Една акция на "Каолин" ще се сменя за 26 на "Соларпро"

Книжата на холдинга ще започнат да се търгуват от днес на фондовата борса


19 юли е датата, след която ще се приемат нареждания за замяна

Всички акционери в "Каолин" ще могат да заменят част от книжата си в компанията срещу такива от новосъздадения "Соларпро холдинг" в следващите няколко месеца. Срещу една акция на добивната компания ще може да се получат 26 акции от "Соларпро холдинг", без да плащат нищо.


От замяната ще могат да се възползват всички, които са вписани като акционери в "Каолин" към 12 юли. Нарежданията ще се подават в офиса на инвестиционния посредник "Булброкърс" от 19 юли до 31 август, се обяснява в съобщение на "Каолин".
От днес акциите на "Соларпро холдинг" ще започнат да се търгуват на Българската фондова борса. Акционерният капитал на дружеството е 46.76 млн. лв., разпределени в същия брой акции. "Соларпро холдинг" беше създаден преди няколко месеца с отделянето на енергийния бизнес на "Каолин" в ново дружество. 


Тъй като "Каолин" е публична компания, по закон отделеният "Соларпро холдинг" също трябва да се регистрира на борсата, а акционерите на добивното предприятие да получат дял в холдинга, ако пожелаят.


Максималният брой акции на "Каолин", които могат да се обърнат в книжа на "Соларпро", е 1/16 от дела, който акционерът притежава. Например ако един инвеститор има 1600 акции от "Каолин", той може да смени най-много 100 от тях. Срещу 100 стари книжа инвеститорът ще получи 2600 нови.


От "Солар венчърс", мажоритарният акционер в холдинга, поясняват, че съотношението за замяната е определено след оценка на двете дружества, направена от американската консултантска компания "Американ Апрейзъл".


"Методът на пропорционална замяна е най-справедливият осъществим в България за директно отделяне на "Соларпро Холдинг" и прехвърлянето на акции. Замяната е еднаква за всички акционери, като естествено не е задължителна", обясниха от "Каолин".


Холдингът има три дъщерни фирми - "Аутомейшънпро" ООД (контролира 60% от капитала), "Соларпро" ЕАД (100% от капитала) и "Алфа енерджи холдинг" (100%). "Солар венчърс" се контролира от "Алфа финанс холдинг", в който съсобственик е Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" - бел.ред.).

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK