Унгария отхвърли опасенията за предстоящ фалит


- Предишното ляво правителство манипулирало статистическите данни

Унгарското правителство увери, че икономиката на страната е стабилна и не се е запътила към фалит, предаде агенция "Блумбърг".


Подобни коментари се появиха в края на миналата седмица и бяха достатъчни да разтърсят финансовите пазари. Стабилността на унгарската икономика беше потвърдена и от рейтинговата агенция "Мудис".
"Всяко сравнение с други държави с много по-високи стойности на застраховките срещу фалит са неоснователни", каза държавният секретар Михай Варга.


В края на миналата седмица представители на опозицията заявиха, че страната има малка вероятност да избегне гръцкия сценарий. Говорителят на правителството Петер Сиярто каза, че тези твърдения не са преувеличение. Причината за този коментар се оказа фактът, че предишното правителство е манипулирало националната статистика.


Това предизвика нови опасения, че дълговата криза продължава да се разпространява из Европа. Унгария дори беше наречена новата Гърция. В резултат еврото поевтиня, форинтът достигна най-ниската си стойност от края на 2008 г. насам, а доходността по държавния дълг на страната се увеличи.


Премиерът Виктор Орбан пое властта само преди седмица. Той вече поиска разрешение от Европейския съюз и Международния валутен фонд за по-голям дефицит. Това се налага, тъй като Унгария получи помощ на стойност 20 млрд. евро в разгара на кризата.


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо обаче отхвърли искането, призовавайки Орбан да продължи фискалната консолидация.


Целта на унгарското правителство е да постигне дефицит от 3.8% от БВП до края на 2010 г. Държавният секретар Варба заяви, че това е постижимо, но само чрез промени в планираните бюджетни разходи и приходи. Премиерът свика извънредно заседание на кабинета, на което трябва да се одобри план за действие.


Унгария беше защитена от анализаторите на агенция "Муудис", според които ситуацията в страната не напомня тази в южната ни съседка.


"Унгария не е следващата Гърция", каза Кристин Линдоу, вицепрезидент на агенцията. "Страната е доказала способността си да предприема правилните  действия, когато изпадне в затруднение", допълни тя.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK