Главният архитект на Варна даде ход на спорния проект "Алея първа"

Издал е пет разрешителни за строителство на хотели и заведения

Част от терена, на който трябва да бъде реализиран проекта "Арея първа"

© Цветелина Николаева

Част от терена, на който трябва да бъде реализиран проекта "Арея първа"
Ще се строи в свлачищен район

Главният архитект на Варна Петър Йорданов е подписал в средата на май пет строителни разрешения за обекти, част от проекта "Алея първа" на "Холдинг Варна" АД. Новината беше потвърдена вчера пред "Дневник" от директора на Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – Североизточен район, във Варна Галин Баев.


"Става дума за пет сгради, които трябва да бъдат издигнати в северната част на крайбрежната зона във Варна", каза той. По думите му строителните разрешения са издадени на база предварителен проект и са били придружени с протокол от заседание на експертния съвет по устройство на територията към общината. "Под него имаше и подписи с особено мнение, но нещата са на много предварителен етап", каза още Баев.
"Доколкото си спомням, става дума за хотели, балнеоложки комплекс и увеселителни заведения, но в момента не мога да бъда точен", каза Митко Николов, началник-сектор "Варна" в РДНСК. Той уточни, че строителните разрешения са издадени на "Холдинг Варна" - част от варненската икономическа група около "Химимпорт", след предварително съгласуване на строителните работи с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.


"Според издадените от него предписания строителството може да започне едва след извършване на брегоукрепителни мероприятия, тъй като става дума за свлачищен район", обясни Николов.


На 15 юни 2009 г. бившият областен управител на Варна Христо Контров продаде 118 дка в Морската градина на "Холдинг Варна", като по сделката в момента текат две паралелни проверки – на Софийската градска прокуратура и ДАНС.


До този момент резултати от тях не са обявени. През март т.г. в отговор на парламентарен въпрос, зададен от лидера на ДСБ Иван Костов, министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев обясни в Народното събрание, че в документите и процедурите по продажбата не са намерени съществени нарушения.


"Холдинг Варна има сертификат от държавата за инвеститор клас А. Не само, че имаме право на строително разрешение, а обратното - неиздаването на такова може да е основание да си търсим правата от държавата", каза Иво Каменов от името на мажоритарния собственик в "Холдинг Варна".


По неговите думи проверките на прокуратурата по законността на продажбата на имотите не спират изпълнението на инвестиционния план. В "Холдинг Варна" един от големите акционери е и собственикът на "Химимпорт" - "Химимпорт инвест".


Сделката беше атакувана в Административен съд - Варна (АдСВ), от две граждански организации "Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията" (СОПА) и Партия "Зелените". Делото беше прекратено на 17 декември 2009 г. с мотива, че ищците нямат правен интерес по казуса.


След като беше обжалвано пред втора инстанция - Върховния административен съд (ВАС), казусът беше върнат за повторно разглеждане в АдСВ. "Вместо да бъде разгледано обаче, делото отново беше прехвърлено на ВАС, заяви вчера арх. Калина Митева, един от активистите на СОПА.


Бяхме информирани, че мотивът за това е била молба, подадена от "Холдинг Варна", в която се настоява ВАС да отмени решението си. До този момент нямаме никаква друга информация за хода на производството, нито дали подобно искане е законосъобразно", обясни Митева.


Един от мотивите, с които СОПА обжалва сделката за продажбата на 3.8 км крайбрежна ивица във Варна, бяха, че теренът е актуван като публична държавна собственост през 1998 г. През 2000 г. тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев ги актува като изключителна държавна собственост като част от плажовете "Буните", "Офицерски" и "Рибарски".


Независимо от това обаче през март 2009 г. в нарушение на закона терените са отново деактувани като частна държавна собственост, без за това да има акт на правителството, а по-късно продадени на "Холдинг Варна" на цена около 50 евро на кв.м

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Явно ТИМ застава между морето и Варна.Честито!

 2. 2 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ББ къде си сега за да ни светнеш по въпроса,тези земи държавни ли са или частни.Може би си решил да замълчиш че хората получили подаръка са от твоят обръч.

  ahorra
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Смее ли да не даде. Нали ще му наврат двуцевката отзад и ще дръпната двата спусъка.
  Варна се превръща в територия на руската мафия.
  Доказано.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Schlieffen
  Schlieffen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  tim city...

  Our only hope lies in making our own choice of operations, not in waiting passively for whatever the enemy chooses for us
 5. 5 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  Забелязохте ли, че тази статия се появи на мястото на предходната която е със абсолютно същият текст, но с разлино заглавие и снимка. Принципно няма проблем, но с тази лека "корекция" се премахнаха около 27 коментара, от които 26 бяха остро насочени срещу ТИМ и изтривалките им!

  За добро или лошо знам много добре какво е положението с журналистчетата във Варна и как биват инструктирани да работят! Какво да правят - и те семейства хранят. Спасе явно и ти!

  Не ви е за сефте! По време на подписката срещу "проектите" на Марин и Добринка пак имаше триене, корегиране и замазване! Научете се поне да го правите като хората, така е много елементарно

 6. 6 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Много филми си гледал Какво значение има, като и този път коментарите няма да са различни? Просто когато човек публикува информация по това време на денонощието, стават гафове понякога

  А на ТИМаджийчетата ще кажа само: и вашият ред ще дойде!

  Damnant quod non intellegunt.
 7. 7 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 472 Гневно

  На мен лично не ми го побира акъла как може да им се разреши да строят точно на това място. Ами че те ще затворят плажа на целия град. Егати нахалството и простотията.

 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ей мекерета на ТИМ и мутрата ББ, като изтрихте коментарите, само доказвате, колко сте зависими в държавата "Милиционерия". Виновни за този имидж били онези "тъпи" журналисти от "Економист." А вие??? Вие сте просто част от войнството обявило война на нас ГРАЖДАНИТЕ и засега успяло да ни повали. Но нали сте чували за птицата Феникс? И недейте да се държите, като щипани моми, когато ви плюем, защото се плюе по проститутки! Или и за този ви имидж са виновни от някоя "жълта" медия от къде "Ла манша". Въздържам се от една попържня , за да не ме спамнете.

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  п.п. Заради безнаказаните мутрите морската ни столица ще заприлича на Слънчев бряг, Пампорово и Банско. Мутро барок и мутри откъдето и да го погледнеш. Ех граждани...!!!

 10. 10 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  ТИМ такива, онакива.
  Да, чрез ТИМ (Химимпорт) БСП и другите червени приватизирват страната.
  Но разрешенията за бетонирването на крайбрежието и плажовете идват винаги от София. Често пъти и наложени на местните власти.

 11. 11 Профил на demeter
  demeter
  Рейтинг: 450 Неутрално

  КО СТАНА БЕ БОРИСОВ? ЛЪСНА ЛИ ТИ ГЪЗА?!

  Горко на онези, които са мъдри в очите си, и които са разумни пред себе си!
 12. 12 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 886 Неутрално


  Предлагам ви хипотетичния отговор на ГЕРБ:

  " За положението с градината и брега на Варна са виновни от тройната коалициая. Ние последователно се борим с престъпността. Съдът е виновен!
  Питайте медиите дали има оказан натиск.
  Нямаме данни за това какво е ТИМ, както и за евентуално незаконни действия на кмета на Варна и гл. архитект."

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 13. 13 Профил на oo
  oo
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Абе какъв ТИМ, какви 5 лв.
  В статията ясно се говори за "Химимпорт" и групировката около него". ТИМ не се споменава нито един път.
  Вярно е, че "Дневник" разчита на нашата "ентелегентност", но пък чак такова наколеничване?
  Редакцията, ще загубите читателите си по този начин и ще ме накарате да престана да давам пари за вашите вестници, които вече не се различават от Нова медийна групировка и Вестникарската група по нищо, освен по бизнесориентирите.
  А изтриването на коментарите е отдавна отигран момент.
  Съчетано с регистрирането на профилите и ЗЕС - пълна деградация на "Дневник" и "Капитал".

 14. 14 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Мутрата е затънал до шия в корупция и лобизъм Вече 10 г. в най-високите ешелони на властта най-нагло я използва за уреждане на мутренските си сметки.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 15. 15 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Тоя архитект как разписва нещо, по което има две проверки в ход? Колкото ще оправят Гуцанов, толкова ще оправят и ТИМ. Нищо ново под слънцето.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Свиквайте. ТИМ са най-мощната групировка в БГ в момента. Останалите бяха разбити на малки и локални групички и са пред изчезване.

  ТИМ обаче са много мощна и организирана групировка - имат си банка, авиокомпании, инфраструктурни обекти. Под структурите на холдингите им са събрани едни от най-мощните предприятия в БГ. На практика в тая държава всичко минава през тях.....

  Опасни играчи се оказаха, а и не виждам кой ще ги пипне. Държат толкова козове, че няма политик който да посмее да им гъкне - ръцете им са навсякъде.

  Успокоителното (до колкото може да е такова), че отгоре не са от ония бруталните празноглави мутри. Тия явно са изпечени играчи, поне правят нещата с финес.

 17. 17 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 508 Любопитно

  А като *инвеститор категориа А* дали лицето каменов и сие има право на безплатно последно обслужване с гвардейски оркестър,гоце и прочие антураж?Айде,боко,тиква голЕма,кажи нещо по въпроса?

 18. 18 Профил на Бъгблатер от Траал
  Бъгблатер от Траал
  Рейтинг: 8 Неутрално

  варна е вече столица на кичозния мутро-барок. като гледам стадион варна и постройката до карантината, тимаджии най много да изорат всичко, да направят изкоп и ще им свършат парите. вие луди ли сте ВЕ . вижте какво става в града. има незавършени постройки от първата вълна на строежите през средата на 90-те. така и ще си останат години наред. от днешния период ще останат изкопи. тъпите ви мозъци искат да строят семейни копмлекси от затворен тип и изстипосват 10 постройки на декар, а същевременно в близкото село можеш да си купиш сграда с прилежащ двор от 2000 квадрата и да го направиш приказно местенце с по-малко от половината пари нужни ти да се(и) (го) завреш в пренаселеното им "луксозно" евтино гипсокартонено оградено затворче. какво да правя там да гледам съседите докато се чифтосват ли. толкова сте нещастни, че единствената ви представа за щастие е да сте заобиколени от маса безмозъчен народ, които по възможност до ви словославя, да се възхищава на колите ви последна класа, да заглеждат накитети ви и кичозните ви евтини електронни часовници. малцина от вас имат усет за красота, повечето сте еснафи и новобогаташчета от криворазбраната цивилизация и такива ще си останете. още на 30 децата ви няма да може да си видят оная им работа от шкембетата си , а на 40 ще в пълна апатия и депресия. ГЪЗ ГЛАВА ЗАТРИВА

  Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?
 19. 19 Профил на rozamund
  rozamund
  Рейтинг: Неутрално

  Какво ще отговорим на децата си един ден, когато ни попитат къде бяхме ние и защо позволихме това да се случи...

 20. 20 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 720 Гневно

  "Основен приоритет на проекта е предлагането на един съвременен туристически продукт и постигане на качествен сервиз със стандартите на к.к. Албена и к.к. Златни пясъци за гражданите на Варна." - това от сайта на Алея първа...
  Какъв стандарт бе, само който не е стъпвал на Блатни пясъци, само той не знае... Трябва да си променят слогана на 'да изгоним окончателно варненци от варненския плаж" :/

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 21. 21 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 720 Разстроено

  "Христо Контров продаде пет парцела от крайбрежната ивица на града с обща площ 117.7 дка на "Холдинг Варна". Сделката за терена по протежение на морския бряг е сключена срещу сумата от 11.8 млн. лв. Това означава, че холдингът е платил по около 50 евро за квадратен метър за пет крайбрежни парцела с обща дължина около 3.8 км."
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2009/08/28/775890_purvite_sedem_godini_na_aleia_purva/

  Отивам и аз да си купя декар-два на тази цена...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 22. 22 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Много добре е, че най-накрая сделката. Мизерията, която е обхванала (почти) цялата алея, свлачищата, тоалетните... Ужас, нека да се облагороди, който и да е инвеститора. Аз съм щастлив.

  Sic transit gloria mundi...
 23. 23 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#5] от "Варненски":

  Преднамерен си, Варненски! Текстът на предната статия беше почти същия. Този, който днес е и на хартия в Дневник и в нета е допълнен с нови факти и инфо. Причината да бъде махнат първия е, че две на практика еднакви статии щяха да се мъдрят на сайта една под друга.
  За да разсеем съмненията ти - връщаме текста и коментарите под него отново на мястото им.
  Всичко останало в постинга ти си е твой плоблем!

 24. 24 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#13] от "oo":

  Пич, ако си повече информиран или пък си от Варна и не живееш в пещера, ще знаеш кой стои зад Химимпорт - което, съответно, би направило въпроса и коментара ти излишни.

 25. 25 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Отврат - проверки имаше, разследвания имаше, а ето че сега почват да копаят дупките вече за основи.
  Мен ми дреме, не съм от Варна, ама вие там хора - колко мислите да ги търпите още тези, че и кмета ви от тях, и общинския ви съвет, и работодателите ви - като през феодално време е.
  А 13-те милиона, дето са уж платили за земята, кметът ще ги даде за нови палми, сигурно на ТИМаджийска фирма - чиста работа.

 26. 26 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Весело

  Все тая и още пет разрешеняи да им даде нищо няма да стане.Тия са само по приказките.Ще направят първа копка и до там.

  аман от комунисти
 27. 27 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  До коментар [#23] от "Spas Spasov":

  Спас, не е точно така. Практиката във вашият вестник е да се допълват статии а не да се махат едни и да се заменят с други. Когато има нещо съвсем ново за казване си пускате нова статия а старата си остава. Поправи ме ако греша, но се процедира точно така! Пример са многобройните статии за израелската атака на хуманитарния конвой!
  Ако не се бяхме "разпищели" статията нямаше да се върне, сигурен съм! Но това няма да ви е за първи път! Вие много добре си знаете, че с тимуровци шега не бива! Разбирам ви, може би и аз бих постъпвал предпазливо на ваше място!

 28. 28 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#27] от "Варненски":

  ОК! Прав си, Варненски! Ти знаеш правилата. Приключваме

 29. 29 Профил на oo
  oo
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#24] от "111bits":

  Пич, много добре знам какво е "Химимпорт".
  Ама ти май не си чувал за един литературен похват, наречен стилистично "лека ирония".
  Защо си мислиш, че влизам в полемика с "Дневник" с риск да ме изхвърлят и да ми забранят достъп до статиите им. Просто е възмутителна цялата политика на ръководството на вестника да ограничават свободата на словото под част от поръчковите си статии. И между другото, в статията наистина никъде не се споменават ТИМ.

 30. 30 Профил на georgi9
  georgi9
  Рейтинг: Неутрално

  Винаги ще има такива, които само си чешат (пръстчетата по клавиатурата) и плюят по другите без дори да знаят за какво говорят, но просто някой трябва да им е виновен за тяхното положение.

 31. 31 Профил на a_bee
  a_bee
  Рейтинг: Неутрално

  Много важно че само си чешем пристчетата по клавиатурата, така или иначе всички в шибан Булгаристан само това могат да правят. Ако можеха поне малко да мислят тези които стават само за това да служат за изтривалки, щяха да се сетят как само след няколко години ще са на улицата, а и ти да не си някакъв полубог-получовек че можеш да казваш кой за какво става. Българските медии стават само за кенефа, (имаш база за сравнение) добре че има интернет че поне да има клавиатура

 32. 32 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Уважаеми г'усин Спасов бихте ли ни дали линк , към уж върнатата тема заедно с всички коментари! Защото аз не намерих отново никъде коментара си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK