Финансовият надзор спря за втори път търговото предложение за "Оргахим"

За втори пореден път Комисията за финансов надзор наложи временна забрана за публикуване на търговото предложение, отправено от мажоритарните собственици на "Оргахим" към дребните акционери в компанията. Това стана ясно след последното заседание на комисията. Мажоритарните акционери "Уайтбийм холдингс" и свързаните с него "Тайдал уейв трейдинг" и "Поликолор", които заедно държат 64% от капитала на дружеството, предлагаха по 86 лв. за акция на дребните собственици.


Това беше офертата от коригирано търгово предложение, след като през март КФН спря предишното за 85 лв. на акция заради неточности и пропуски в документите.


Новото, коригирано предложение, оценяваше миноритарният дял от 34% на близо 16 млн. лв. Въпреки корекцията, дребните собственици не бяха доволни. Още при обявяването на цената от 86 лв., изпълнителният директор на пенсионна компания "Доверие" Даниела Петкова заяви, че увеличението от 1 лв. на акция е нищожно и справедливата оценка на книжата е много по-висока. "Доверие" е най-големият миноритарен акционер с над 8% от капитала на "Оргахим".
След новината за спряното търгово предложение днес акциите на "Оргахим" поскъпват с 1.1% и се търгуват при 82.50 лв. При търгово предложение обаче не се гледа само пазарната оценка, а и стойността на активите, които управлява дружеството. По оценка на "Доверие" справедливата цена за акция на "Оргахим" е около 120 лв.


След приключването на търговото предложение от "Уайтбийм холдингс" планират да отпишат компанията от Българската фондова борса. Това може да стане ако придобият поне 95% от капитала й.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на z82
    z82
    Рейтинг: 458 Неутрално

    На изпроводяк финансовия надзор реши да се старае. По-добре късно отколкото никога.
    Кой обаче ще разгледа какво се е случвало с търговите предложения одобрявани от КФН преди и позицията на надзора изразявана пред ВАС при обжалването на тези решения? - Има достатъчно публично огласени съдебни решения, от които се вижда че според КФН миноритарните акционери нямат правен интерес да обжалват решенията на КФН. Кого защитаваше досега КФН - миноритарните акционери или този, който ги мотивира да го защитават?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK