Застраховките срещу фалит на България скочиха до 11-месечен връх

Застраховките срещу фалит на България скочиха до 11-месечен връх

© ShutterstockЗастраховките срещу фалит (CDS) на България се покачиха до 11-месечен връх само ден след като от Брюксел обявиха, че имат съмнения в статистиката на България. Нивото на 5-годишните CDS удари 376.5 пункта днес по данни на Ройтерс и CMA DataVision. Движението нагоре при България е на фона на общата тенденция за спад на застраховките в Европа.


Във вторник стана ясно, че Европейската комисия и Евростат ще изпратят в България съвместна мисия, която да провери качеството на бюджетната статистика и данните, на които правителството базира своите прогнози. Това съобщи комисарят по икономически и валутни въпроси Оли Рен във вторник, след срещата на финансовите министри на страните от ЕС в Люксембург.


"Най-обидното е, че в момента България се счита за по-рискова държава от Унгария например. А още по-обидно е, че страните с много по-нисък кредитен рейтинг като Перу, като Турция търгуват и пазарът ги възприема като почти два пъти по-малко рискови", коментира пред БНР Красимир Катев, бивш зам. финансов министър в кабинета "Сакскобургготски" и идеолог на замяната на външния дълг през 2002 и 2003 г.
"Лично аз се съмнявам, че "Евростат" ще открие някакви нередности, но хаотичният начин, по който Министерството на финансите и, общо взето, правителството едва ли не с някакво злорадство обявяваше през тези шест месеца: вижте какво открихме, нови задължения и т.н., породиха според мен тази реакция от "Евростат". Политическият климат в еврозоната е такъв, че те вече първо стрелят, после задават въпроситe", коментира още Катев. Днес унгарските CDS се котират при 355 пункта, показват данните на "Ройтерс". Румънските пък се понижиха от 414 до 405 пункта и остават над нивата на българските.


Все пак застраховките срещу фалит на България са далеч от нивата им от 1200 пункта в края на 2008 и началото на 2009 г., когато беше разгарът на кризата в световен мащаб.


Застраховките срещу фалит са един от най-директните показатели за риска на една страна или компания. Ако емитентът на дадени облигации не е в състояние да погасява задълженията си,  притежателят на CDS-ите получава определена сума от този, който му е издал застраховката. Един базисен пункт се равнява на 1000 долара на година за всеки 10 млн. долара дълг, които са застраховани с финансовия инструмент. Увеличение в доходността на суаповете означава, че инвеститорското доверие се понижава.


През последните дни има известна тенденция за повишаване на CDS и при международните компании. Катализатор за това са и проблемите на "Бритиш петролиум" покрай разлива на нефт в Мексиканския залив.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 118 Неутрално

  БЕЗ ВЪНШЕН ЗАЕМ ЗАРАДИ ДЯНКОВ - 13:24, 9 юни

  БЕЗ ВЪНШЕН ЗАЕМ ЗАРАДИ ДЯНКОВ И ОЛИ РЕН
  Наистина публичността е убийствена. Всъщност не знам дали се разбра но с това изказване Оли Рен ни лишава от възможността за ВЪНШЕН ЗАЕМ! Остава само вътрешния. Тоест от банките у нас! Нашия заем ще е по-скъп от този на Унгария! Дянков не послуша Костов за вземе външен заем преди актуализацията и СГРЕШИ! СЕГА ПАРИ НЕ МОЖЕМ ДА ВЗЕМЕМ! ОСВЕН АКО ФЕД ИЛИ НЯКОЙ ДУБАЙСКИ ШЕЙФ НЕ НИ ДАДАТ!

 2. 2 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Българското правителство трябваше да реагира остро на изказванията на Оли Рен! Сега създават впечатления че който иска ще ни намачка от ЕК! Оли Рен първо трябваше да провери и след това да коментира а не обратното. Сега се получи "първо стрелям след това питам" което обаче е адски зле за България!

  Голяма простотия се получи. Дори да сме чисти вече изядохме бастуна като останахме без възможност да се финансираме с външен заем и ако резерва не ни стигне ще сме принудени да сделка с МВФ! Освен ако американските приятели на бат Бойко не ни спасят! Или Саудитска арабия или некъв друг шейх не ни дадат пари! Трагедия е с 15% външен дълг да не можеш да си намериш заем!

 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато се отказаха беше, защото трябваше да плащат 7% лихва и решиха да не го правят. Ако БГ закъса новият еврофонд току виж помогнал вместо да се търсят от МВФ.

 4. 4 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ...На финансовите пазари застраховките срещу фалит са популярни като CDS (credit default swap). Облигационерите купуват тези инструменти като застраховка срещу евентуален фалит на компанията или държавата, чиито облигации притежават.

  Цената на деривата се определя от рисковата премия, която обикновено се измерва в пунктове. Счита се, че колкото по-висока е рисковата премия, толкова по-голям според инвеститорите е рискът една компания или държава да обяви неплатежоспособност. Често обаче рисковата премия се увеличава от чисто спекулативни причини.
  ...
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/03/09/870537_es_tursi_merki_sreshtu_spekulaciite_sus_cds/?ref=rss

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 5. 5 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  старото ви правителство ви "банкрутира" на практика още преди 4 години нищо не остава на новото сега освен да я обяви
  публично.
  $$$$ няма за плащане на членския внос в ес!

 6. 6 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#3] от "alabalko":

  ОК! Но е СКАНДАЛНО как дори опитни икономисти като Иван Костов не реагират на Оли Рен! Тоя човек ни ОТРЯЗА ГЛАВАТА! Пак казвам да беше проверил първо и след това да си прави изказванията. Сега и да няма нищо след дъжд качулка! Дано ЕМил Хърсев им подскаже на Костов и правителството. Трябва да раеагират остро. Това е пълна глупост!

 7. 7 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "Движението нагоре при България е на фона на общата тенденция за спад на застраховките в Европа."

  Я пак си помислете?! Гърция - 780 , Румъния - 409, Портогалия - 337, Латвия - 406 , Ирландия - 270 ....... вероятно наистина скочиха, заради изказването на Оли Рен, но не бих казал, че общата тенденция е за спад, даже напротив! Положението в Европа с влошава.... А България е любима дестинация на спекулаторите заради валутния борд - купуваш застраховки и едновременно продаваш дълг на късо и печелиш от двете позиции...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 8. 8 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  разберерете, че преди това да стане официално обявено
  - "евентуалната банкрупция" борда ще първия който ще напусне!

 9. 9 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дано Б.Б. да си дава сметка, че ако борда падне историята ще нареди портрета му заедно с Ж.В.

 10. 10 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Гневно

  ""Най-обидното е, че в момента България се счита за по-рискова държава от Унгария например. А още по-обидно е, че страните с много по-нисък кредитен рейтинг като Перу, като Турция търгуват и пазарът ги възприема като почти два пъти по-малко рискови", коментира пред БНР Красимир Катев, бивш зам. финансов министър в кабинета "Сакскобургготски" и идеолог на замяната на външния дълг през 2002 и 2003 г."

  БОКЛУК МРЪСЕН, всичко това дължим на ВАС!!!
  Костов остави държавата с нарастващ кредитен рейтинг, а вие - синчета и внучета на КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ, разсипахте й малкото, което всички ние - ОБИКНОВЕНИТЕ хора, спестявахме с ЛИШЕНИЯ.
  Ще има един ден ВИДЬОВДЕН и за вашите изродии.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До коментар [#9] от "balada":

  Ж.В. поне не крадеше.

 12. 12 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#7] от "freakecon":

  Но защо Оли Рен първо не направи проверката пък след това да коментира??? Така НАВРЕДИ на държава членка на ЕС! Което е глупаво и самоубийство за ЕС така да си вреди.

 13. 13 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 804 Разстроено

  До коментар [#12] от "popai":

  В случая съм съгласен с теб. Признавам, че чак сега осъзнах последствията напълно! Това изказване Оли Рен счупи икономическия тъпометър - заедно с изказването, че Унгария почти сигурно ще фалира и решението на Меркел да променя финансовата система едностранно......

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 14. 14 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Стига сте ревали, бре герберчета да бил правил Оли Рен първо проверка!!! Да не мислите, че не е правил? Това е ПОЛИТИЧЕСКО ИЗКАЗВАНЕ, мушмулчета родни! Много добре знае какво казва човека! Вижте си вашия Вожд и ортака му Дянков какви каши са забъркали! Не че кашите не бяха втасали още от комунягите!!!

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нема страшно, пак ще паднат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "popai":

  Правителството не реагира остро по две причини:
  1. Боко и министрите му са неадекватни в политиката си, в мерките си, в изказванията си, в реакциите си. Въобще във всичко - нито Боко, нито който и да било от министрите му има място в управлението на България.
  2. Знаят какво са надробили и предпочитат, както се казва, "да бъдат по-ниски от тревата и по-тихи от водата".

 17. 17 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#6] от "popai":

  Че за какво му е на Костов да се дискредитира с Боковите тъпотии.
  То и без друго за нискоинтелектуалния и лесен за манипулиране електорат най-накрая пак Костов ще е виновен.

 18. 18 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "popai":

  Попай, не е виновен Оли Рен, нито пък някой може да оправи нещата освен правителството и НС.
  Стигна се дотук, заради простотиите, които се изричат и без и най-малко усилие да се провери фактологията. Всеки се надпреварва да оправдава себе си с някакви нарушения, престъпления, за наличие на дефицит наследен от предишни, за мафии, за десетките операции срещу организирана престъпност, но сведена до обикновен популизъм, шоу, пропаганда, шантаж, сресиране на конкуренти и др.
  Некомпетентността води до логичните съмнения за съществуващото състояние и те знаят много добре има или не икономика и каква е тя.
  В предавания по ефирни телевизии и радиа дори наши "специалисти" не се усещат и говорейки за икономика, споменават предприятия, фирми, които са чуждестранни. Говори се за стабилизиране на икономиката, когато такава няма, за бюджетна криза - когато е налице предходното и изобщо, някой знае ли какво се случва?! Та кризата /икономическа, духовна/ те първа предстои! щом обсъждат сурогатни майки, незачитайки природните закони, непоправимите последици върху психиката на "износващата майка", щом не се замислят за другите последици, които ще повлекат и въпросите около правата на еднополови да отглеждат деца и т.н. безобразия, защото някой има някаква лична мотивация/причина. Първо да се обърнат към причините за бездетието и отказа от създаване на семейства и нежеланието българската жена да ражда, а тя не е само здравословна, тя е и социално-икономическа, финансова, психологическа нагласа, несигурност, страхове и др.
  малко са полезните ходове. Изисква се от правителството/НС спиране на започнатото и преосмисляне. Преосмисляне на цялостната концепция на техните виждания. Обръщане към народа, към човека.

 19. 19 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 651 Неутрално

  “Застраховките срещу фалит на България скочиха до 11-месечен връх”

  Още една “прекрасна” новина...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 20. 20 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Това е оценката на света на парите за провала на правителството на мутрата.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 21. 21 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Благодарим ти Дянков/

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 22. 22 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България винаги е страдала от липса на добри политици, такива с истинско държавническо мислене. Специалисти сме имали и ще имаме, но политици - от кого да се научат!!! А тия дето са се понаучили, отдавна са се компрометирали. Как ще се поднася информацията за развитието на България е от изключително значение, а ние не ги умеем тези работи. Пък и в ЕС сега са се навъдили един купени политици, с купени титли /баронесата/, избрани със съмнително мнозинство и окопали се около ЕНП, изобщо в този кризисен за съюза период някяк само с Меркел, новия британец и самомнителния Саркози не става.

 23. 23 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 531 Неутрално

  статистиката не е такава от вчера, по-добре да се разсмърди и да се оправи ако има проблеми

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 24. 24 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "popai":

  Добре че не сте вие на власт, досега коментиралите. Кво ше стане като му се надървим на Оли? Кво мислите ше пише Блумбърг - Смелата България реагира остро на ЕС? Глупости! Ше пише нещо от сорта "България отказва да сътрудничи с ЕС за проверка на фиска". Резултат: от 376.5 CDS ше скочат на 1000 за секунди. Само гледай сеир. Единствената правилна политика е да се каже - идвай проверявай каквото искаш, нямаме какво да крием, ние сме отворена книга. Но ела веднага, за да се пресекат спекулациите.

 25. 25 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Какво се чудите? Тия така постъпиха и с АЕЦ-а навремето. Имали някакви съмнения и сърбежи.
  Ще се изкефя ако сега Бойко нарита тъпия задники на тоя Оли(гоф)Рен заради непремерените му приказки, както навремето Костов нарита задника на оня Бодо Хомбах ли къв беше заради опитите му да ни отклони от пътя ни към ЕС и да ни капсулира заедно с албанците в някаква зона за балканско сътрудничество.
  Баси тъпия ЕС чиновник! Тоя бил по-тъп и от Кунева бе. И почти толкова вреден!

 26. 26 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Първо е коректно да се объщаме към чиляка с трите му имена - Оли Гоф Рен.
  Второ на нас заем ни не требе, тъй че и 3000 да стане цената дреме ни на шапката, после пак ше падне и който сега купува ше праи като вятъра.
  Освен тва сега всичко скача - зелено или не, дори и долара. Надървено положението и логика в действията на пазаро нема.

  Така че само без паника и никво цепене на басма на европачните. Да додат и да видат като искат - ше ги разведем, ше ги бъзикнем, ше ги опраим и ше ги пратиме да си одат по живо по здраво.

 27. 27 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#12] от "popai":

  Но защо (Оли Рен) ББ/Дянков/ГЕРБ първо не направи проверката пък след това да коментира??? Така НАВРЕДИ на държава членка на ЕС! Което е глупаво и самоубийство за ЕС така да си вреди.

 28. 28 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Това няма нищо общо с България, просто инвеститорите ги страх, ако някой трябва са се обвинява е Анжела Меркел и идеята и за "austerity". Страните с бюджетен излишък и положителен търговски баланс трябва да поощрят харчането за да помогнат на световната икономика, но уви не това прави Германия, САЩ го направиха и в резулт дълга им е толкова голям, че са с вързани ръце сега, проблемите с жилищният пазар и инфлацията в Китай ги изключват също, реално е ред на Германия, която би била последвана от северно Европейските нации но уви, Анжела е решила да спестява... за ужас на ивеститорите, те си мислят че Европа е безотговорна и си заминава и в резултат CDS на бедните и нестабилните е в небесата

 29. 29 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 395 Неутрално
 30. 30 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 450 Весело
 31. 31 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#25] от "Венко":

  Предполагам разбираш, че Костов имаше на какво отгоре да се държи със самочувствие, а на Боко най-вероятно са му наакани гащичките (той за това и си мълчи).
  Така че, ако сега вземе да се репчи, Боко най-верятно ще заприлича на Сержи, който се опитваше да обяснява на ОЛАФ, че не си разбирали от работата, а всъщност в БГ всичко си било наред.

 32. 32 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Лично аз се съмнявам, че "Евростат" ще открие някакви нередности, но хаотичният начин, по който Министерството на финансите и, общо взето, правителството едва ли не с някакво злорадство обявяваше през тези шест месеца: вижте какво открихме, нови задължения и т.н., породиха според мен тази реакция от "Евростат".

  Доста деликатно го е казал. Но истината е, че мутрата 2 години доносничеше пред разни европейски и американски чиновници, топеше българското правителство, изливаше помия върху България. Потупваният по рамото, които получаваше му даде увереност, че може да продължи да лъже и маже и като премиер.
  Всъщност каква трябваше да бъде реакцията на ЕК на провала на "най-добрия бюджет"? Да продължат да вярват на мутрата, че Станишев е виновен? Инвеститорите, хората с парите спряха да вярват. Нормално е и за чиновниците.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 33. 33 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе! Това, което сам си направиш, никой не може да ти го направи! Даже и Костов!

 34. 34 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#21] от "инж. Филип":

  и да се пръснеш от плюене няма да има резултат, поне не ни досаждай

  естествено, че ще скочат - вижте какво става в ЕС, през ден гърмят държави, еврото се срива, паниката е пълна ... като се успокоят пазарите всичко ще се нормализира. важното е, че поддържаме стабилен курс, движим реформите и не влизаме в тежки дефицити като гърция, италия, португалия, унгария, румъния и т.н. и т.н....

 35. 35 Профил на nabljudatel222
  nabljudatel222
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Това ще рече 3,765% от номинала на БГ облигациите, което си е много и което намалява доходността почти наполовина.
  Добре че 90% от CDS пазара е спекулативен "naked", т.е. купувачите на защита не държат български дълг, а само играят на спреда.

 36. 36 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  истината е че Б-я не произвежда нищо и вече 20 години живее на помощи които се грабят и разпределят от правителствата предшествали това. вече 20 години това си е все така. да обаче ако със СССР ставше то с германците и шведите не става. няма значение колко близки до тях се "пишете". просто сте сгрешили противника (приятеля).
  ако това го има в която и да е страна то тя отдавна да е банкрутирала ето защо съмнителното съществуване на Б-я почна да прави впечатление дори и на обикновенния европейски гражданин. колколкото и добре да надписвате и криете истината тя като такава един ден ще излезне на яве от което в крайна сметка пак вие ще си страдате.
  тъй че подгответе се за "тоягата". ако досега не сте я виждали мисля че ви е време да се срещенете директно.

 37. 37 Профил на fafafa
  fafafa
  Рейтинг: 8 Весело

  Необосновани страхове. При тази конкурентна, иновационна и силна икономика която имаме, при тези мъдри ръководители във всяка една сфера от административното управление, при този трудолюбив и високоморален народ, нещата са ясни. България я чака светло бъдеще и скорощно излизане от кризата. Швейцария на Балканите, даже повече. Всичко ще си дойде на мястото, не е нужен труд и постоянство, нужно е турски филми и комерсиалнозомбиращи развлекателни програми, които да ангажират ежедневието на армията домакини пльоснати пред екрана денем. Всичко ще си дойде на мястото като скочат пак цените на имотите и по телевизорията ни кажат че пак сме забогатели. Пак за два дена ще ставаме милионери и ще настъпи вечен рай! Амин.

 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Маа му стара, ако ме четяхте, щяхте да икономисате и щракане по клавиатурата и мисловни напъни.. Па и тревоги. Айде, ще ви го пусна пак, въпреки че мразим да ме цитират:

  "Дянков често си позволява да интерпретира някои числа както му е удобно. Като прословутата графика на CDS-ите, които размахваше през декември в пленарната зала на НС. Тогава доказваше, че благодарение на него, цената на евентуален кредит от международните пазари била паднала. Днес няма да го видите да маа графиката, щото CDS-ите за България са тръгнали нагоре заедно с унгарските, румънските и гръцките....
  Не вярвайте обаче и на Краси Катев. И той спекулира с тези криви. http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166268
  В ущърб на Дянков. Дянков си го заслужава, щото е дебил, ама поне публиката да не се впечатлява от таз игра с проценти и реакции на анаЛЛизаторите..."


  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#5] от "kensiko":

  като не си от тук какво се обаждаш бе лайнар!
  това си е наша работа какво ще правиме българите!
  може да се мразиме едни други но по мразиме такива като теб.

 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#35] от "nabljudatel222":

  1+

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#38] от "Graf":

  никога не е имало сериозен спор за това дали ще има кредит или не.
  въпросът е бил - кога и колко?
  другото са мутренски утопии.

 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#41] от "caliostro":

  Бе...
  Някъде, къмто август-септември 2009 щях да замерям с камъни всеки идиот който щеше да настоява за кредит. Някъде януари февруари 2010 щях да подкрепя такава идея предвид пазара и лихвите. Сега съм раздвоен...
  Ето ти едни анализи на Австрийската национална банка с прословутите CDS-и http://www.oenb.at/en/img/feei_2009_q4_developments_box1_tcm16-144281.pdf
  Кажи какво правим?

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#42] от "Graf":

  гърция се набута, сърбия два транша взима от началото на годината, румъния се набута също , а ние не!
  ние ще влизаме у еврозоната.
  не съм чул да сме открили петрол или да е станало някакво чудо.
  два транша по половин млрд за начало.
  ако нарастне недоволството с/у герб от вън ще поискат хора които да им гарантират парите и така.
  и идват предсрочни избори и експертен кабинет и толкоз.

 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#43] от "caliostro":

  Да ти имам чувството за хумор..

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#44] от "Graf":

  това са реалностите.
  все по реално ще ни изглежда абсурда в който сме.

 46. 46 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#43] от "caliostro":

  едва ли ще стане така ,ние се очертаваме като много важен партньор за сащ след последните събития със турция и ако се запече положението ти гарантирам,че ще дадът заеми или помощи .....само и само бойко да остане на власт,защото не се знае следващият дали ще е толкова поне на думи лоялен .......

 47. 47 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#46] от "capitalist":

  имам въпрос към теб само един:

  руснаците ще строят ли белене или не?!

 48. 48 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#47] от "caliostro":

  най вероятно аец белене ще бъде замръзен за две три години ,след това не знам ....така,че според мен няма да се строи на този етап .....

 49. 49 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#48] от "capitalist":


  http://www.nuclear.ru/rus/press/other_news/2116424/

  белене няма да се строи а се правят парогенераторите за белене 1 ,белене 2.....
  в края на годината ще имат разрешително за строежа.

 50. 50 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  България няма нужда от кредит, има нужда от реформи. Изказването на Рен е добро, в много подходящ момент и вероятно е съгласувано с Дянков. Последния търси начин да притисне двете т... ченгета да напавят съкращения сред паразитите в МВР, но те са се запънали като т... магарета. Последното му изказване за това, че вътрешното министерство е най проблематично от гледна точка на разходите потвърждава подобна възможност. Сега Дянков спойно може да им каже, забравете за външно финансиране и ако не искате борда да падне и да си отитете в историята като най-некадърни политици направете нужните съкращения. Вече започвам да се радвам на кризата, защото вероятно най-накрая ще очисти тия паразити по естествен път

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 51. 51 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#50] от "VIVA_BG":

  Ха дано, но надали! Положението е феодализация по места и изкривяване като цяло. Наглостта на бизнес-собствениците расте с всеки изминал ден, което значи че става все по-нормално беззаконието. Рен хвърля камъни в градината на Дянков с това изказване, така че едва ли е идея на Дянков да си прави харакири. Стъкмистиката е главна ударна сила на дс-тата, откакто се сетиха да я преустройят сергейчетата. Проверките ще доведат до рязане на фондове и чудеса. С невъзможността да се уволнят волни чиновници и без закон за държавна злоупотреба, ГЕРБерите вярно ще губят позиции като ланския сняг (за момента не са още - въпреки мунчовиските надежди).

 52. 52 Профил на toi
  toi
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#34] от "Боги":

  Бих искал да те помоля, да ми покажеш реформите, които правим!!!!Но моля те обесни ми ги като на лаик, за да мога да ги разбера, защото според мен освен да дрънкат глупости по цял ден в медии, друго не съм видял да правят.Ако това са реформи според теб- съм съгласен!!!

 53. 53 Профил на vandal
  vandal
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боги":

  Не отговаряй на номер 52. Това е черна дупка, отговориш ли му ще ти изсмуче енергията. Положителното винаги надделява над негативното

 54. 54 Профил на 4ik4irik
  4ik4irik
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#38] от "Graf":

  Графе, май изобщо нямаш представа от финаннсии и плямпаш само празни приказки

  Каквото прави Кюнеца - го прави най-добре!
 55. 55 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#54] от "Кралицата На Черното Море":

  Ти нали имаш? Плямпай пълни приказки. К'во тролиш из форума?

  Ecrasez l’infâme
 56. 56 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#51] от "aha":

  "Наглостта на бизнес-собствениците расте с всеки изминал ден". Не знам какво искаш да кажеш. Ако имаш предвид корпоративният и комунискическият капитал съм съгласен, но те си бяха такива нагли и преди, защото корумпирани боклуци им го позволяваха и продължават да позволяват. Ако обаче в подобна генерализация включваш и дребният частен български бизнес не съм съгласен. Просто се опитваме да оцелеем и дори да се развиваме в абсурни условия.
  Не съм фен на мутрата, но това което прави или по скоро се опитва да прави Дянков е положително. Ако милиционерът не го беше спрял миналата година да прехвърли резерва в търговски банки, към септември т.г. щяха да влязат в бюджета над 350 милиона лева от лихви. Сега тези пари са загубени, защото милиционерът се уплаши след кудкудякънето на псевдо-експерти като Костов и Орешарски. Заради шиб... си рейтинг милиционерът спря Дянков да накара чиновниците да си плащат осигуровките, което беше справедливо, но и то не стана. Но МВР са най-голямата дупка, където излишните 25 000 паразити ни струват около 300 милиона годишно. Само тези три блокирани стъпки ни струват около милиард годишно.
  Дянкав заяви, че в думите на Рен няма нищо изненадващо, което потвърждава мойта теза. Освен това думата "обезпокоително", която използва Рен е премерена и с точно определени последствия.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK