Атомстройекспорт: Готови сме да започнем строителството на "Белене" през октомври

Премиерът <a href="http://www.dnevnik.bg/photos/2010/03/16/874254_fotogaleriia_borisov_poseti_ploshtadkata_na_aec_belene/" target="_blank">посети площадката през март</a> и се учуди, че изкопът е залятс вода.

© Анелия Николова

Премиерът посети площадката през март и се учуди, че изкопът е залятс вода.Руската компания "Атомстройекспорт" е готова да започне строителството на първия блок от втората атомна централа в България "Белене" още от 1 октомври. Това съобщи Генадий Тепкян, изпълнителен директор на руската компания за българския проект по време на международната конференция организирана от Булатом.


Единственото условие да започне строителството на "Белене" е Националната електрическа компания (НЕК) да намери финансиране за проекта, обясни Тепкян.


"Готови сме да започнем строителството на ядрената централа веднага след 30 септември и да излеем първия бетон за първия блок на "Белене", допълни Тепкян. До октомври изтича поредното споразумение, което руската компания има с НЕК за строителство по проекта. През това време българската държава продължава да търси стратегически инвеститор, след като през есента на 2009 г. германската компания RWE се отказа от тази роля.
"Досега изпълнените от нас подготвителни дейности са безупречни, имаме договор за строителство на централата и първия блок може да бъде готов до края на 2017 г. ако започнем през ноември", каза Тепкян.


"Белене" е европейски проект, в него са канени за консултанти експерти от цял свят", допълни шефът от "Атомстройекпорт". Той подчерта това след като в поздравителен адрес на икономическия министър Трайчо Трайков беше изтъкнато, че за централата се търсят европейски стратегически инвеститори. В края на миналата година, България отхвърли предложението на Русия за заем от 2 млрд. евро по проекта. "За съжаление колкото повече се отлага строителството, толкова, по-скъп ще става проектът", предупреди Тепкян без да уточни с колко ще нарасне цената.


При свое посещение в средата на март на площадката на "Белене" премиерът Бойко Борисов определи постигнатото като гьол. Месец по-късно министър председателят съобщи, че ще бъдат отпуснати над 7 млн. евро за консервиране на площадката за първия блок, докато се намери стратегически инвеститор или докато страната реши да се откаже от проекта.
В момента тече конкурс за избор на консултант за АЕЦ "Белене", който трябва да направи оценка на проекта и неговата ефективност, така че правителството да вземе решение за неговото бъдеще. Кандидати са HSBC, "Сосиете женерал", KPMG в консорциум с "Магуайър", "Ротшилд", "Арджил" и "Ърнст енд Янг".

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Айде нема нужда.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 583 Весело

  А бе вие сте готови,ама Боко и с-ие не са!Чакаме новия Голям брат да ни каже!

 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ами май няма да стане по много причини:
  - Заради кризата общото потребление на енергия в ЕС намалява;
  - има недостиг на ликвидност, т.е. няма играчи, които да извадят 5-8 (не е ясно колко точно) млрд евро;
  - В ЕС има нежелание да се работи с Русия, поради ред причини;
  - Възобновимите са много по-атрактивен сектор за инвестиране в либерализирания енергиен пазар в ЕС, в момента и в бъдеще;
  - Енергийната ефективност на ЕС ( и България) ще се увеличава още много;
  - Дори и да го завършим 2017 този АЕЦ, всички знаят, че рискът ВЕИ да станат много евтини до тогава ( 7 години, сега са около 2 пъти по-евтини от колкото бяха преди 7 години ), т.е. токът може да е непродаваем.
  - Корупционния елемент в българската енергетика;
  - Неяснота около съдбата на ядрените отпадъци от АЕЦ"Белене";
  - Неяснота кой ще плати за свързването на централата до мрежата;
  и т.н.

  Сумарно поради тези и други прични няма да има АЕЦ"Белене".

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на Schlieffen
  Schlieffen
  Рейтинг: 481 Неутрално

  А готови ли сте да си стегнете куфарите и да напуснете Бг веднъж за винаги, вземайки със себеси ваште 5 колона: Сергей, Гоце,Руменовците и вся остальная сволач!!!
  Досвидания ребята.

  Our only hope lies in making our own choice of operations, not in waiting passively for whatever the enemy chooses for us
 5. 5 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "abadobata":

  Ти пил ли си си лекарствата преди да почнеш да ръсиш бисери?
  Никога цената на непостоянните и несигурни ВЕИ няма да е по-ниска от АЕЦ !!! НИКОГА!!!
  Американците карат Б.Б. да бави проектите, докато "гупавата" Турция вече подписа за АЕЦ с 4 блока със заем от Русия!

 6. 6 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#5] от "_dan_":

  Ок. представи си обаче, че цената на "непостоянните и несигурни ВЕИ" плюс батерия, която съхранява ток за 1 ден производството на "непостоянните и несигурни ВЕИ", стане по-евтино от ТЕЦ-а?
  А това ще се случи, до 10 години.

  Кой ще прави АЕЦи тогава - никой.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 7. 7 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Върви голямо състезание за повишаване параметрите на системите за акумулиране на енергия (батерии, акумулатори) Очаква се в близките години КПД-то им да достигне 50%. Прав е abadobata. Вятърните и соларните системи стават по-ефективни с добри акумулиращи системи.
  А за прогреса при фотоволтаиците да не говорим. По темпове на развитие ми приличат на темповете при компютрите и мобилните телефони.
  Атомна си трябва, но си имаме и ще си я поддържаме и обновяваме.

 8. 8 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А най-вероятния акумулиращ елемент в бъдеще е водорода. Имаш временно излишна енергия - произвеждаш водород чрез хидролиза на водата. После гориш водорода и получаваш енергия (и вода) Въпреки сложната и енергоемка схема КПД е по-високо от всяка съвременна батерия на литиева основа

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Абе кво си чешете езиците. Пари - НЯМА!

  Западняците бягат от тоя проект. Русия иска да ни набута заем, но това няма да стане, щото трябва да го гарантираме, ще ни скочи яко дефицита и ЕС ще ни нарита яко. Което е прекрасно, щото тоя проект си е чисто набутване.

  Така, че в близките години, Белене няма да започне. Ако наистина държавните мъже в БГ искаха нов блок, щяха да задействат строеж в Козлодуй. На всички е ясно, че ще е много по изгодно. Но там няма толкоз голяма лапачка нито за българското енергийно лоби нито за руските лапачи.

 10. 10 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#6] от "abadobata":

  Ако пиеш лекарства знай,че или не ти действат,или имаш алергия към действителността!
  Поредния промит мозък!!
  Ако не пиеш лекарства-бягай при някое Джи-пи..................
  Ще ти помогне!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 11. 11 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  А ти как разбра, че още един блок във АЕЦ Козлодуй ще е по изгоден? Само лаик или манипулатор може да говори така аз съм по склонен да вярвам, че си първото! Нов блок в Козлодуй направен примерно от Уестинг хаус или Арева ще струва по груби сметки около 6 млрд. евро плюс доставката на гориво кято ще е по скъпа със 185 млн. евро на госина защото минава през друго място и там таксата за преноз е друга, плюс изграждане на ядрено сметище за тежките ядрени отпадъци още 1.2 млрд евро! Което е задължително ако тези две компании започнат да стрят още един блок в Козлодуй!

  Силата ще ти даде свобода!
 12. 12 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 450 Весело

  Те са "винаги готов",ама нема нужда!

  4itatel
 13. 13 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не искам атомна бомба, построена от пияни и технически изостанали мужици. Стройте си в Сибир каквото щете, само стойте по-далеч от нас.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 14. 14 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1002 Весело

  Чудно, кат бая народ се напъва да докаже, че големия брат бил сменен, като фактите обаче говоря обратното, същият си е ; Путинова Русия строи най-скъпата си атомна централа -"само" 10 милиарда евро, газопровод и един съвършено безмислен нефтопровод в страната наречена подигравателно от самата нея, "руски троянски кон". Заедно с това единствената рафинерия и най голямата верига бензиностанции са също руски. Обратно -американски инвестиции почти никаквир а на болгарский русолюб все му е в устата дългата ръка на Чичо Сам

 15. 15 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Сакън!!!! по-добре почнете дупка да копаете за да пробийте земята!

 16. 16 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#11] от "JediMonster":

  изграждането на хранилище е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО даже и русия да потрои белене, защото до няколко години русия няма да приема отработено гориво от други страни. Второ, причината русия да спечели търга беше, че щяли да използват вече изграденото. Сега се хвърлиха няколко стотин милиона евро за РАЗРУШАВАНЕ на вече изграденото, има само една локва там, а са потънали маса пари. Офертата им е за 4 млрд, но по преценки (точно толкова верни колкото и твоите за арева и уестингхаус) белене ще струва минимум 8 млрд евро. Чини ми се чр 8 е повече от 6, да не говорим че основната цел на новите реактори на уестингхаус от III+ поколение, каквито руснацие имат само на картинки, е да имат по-ниска цена, по-ниски експлоатационни разходи и живот над 70 години. Да не споменаваме че инфраструктурата в козлудий е изградена преносната мрежа е оразмерена поне за 3500 МВТ от там, ако погледнем колко е била общата мощност когато работеха малките реактори. Сега има капацитет за над 1000 мвт, колкото е един реактор, съвсем случайно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 17. 17 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#8] от "1_naum":

  водорода ще проработи само ако има безплатен източник на енергия, което никога няма да стане. Литиево-йонните батерии имат КПД над 90%, това е доказано в практиката, стига лъга. Електролизата е крайно неефективен процес, водород днес се добива от природен газ основно.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Battery_EV_vs._Hydrogen_EV.png

  Горенето на водород е голяма глупост, особено за производството на електричество, защото като всеки термодинамичен процес, има ограничение на КПД според Карно ли кой беше там, от 50%. Батериите нямат такова ограничение. Горивните клетки са много по-добър начин за превръщане на водород в електричество, но те са много по-скъпи от батериите, и не са толкова ефективни. Най-евтиният начин за момента за съхраняване на излишна енергия за по-късно ползване в огромни мащаби засега е ПАВЕЦ, с ефективност над 70%.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 18. 18 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#16] от "DareDebil":

  Уестинг хаус не са правили реактор от 40 години! Тези ваши балнувания за поколение 3+ и пр. са също само на картинка и приказки. През 2000 година американците даваха мило и драго да имат реактор за бързи електрони като руските. Това ти го казвам от личен опит. Администрацията на Клинтън беше много заинтересована от руските реактори! Затова престанете с тези глупости постоянно! Във едно наистина руснаците са пред американците и това е ядрената енергетика!

  Силата ще ти даде свобода!
 19. 19 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "abadobata":

  Грешка потреблението на енергия в ЕС се увеличава, чети малко по-задълбочено. Като пример вземи Турция и статистическите данни за последните 10-15 години и тогава ще видиш с колко е нараснало потреблението на електроенергия. айде и със здраве.

 20. 20 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Както казва Чърчил политикът мисли за следващите избори, а държавникът за следващите десетилетия.Нашата страна до сега е страдала и страда единствено от пишман политици! Факт , който не подлежи на съмнение! Случаят с Белене е точно такъв!

 21. 21 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#19] от "bubolino":

  Турция не е член на ЕС:Р. Шегата страна. Имах предвид, че като цяло когато има икономичекса криза, ръстът на потреблението на енергия се забавя и често става отрицателен.

  Ето още един линк по темата:
  Google : Grid Energy Storage
  http://en.wikipedia.org/wiki/Grid_energy_storage

  Това са технологии, които преди 10 години бяха немислими, а сега всички смятат, че до 10 години ще са навлизат масово навсякъде, а след 20-30 години сигурно ел. преносната мрежа ще е немислима без тях, както стана и с интернета - до един момент го нямаше, а в следващия хората не можеха да си представят живота без него.

  Например локалните (квартални) трансфомратори на ток ще бъдат допълнени с такава батерия, която по-добре да управлява колебанията на търсенето и предлагането на електричеството.

  Ефективноста на сярните батерии е над 95% и когато разликата между цената на дневната и нощната ел. енергия е достатъчно различна, те добиват даже и икономически смисъл.

  Аналогично и с експоненциален ръст се разиват ВЕИ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 22. 22 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Отностно Туриця. До колкото знам там имат недостиг на енергия, но за сметка на това имат ОГРОМЕН вятърен ресурс ( голяма крайбрежна ивица и много хълмисти и планинск терени) и голям слънчев ресурс (който експлоатират за топлене на вода масово - почти всяка къща има слънчевотермална система за топлене на вода).

  Според мен те строят АЕЦ-а единствено по политически причини, за да задоволят растящите си имперски амбиции, - да се наредят сред другите държави притежаващи АЕЦ. Икономически в дългосрочен план ще излязат на минус с този АЕЦ.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 23. 23 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#18] от "JediMonster":

  а къде са руските реактори за бързи електрони? В момента в китай се строят поне 6 реактора AP1000, които ще влязат в експлоатация до 2015, има планове за още много, китай си сътрудничи с уестингхаус в разработката на ядрени реактори. Даже и руския министър на енергетиката каза, че китайските реактори ще бъдат 10 пъти по-евтини от руските. Руснаците продължават да продават ВВЕР1000, който е разработен малко след първата руска атомна бомба.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK