България и Румъния ще отчетат спад на чуждите инвестиции през 2010 г.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България и Румъния са намалели наполовина през 2009 г. спрямо предходната година. Това показва доклад на Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW). Такъв е спадът за периода и в цяла Централна и Източна Европа.


Миналата година ПЧИ в страните от Централна и Източна Европа са били 58.54 млрд. евро спрямо 115.36 млрд. година по-рано, посочва институтът. Така инвестициите в региона са спаднали през 2009 г. до равнището от 2005 г. Чехия, Унгария, Латвия и Литва са получили доста по-малко от половината капитали в сравнение с предходната година. В Словакия и Словения притокът дори е бил отрицателен, което означава, че оттам са били изтеглени натрупаните инвестиции.


Прогнозата за инвестициите през 2010 г. е, че като цяло в региона на Централна и Източна Европа ще се увеличат, макар и умерено, се посочва в доклада. Полша и Русия се очаква да отчетат растеж на инвестициите през тази година.


Тенденцията за спад на инвестициите в България и Румъния ще се запази през тази година и дори ще се увеличи. През първото тримесечие свиването на инвестициите в  България надхвърли 100%, което означава и изтегляне на капитали, а в Румъния достигна 50%. За същия период на 2009 г. спадът е бил 50% и 25% съответно. Отличник по този показател е Полша с 200% ръст, следвана от Русия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK