Goldman Sachs прогнозира възход на еврото

Всички приказки за предстоящ колапс на еврозоната са малко глупави." Това заяви главният икономист на американската банка Goldman Sachs Джим О'Нийл, цитиран от CNBC. Според него общата европейска валута скоро ще започне да поскъпва.


Еврото достигна най-ниската си стойност спрямо долара във вторник поради страхове, че дълговата криза във валутния съюз ще засегне финансовия сектор. В сряда обаче валутата възстанови част от загубите.


"Поведението на еврото през последните две седмици е тест за това дали валутният съюз ще издържи", каза О'Нийл и допълни, че политиците от съюза няма да позволят неговия колапс. Според икономиста на Goldman Sachs валутата скоро ще започне да поскъпва.
О'Нийл коментира, че големите дългове създават сериозни рискове в Европа. Той обаче коментира, че те не трябва да се възприемат като предшественик на нещо, а просто като съществуващ факт.
Икономистът на Goldman препоръчва Испания да наложи пълен стрес-тест на банките, за да разкрие реалното състояние на финансовия си сектор.


Според О'Нийл всички държави трябва да се поучат от примера на Канада за справяне с кризата. "Лесно е да се каже, че всяка развита страна има проблем, но Канада няма", каза той. В началото на седмицата канадската централна банка повиши основната лихва с 25 базисни пункта до 0.5%. Страната е първата от Г-7, която се решава на тази стъпка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK