Транзакции на 4 фирми предизвикали спада на чуждите инвестиции

Транзакции на 4 фирми предизвикали спада на чуждите инвестиции

© Красимир ЮскеселиевНамаляването на преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2010 г. се дължи на четири транзакции за около 200 млн. евро през март на чужди фирми към техни офиси извън България. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.


Той е получил уверение от дружествата, че трансфери не означават спад на доверието в българската икономика, а са нормална търговска практика.


Министърът отговори  на въпрос на предшественика си и сегашен депутат от БСП Петър Димитров, според когото "бруталното говорене" на премиера Бойко Борисов (по адрес на "Сименс" и електроразпределителните дружества) прогонва чуждите инвеститори.
През първото тримесечие на 2010 г. по данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции намаляват с почти 22 млн. евро.  През януари те са нараснали с 53 млн. евро, през февруари - с 94 млн. евро, а през март спадът е със 170 млн. евро.


Според Трайков данните на централната банка не показват важни тенденции, а броят на чуждите физически и юридически лица, които инвестират у нас, се увеличава. По думите му расте броят на
фирмите, които инвестират у нас дялов капитал.  Освен това представители на една чужда фирма са обявили намерение да инвестират 30 млн. евро, а на друга - 15 млн. евро на зелено. Двете инвестиции са в индустрията.


През първото тримесечие чуждите инвеститори - физически лица са се увеличили три пъти, а размерът на вложенията им е нараснал от 2 млн. евро на 80 млн. евро, сочат данни на Министерството на икономиката.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Andon Staykov
  Andon Staykov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Кои са компаниите?
  Банки?

 2. 2 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 624 Весело

  "Той е получил уверение от дружествата, че трансфери не означават спад на доверието в българската икономика, а са нормална търговска практика."

  уф до кога ще се правим на маймуни, другари министри??

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  "Той е получил уверение от дружествата, че трансфери не означават спад на доверието в българската икономика, а са нормална търговска практика."

  Респективно това, че отиват в други държави не означава, че имат по-високо доверие в тях, а си е нормална търговска практика.

  Г-н Трайков инвеститорите гласуват с парите си за качеството на управлението в една държава и са красноречиви.

 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Даа.. Съгласен съм. Нормална търговска пактика е да изтегляш ресурс(капитали) от ареали в които печалбата е ниска, в които има политически риск, в които има лоши или никакви условия за правене на добър бизнес.
  Нормална търговска практика е, но на мен ми е интересно коя от компонентите по-горе е надделяла.
  Ако Трайчо беше споменал имената на компаниите, които са само четири, сигурно местната фауна щеше да се ориентира къде ги стяга чепикът. Ама Трайчо е мълчалив. Трайка си, а ние може само да гадаем какво се е случило.

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  къде са сега тези които говореха, че никога, ама никога няма чуьдите компании да си теглят парите от БГ, защотот тук имали по-добър профит марджин отколкото в Западна европа.

  май макроикономическите показатели, с които предното правителство се биеше в гърдите се оказаха кухи

 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#1] от "groober":

  Този извод се потвърждава от информацията на БНБ, че външният дълг на банките намалява с 504,9 млн. евро за първите 3 месеца на 2010 г.
  А това доказва тезата ми, че "брутният външен дълг" с който често плашат местната фауна е дълг на финасови институции към майките им. В момента, условията за кредитиране са лоши и финасовите институции си погасяват задълженията към банките майки.
  Това може да се види и в данните на БНБ. От няколко месеца размерът на закупената от БНБ валута е по-малко от продадената. Този процес засега не засяга обаче резервите на борда, което показва че заплахите към него са далеч. Все още.

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#5] от "conservoir":

  Бъркаш адресата. Процесът тръгва от тази година, а прехваленият кадър на СБ, ловешки патент, ни засипва с оптимизъм в бъдеще време.
  В момента в който икономиката наистина тръгне ще видиш обратния процес, а "оракулите" ще почнат да се притесняват от баланса по текущата сметка.

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  Графе, ти си добър икономист, така че сигурно може да направиш разликата между дялов капитал и друг капитал при ПЧИ. Дяловия капитал у нас расте от януари до март, което изобщо не говори за спад на доверието, за изтегляне на инвестиции и прочие приказки.

  Другия капитал = междуфирмени заеми. Там икономическата ситуация в страната, политическото довери и тн. изобщо не играят такава голяма роля, каквато играе фирмената политика. Т.е. ако централата на Метро реши, че е нужно да се финансира Метро Чехия (примерно), където има финансови проблеми, а за сметка на това в България (примерно) фирмата има излишна ликвидност, няма нищо нередно в това да се преведат пари там, където е нужно. Проблема е, че ако парите излизат по този начин от България, имаме отлив на ПЧИ - както в случая.

 9. 9 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lord":

  Графе, ти си добър икономист, така че сигурно може да направиш разликата между дялов капитал и друг капитал при ПЧИ.
  =========================================
  да ти кажа не е сигурно ,че графа разбира от икономика ,освен да разтяга локуми друго не е показал ........

  виж в пост #7 как защитава станишев и сега......

 10. 10 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#7] от "Graf":

  глупости и лъжи ,спада на чуждите инвестиции и от там на вноса започна още в началото на 2009 ......70% от чуждите инвестиции бяха във имоти .....

 11. 11 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lord":

  ако толкова графа разбираше от икономиката и инвестиции щеше да каже ,че в икономиката и инвестициите има инерция от 1 /2 години .......първите признаци на криза започнаха да идват от началото на 2008 ......

 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1337 Любопитно

  До коментар [#10] от "capitalist":

  Глупости на търкалета.
  Вие подхождате към икономиката като футболни запалянковци.
  Ето ти данните тук: http://www.bnb.bg/Statistics/StMacroeconomicIndicators/index.htm
  Дърпаш екселската таблица и гледаш на реда Платежен баланс всичко което те интересува.
  Ето ти преките инвестици по тримесечия:
  Q2009 Q32009 Q4 2009 Q1 2010
  1 616,7 2 257,3 3 212,5 -21,9

  Горе, благородника с право ми прави забележка, че инвестициите в предприятия не намаляват. Само че, аз съм го отбелязъл в един от постовете си, мисля.
  Написъл съм: Този извод се потвърждава от информацията на БНБ, че външният дълг на банките намалява с 504,9 млн. евро за първите 3 месеца на 2010 г.
  Това са над един милиард лева в посока навън, а нетния резултата е само - 21.9.
  Ама всичко ли трябва да ви напиша бе?

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 611 Неутрално

  "Петър Димитров, според когото "бруталното говорене""
  Предполагам, че правилното говорене е нещо от сорта - "само глупаците не инвестират в България".
  Този дебил заради какви заслуги продължават да си го държат в БСП? Толкова ли им свършиха кадрите?

 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#11] от "capitalist":

  Айде сега с числа. Ако обичаш. Поне съм ти дал магистрала към информацията, па даже и указания, хайде да ми докажеш, че кризата се била видяла за България, през ПЧИ, още в началото на 2008 година.

  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#14] от "Graf":

  http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/s_ext_s_indicat_a2_pdf_bg.pdf

  ако сравниш данните ще видиш ,че 2007 е по добра от 2008 ,тоест има индикации за намаляване икономическата активност ....
  ПЧИ ЗА 2007 са 9 милиарда ,а за 2008 са 6 милиарда .....

 16. 16 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#15] от "capitalist":

  както ти написах много жонглираш със числата ,но фактите и числата са налице ,кризата във бг започва напрактика в началото на 2008,пиковата година е 2007 и от там все надолу .......
  тъй като от решението да се инвестира до реализирането на инвестицията отнема минимум 8/12 месеца ,тоест бизнес климата според чуждите инвеститори се е променил още през 2007 .....

 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#15] от "capitalist":

  capitalist, става въпрос за началото на 2008. Тъй каза. НАЧАЛОТО. Щото, като ползвате думичките е хубаво да знаете значението им. Началото на 2008 е от януари, та до средата. В този период ПЧИ в БГ са по-големи от тези през 2007. Спадът почва през септември, а до декември вече е с около 2.3 милиарда по малко. До юли обаче в България са постъпили преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) на стойност 2, 847 млн. евро. Това е с около 200 млн. евро повече от същия период на 2007 година.

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":

  стига ми се оправдава ,на годишна база 2007 е пикът ,а 2008 имаме спад ,особенно във най важният показател ПЧИ,но и другите показатели се влошават ....както казах икономиката се движи по инерция ,тоест реално проблемите са започнали още 2007 и вече 2008 са във балансите ......

 19. 19 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":

  също не бива да се забравя ,че станишеф смени шефа на статистиката 2007 и е твърде вероятно да има манипулации ........за мен кризата започва 2007 ,но заради еуфорията от еврочленството и по света, тенденциите надолу се появяват в началото на 2008 ....

  американците разбраха ,че са в рецесия със 6 месеца закъснение .......

 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#5] от "conservoir":
  Въпросът е дали си теглят капиталите или само печалбите.
  Щото те са дошли тук не да ни помагат братски , а да ни цицат по обикновения начин.

 21. 21 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  дали има нещо гръцко в тази работа?

 22. 22 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 624 Весело

  просто е криза и просто сме българия, естествено че ще намаляват инвестициите, оставаше да се увеличават и то след управлението на комунистите и дпс

 23. 23 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 624 Весело

  а това петър димитров, който разбира само от икономика на комбайните и знае само да повтаря, че трябвало да бъдем енергиен център на балканите и затова трябва да загробим 10 милиарда в абсурден проект, да задава въпроси за инвестициите е от най-смешните епизоди на комедията позитано-партизани.

 24. 24 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#19] от "capitalist":

  ...американците разбраха,че... ...,защото тогава трябваше да разберат,ане преди 6 месеца...

 25. 25 Профил на Vasko Hristov
  Vasko Hristov
  Рейтинг: 213 Весело

  Ей Дневник,пишете грамотно, знам че в документите на повечето ни банки пише"транзакция",но думата се изписва по правило със "с"-трансакция. Това говори само за грамотността на банковите ни служители,но вие поне не се излагайте.

 26. 26 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Народе, не се впрягай, те не разбират, надуй си чалгата, подсигури още по-добре корупционните си схеми, наблегни на яловата бюрокрация, дай субсидия на бедните мутрофони да не отслабнат, остави на власт елегантните, арогантно-присмехулни червени пудели и техните парвенюшки отрочета за да не се посърне държавния апарат!
  Въобще, живей си живота!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 27. 27 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Той Костов обясни какво се случва през лятото на 2008-а, но нямаше кой да го чуе.

  Истината е висша ценност
 28. 28 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Разстроено

  КОЛКО ДОГОВОРИХТЕ ДА Е РЕНТАТА ЗА ПАРЦЕЛИТЕ ЗЕМЯ ОТ РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, "харизана" за военните бази на разпищовилите се нато-ковбойчета?
  Или пуснахте петролните геноцидчета ей така като гости??
  Задавате ли си от къде са тези огромни финансови средства които Евро-Конгломерата раздава наляво и на дясно, като томбули?

  "Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
  "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ"
  От Никола М. Николов

  Не чувствувате ли че пак има нещо банково-пожълтяло и зеленясaло във всичко това.
  Не е ли пак тази демонска скрита сила която направи световните революции и даже двете световни войни а сега тръби за Глобализъм, и чрез блю-чипната регистрация се стреми да ни открадне свободата, а под формата на помощ-инвестиране и земята даже?
  Те са именно тази скрита сила с демонското название Ротшилд която си играе с човешкият живот както си пожелаят.
  ЕВРО-БИЛДЕРБЕРГЦИTE КОЛОНИАЛИСТИ, стремещи се БЛЮ-ЧИПНО да ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА под лозунга ГЛОБАЛИЗАЦИЯ.
  Именно те, БИЛДЕРБЕРГСКИТЕ МАСОНИ-ЦИОНИСТИ,
  Създадоха псевдо-животинска грипна пандемия и спечелиха около 7 милиярда $.
  До година се планира вече РИБНО-ОКЕАНСКА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ, а по-догодина, кучешко-котешка такава. Плащай ако можеш МАЖОРИТАРНО ХИПНОТИЗИРАН човеко, на всичките тези Пандемийни МАСОН-ФИНАНСОВО ГЛОБАЛИЗИРАЩИ и БЛЮ-ЧИП Имплантирани МАШИНАЦИИ!!

  Тази криза сами МАСОН-БАНКОВИТЕ МОШЕННИЦИ я създадоха и нека сега не се чудят защо милиярдите им във вид на залежало и никому ненужно жълто желязо, ИЛИ БЛЕСКАВИТЕ ИМ ПРОЗРАЧНИ КАМЪНИ никой не го интересува , а камоли да купува.
  А ние потомците на ЛЕВСКИ и БОТЕВ просим все още помощ от тях.

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"
  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 29. 29 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  Ковбойчетата немогат да се оправят от кашата в ИРАК а сега демагогски бръщолевят за "мир и демокрация" в Великият АФГАНИСТАН.

  СМЪРТ ЗА ВСЕКЛИ КОЙТО Е ГРАБНАЛ ОРЪЖИЕ И Е НАРУШИЛ ГРАНИЦИТЕ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ПОД ПРЕТЕКСТА "мир и демокраця" ВЪОРЪЖЕНИ ДО ЗЪБИ!!

  НАТО-ковбойчетата, чувствуваки поредната си петрол-геноцидна трагедия-ПОРАЖЕНИЕ, търсят как повече военни-МАРИОНЕТ съмишленици да съберат, че ПОЗОРА ИМ ОТ ПОРЕДНОТО
  ПОРАЖЕНИЕ да е по-малък.
  Tе нито една война до сега не са спечелили.

  КАКВО ТЪРСЯТ разпищолевилите се НАТО-Кoвбойчета вътре в бившите граници на Русия?
  КАКВО ТЪРСЯТ разпищолевилите се НАТО-Кoвбойчета и на БАЛКАНИТЕ, че и даже ВЪТРЕ В РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ??

  Стоп на Българския военно-милитаризиран контингент-убийци, шляещ се из петролните военни геноциди в света, под претекста за мир и демокрация, въоръжен до зъби

  Какво правим ние Българите, членове в €вро-Конгломерата седнали рамо до рамо с КОЛОНИАЛИСТ-#1 в 21-ви ВЕК, АНГЛИЯ, насилствено откраднала родината на народа ЧАГОС, а бръщолеви за демокрация?
  Да същият този член в Европа бръщолеви за «д€мокрация# а държи заедно с Разпишовилите се НАТО-кавбойчета цял един народ в изгнание все още!

  Смърт на всички които ненаказано милитаризират жизнена площ на чужда държава под претрекст "МИР" и "Д€мокрация"Да, Стоп на ТОЗИ петрол-геноциден АГРЕСОР-NATO, ОКУПИРАЛ ДЪРЖАВИ, като Афганистан, Ирак, ЧАГОС, КЪДЕТО ЦЯЛ СВЯТ МУ ГЛЕДА СИИРА, И ДАЖЕ МАСОН-ГНЕЗДОТO-ООН, КОЕТО НАЙ МНОГО ТРЪБИ ЗА "д€мокрация", СЕДИ В СЯНКА БЕЗГЛАСНО, ПРЕД РАЗПИЩОЛЕВИЛИТЕ СЕ НАТО-КОВБОЙЧЕТА ИЗ ЦЕЛИЯТ СВЯТ!!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Къв е тоя устрем бе братко, в последните три поста?
  Направо сте с верикално излитане.
  За Енчев е ясно, ама и някои пенционери от "младежкото сдужение" пак не са си пили хапчетата май.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK