Износът дърпа напред продажбите на "Софарма"

Износът на продукция извежда продажбите на "Софарма" до ръст за май, стана ясно от съобщение на фармацевтичната компания. Постъпленията от износ са нараснали с 62 на сто спрямо същия месец на миналата година, в същото време продажбите в страната са паднали с над 9 на сто.


Причината е спадът на целия пазар в България, посочват от "Софарма". За първите пет месеца на годината общите приходи от продажби са се увеличили 19 на сто. Износът за този период е нараснал с почти една трета на годишна база, докато постъпленията от България са се свили с 0.5%. Намалението идва през април и май, тъй като към края на март компанията отчете 20% ръст в продажбите у нас.


"Софарма" е една от малкото публични компании, която показва подобрение на резултатите си въпреки кризата – за първото тримесечие печалбата й се увеличи с 36% на годишна база до над 13 млн. лв. Голям принос за ръста имат новите пазари на компанията като Турция и балканските страни, както и в Украйна, което е компенсирало лекия спад в Русия.


Според отчета към края на март вътрешният пазар обаче дава 77% от общата стойност на продажбите в групата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK