"Петрочайна" стана най-голямата публична компания в света

Банките удвояват пазарната си капитализация в борсовата класация на "Файненшъл таймс"

"Петрочайна" стана най-голямата публична компания в света

© Reuters
- Отчетеният през изминалите 12 месеца ръст в пазарната капитализация на големите компании е най-значимото повишение за световната борса от 10 години


- 4 трилиона долара е пазарната оценка за банките в класацията

Китайската "Петрочайна" измести американската "Ексън Мобил" като най-скъпата публична компания в света, показват резултатите от касацията FT Global 500 на в. "Файненшъл таймс" за 2009 г.
Енергийните дружества заемат най-голям дял от класираните 500 публични компании.


Големият победител обаче се оказват банките - сборната им пазарна капитализация се е повишила с над 100% спрямо предходното издание на класацията. Те пак са най-скъпият сектор на пазара (оценяван на 4 трлн. долара), след като миналата година отстъпиха първото място на петролните компании.
Класацията на "Файненшъл таймс" се публикува от 14 години и оценява най-скъпите компании на база тяхната пазарна капитализация. Има и някои допълнителни условия - в класацията се допускат публични дружества с поне 15% фрифлоут (свободно търгуеми книжа от капитала).


Според "Файненшъл таймс" тази оценка на компаниите е най-адекватна, защото другите показатели често може да се окажат подвеждащи - печалбите на банките например паднаха силно по време на кризата, въпреки че доста от тях съхраниха сравнително висока стойност за акционерите си.


Британското издание посочва, че отчетеният през изминалите 12 месеца ръст в пазарната капитализация на големите компании е най-значимото повишение за световната борса от 10 години.
Резултатите от класацията показват отчетливо възстановяване на борсовото представяне на големите банкови групи.


Американската "Ситигруп", считана преди кризата за най-голямата по активи банка в света, се изкачва до 45-о място в класирането. За сравнение - миналата година компанията се срина до 358-а позиция. Мощен ръст в класацията прави още руската Сбербанк (с близо 300 позиции до 86-о място) и холандската ING (нагоре с 259 места до 183-а позиция). Успехът на банките не е изненадващ, тъй като през 2009 г. печалбите им започнаха да се възстановяват.


Победителят в класацията "Петрочайна" е на борсата от 3 години. Дружеството е най-големият производител на петрол в Китай. При излизането си на борсата "Петрочайна" стана известна за кратко като първата компания, оценявана на над 1 трлн. долара - толкова бяха събрани от поръчки при първичното предлагане.


В момента пазарната капитализация на "Петрочайна" се оценява на почти 330 млрд. долара. За последните 12 месеца до март концернът е генерирал оборот от 149 млрд. долара и печалба над 15 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK