във всички случаи затягането на коланите в Гърция е неизбежно. А излизането на Гърция от еврозоната е малко вероятно. Вместо да се девалвира "драхмата" с 15-20%, ще се девалвира еврото. Ура!

 11. 11 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Британски икономисти посъветваха гръцкото правителство да напусне еврозоната и да обяви банкрут, съобщи в. "Таймс".
  ---------------------

  Аз тази песен я пея от първия ден на гръцката криза - тези ингилизки реотани сега загряха! Да видим на гръцкия реотан колко време му трябва.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#10] от "1_naum":

  Това на практика значи част от немското благосъстояние да се прелее в гърция. Но дори да стане така, това благосъстояние си остава на заем и Гърция ще трябва да го изплаща. Но това няма как да стане щото Гърците са се научили да потребяват повече отколкото консумират и очевидно не искат да се научат на обратното. Така че излизането от еврозоната за гърция + инфлация на драхмата е единствения път. Другия път - на реформи, разумна политика и сие е на практика невъзможен за една южно-балканска страна

 13. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Весело

  Хаха... британци съветват, така че французи и германци да го изду.ат....еех тази ОБЕДИНЕНА ЕВРОПААА!

 14. 14 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Е, #12 аз все пак се надявам, че гърците ще си стегнат коланите. Може пък да съм прекален оптимист... А ако излязат от еврозоната и влязат в хиперинфлация - направо не им завиждам.

 15. 15 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Коки, германците ще го издухат и в двата случая, затова ще предпочетат да плащат с надеждата да си върнат парите. Но срещу здраво орязване на харченето на гърците. Те затова се опитват да побутнат МВФ отпред, да води

 16. 16 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Какво сте се запенили? Не виждам това да е правителствено становище на Великобритания. Всъщност официалната британска позиция е, че ако се наложи и те ще налеят пари за спасяване на еврото.

 17. 17
  ****

  Мненията на потребителя Слепият Пю бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 18. 18 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ...ако имат смелост и доблест ще го направят, ама къдети тези качества у тях...ще спестят много чужди пари и ще заслужат уважение... и после пак могат да бъдат приети, съюзът трябва да бъде отворен НО С ТВЪРДИ И ПРИВЛЕКАТЕЛНИ ПРАВИЛА А НЕ НЕщО ЗАКОСТЕНЯЛО И ЕДВАЛИ НЕ РЕЛИГИОЗНО БРАТСТВО НА ИЗБРАНИ ОТ САМИТЕ СЕБЕ СИ ДЪРЖАВИ.

 19. 19 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гърците имат 2 изхода :
  1. хиперинфлация и да ликвидират народа и икономиката си както България направи през 1990-1996 г. чрез шоковата терапия на МВФ и САЩ, но така се ликвидира всичко.
  2. комунизъм и пълна национализация като се арестуват спекулантите и се конфискуват заграбените пари, коли и имоти от ДДС милионерите, наркобароните и контрабандистите.

 20. 20 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ...РЕФОРМИТЕ В ЕС ПРЕДСТОЯТ...ИЛИ АКО НЕ ОТИВА В ИСТОРИЯТА КАТО НЕУСПЯЛ ОПИТ...

 21. 21 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Западните демокрации са доказали, че могат да се реформират, особено когато ножът опре в кокъла. Което не може да се каже за един бивш "строй"

 22. 22 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Спасението е:Европейски съединени щати.!!Тогава много днешни проблеми няма да съществуват даже, особено финансови,кой може да клати валутата на (27+още 4-5) ЕС. Сега е смях,но след 4-6 месеца ще стане за плач.

 23. 23 Профил на българин
  българин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "chavez":

  Преди няколко седмици в гръцката преса имаше заглавие относно предлаганите мерки от МВФ ,което гласеше: ЗА ДА ЖИВЕЕМ, ПЪРВО ТРЯБВА ДА УМРЕМ.

  Гърците поне имат нагледен пример с нас, какво се случва ако попаднеш в лапите на МВФ и САЩ и едва ли ще се премирят с такава участ

 24. 24 Профил на Ahab
  Ahab
  Рейтинг: 225 Весело

  Ей, малко след като станахме част от империята, тя започна да се пропуква. Дежа ву?

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Ако Гърция напусне еврозоната, това може да предизвика ефекта на доминото. А валутния съюз е част от концепцията за единна Европа. Неслучайно гласуваха такива огромни суми, за да се запази еврото. А пък самото евро е свързано с редица валутни операции... Така че не ми се вярва току-така да се изключват или самоизключват страни от еврозоната.

 26. 26 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Проблемът на ЕС е,че в момента структурно представлява една разхлабена конфедерация.Втория фундаментален проблем е ,че заплащането на труда за еденица работно време в отделните страни е различно и разликата е в пъти .Освен социялните проблеми за бедните страни отсъюза/ като демогравскя срив например/този факт оказа и не предсказуеми икономически проблеми .Ако иска да оцелее ЕС трябва по примера на Съединените американски щати да създаде КОНФЕДЕРАЦИЯ - СЪЕДИНЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТИ.Лозунга на ЕС " ЕДИННИ В РАЗНООБРАЗИЕТО" трябва да се отнася само до ценности засягащи културата, обичаите и паметта на отделните общности.Тръбва да се изградят нови ценности и символи общи за всички народи от съюза,така както са направили всички цивилизации преди нас и в най-ново време Американците.Клкото до Британците те винаги си имат едно наум.Англия няма врагове и приятели,Англя има интереси.

 27. 27 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моето скромно мнение че ситуацията е "Lose-Lose Situation" (no-win situation) , въпросът е да духат по-малко.

 28. 28 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Весело

  Я да видим сега кой си пази драхми от едно време...

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 29. 29 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Айде, че пак да се вдигне Еврото ...а от там и лева.

 30. 30 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#19] от "chavez":

  "Гърците имат 2 изхода :
  1. хиперинфлация и да ликвидират народа и икономиката си както България направи през 1990-1996 г. чрез шоковата терапия на МВФ и САЩ, но така се ликвидира всичко.
  2. комунизъм и пълна национализация като се арестуват спекулантите и се конфискуват заграбените пари, коли и имоти от ДДС милионерите, наркобароните и контрабандистите" КАКТО НАПРАВИХА КОмУНИСТИТЕ СЛЕД 9 9 1944 Г

 31. 31 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#23] от "sniper":
  Ами точно там са попаднали в лапите на Световна банка и МВФ. Ти от къде си мислиш че са дошли теци 400 милиарда, от Германия ли ?. Че какво им пука на хамериканците да напечатат няколстотин милиарда. По този начин америка се опитва и успява да държи Европа в шах... ако не я подкрепят например във войната в Авганистан, преди това Ирак и подклажданата от американците война в Иран и северна Корея..... Асо не я подкрепят ще удари с Гърция и ще срине еврото, пък и дори да изгонят Гърция от Еврозоната то тогава имиджа на ЕС ще се срине и крак ще повлекат и другите страни - Испания и ние също.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 32. 32 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Англия няма да влиза в еврозоната поне докато ве се убеди, че това е по-добрия вариант, но и това е малко вероятно. Традиционалисти и националисти като англичаните едва ли ще се лишат от своя суверенитет и собствена валута и ще се оставят в ръцете на ЕЦБ и подобни. САЩ нямат интерес британската лира да изчезне и с това да се засилят позициите на еврото.
  Гърция няма да излезе от еврозоната, защото това ще означава да прехвърлят проблемите на ЕО, което не би било коректно и, за което ще има доста негативни последици за самата нея вбъдеще. Европа ще направи така, че народа да Гърция да получи своето, а това е някой да си плати за кражбите, за да не дойде на власт крайно правителство, а още по-лошо е нов военен режим. Тези помощи, които Гърция ще получи са вече решени и както се казва - няма връщане назад.
  Тези, /дянковци и подобни/, които мислят за еврозоната да помислят дали и кога?!
  Доброто решение е да се изчакат няколко години.

 33. 33 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 745 Весело

  Гърците няма да получат и цент от тези пари(обещаните).Нормално е ,и така и ще стане!
  Въпросните пари са си на хартия,и ще бъдат отписани от един титуляр в някоя си банка,за да бъдат записани на друг титуляр( в случая банката имала политчиеска протекция в Германия, да даде пари на куха икономика като гръцката).Далаверата е прекрасна.
  Кой ще плаща?
  Гърците ще платят цената на самодоволството.
  Въпрос на манталитет.
  Ще плащат и германците,и французите и всички останали.
  Всички ще плащаме.Кризата е в началото на спиралата си в Европа.
  Свръхпотребление поражда свръхзадлъжнялост.
  Излизане от кръга има.
  Като се излезе от него.
  Останалото е наливане вода в мелницата на чиновниците от Брюксел,а тази мелница мели нашето бъдещо нормално съществуване.
  Но си мисля,че както всичко хубаво на този свят,и идеята на Европейския Съюз за единна валута търпи точка на преосмисляне.
  Това винаги включва :Начало,край(не обезателно трагичен),и продължение.
  Самозалъгването,че може нещо да се направи с тези мерки на ЕЦБ,ще изиграе жестока шега,която ще се плаща.
  Много дълго ще се плаща.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK