Проекти за градско развитие съживяват бургаската икономика

Супер Бургас", проектът за изграждането на многофункционален обществен център на мястото на част от територията на пристанището, ще се превърне в най-мощният двигател на развитието на града. Това стана ясно на конференцията за устойчиво градско развитие BalREc – Бургас, която се проведе в сряда.


"Супер Бургас" предвижда регенериране и интегриране в града на територия от около 400 декара, разположена между Морската градина и пристанището. Тя включва още автогара "Юг" и жп гарата. Изпълнителният директор на дружеството "Зона за обществен достъп – Бургас" Павел Маринов каза, че проектът ще се направи така, че да дообогати услугите и функциите на града.


Предвижда се изграждането на кей за круизни кораби, изложбен център и други съоръжения. Те ще бъдат допълнени от офис сгради, търговски център и зони за спорт и почивка.
"Зона за обществен достъп – Бургас" АД е собственик на терена. В капитала на дружеството участват дружествата, които експлоатират железопътната и пристанищната инфраструктура и общината.
"Тази инвестиция промотира нова тенденция в градоустройственото планиране в България", посочи арх. Петко Йовчев, председател на Камарата на архитектите в България.


Проекти като този могат да бъдат финансирани частично по оперативна програма "Регионално развитие". Снежина Славчева, заместник главен директор на дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочи, че предстои отварянето на схема за финансиране на интегрирани планове за градско развитие по програмата.


46.5 милиона лева са предвидени за изработване на планови документи, които ще обединят предвижданията на устройствените планове и секторните политики на общините.


Това не може да стане, преди да са готови градоустройствените планове. "Без устройствени схеми и планове няма да може да се насочат правилно инвестициите", коментира арх. Петко Йовчев, председател на КАБ. По неговите думи, ако липсва адекватно планиране, може отново да се стигне до разхищение на средства или хаотични инвестиции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK