"Бул инс": Общото застраховане ще се свие с 10-15% през 2010 г.

Общозастрахователният пазар ще се свие с 10-15% през 2010 г. Това прогнозира изпълнителният директор на "Бул инс" Стоян Проданов на пресконференция след проведеното днес общо събрание на акционерите на дружеството. "За първи път от може би десет години имаме свиване на застрахователния пазар – нещо, което е логично на фона на икономическата обстановка. Вероятно това ще е тенденция, която ще доминира и през 2010 г.", посочи той.


Проданов коментира, че въвеждането на данък и върху събраните от застрахователите премии ще затрудни допълнително работата им, особено с оглед на факта, че в настоящите тежки времена клиентите са още по-чувствителни по отношение на цените на полиците. По думите му, новият данък безспорно ще доведе до поскъпване на застраховките, но негативното влияние от него ще се усети и в други посоки като например сключването на по-малко полици и намаляването на комисионите на застрахователните брокери и агенти. Като вероятен негативен ефект Проданов посочи и възможността допълнително да спадне обхватът по задължителната полица "Гражданска отговорност на автомобилистите".


Същевременно ръководството на "Бул инс" обяви, че очаква компанията да запази възходящото си развитие през годината и прогнозира ръст на премийните й приходи от порядъка на 10-15% за 2010 г. "По последните ни данни към края на май, които все още не са одитирани, ръстът ни за първите 5 месеца е с около 19%", отчете Проданов. По думите му, за първото тримесечие на 2010 г. финансовият резултат на компанията остава положителен и възлиза на 2.4 млн. лв.
От дружеството обявиха, че цялата печалба за 2009 г., която е в размер на 5.78 млн. лв. след данъци, ще бъде разпределена като дивидент. Общото събрание е гласувало и одобрената от КФН промяна в управлението, според която председателят на Съвета на директорите Петрозар Петков става и изпълнителен директор на компанията, съвместно със Стоян Проданов.


Петков обясни възходящото развитие на "Бул инс" с добрите резултати от пуснатата на пазара през 2009 г. диференцирана застраховка "Автокаско", при която компанията е намалила и прилаганите при определянето на премията тарифни числа. "71% от целия пазар е автомобилен – това е един "обърнат" пазар и не е ясно колко време ще отнеме преди нещата да се променят и да станат нормални", коментира той.


Петрозар Петков изтъкна още, че за разлика от полицата "Каско", при която събраните от застрахователите премии и изплатените обезщетения са равни, то задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност" продължава да е губеща. "Голяма част от малките застрахователи, които опитаха с дъмпинг на цените, сега търпят загуби", коментира той. По думите му може да се очаква още през тази година КФН да отправи препоръки към някои компании да повишат цените, на които продават полицата. Според прогнозата му, ако не през 2011 г., то до 2012 г. подобни неразумни мениджърски решения със сигурност ще доведат и до фалити на застрахователи.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK