Критериите за брокери и консултанти се увеличават

Курсовете ще се водят от финансови експерти


322 са лицензираните инвестиционни консултанти


362 са лицензираните брокери

Критериите за брокери и инвестиционни консултанти се повишават. Това става ясно от новите конспекти за придобиване на правоспособност за двете специалности, публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН).


Тази година за първи път бизнесът пое в свои ръце подготовката на кандидатите за брокери и инвестиционни консултанти. Както преди дни стана ясно, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) вече ще организират курсовете за обучение на кандидатите.
"Идеята се заражда поради необходимостта от качествено обучение и подготовка на бъдещите кадри в областта на инвестициите", поясняват от организаторите на курсовете.


Представителите на бизнеса в лицето на двете асоциации и практици от пазара съвместно с финансовия надзор са разработили съществени промени в конспектите за подготовката на бъдещите кадри, с което да осъвременят и доближат подготовката им до нуждите на бранша. Няколко са нововъведенията.


Сред основните разлики е включването на специална секция за анализ на финансови отчети и коефициенти - нещо, което до момента липсваше в изискваната гама от познания на материята, а на практика е основополагащо при инвестиционния анализ на дадена компания.


Въведени са и основните модели за оценка на финансови инструменти - акции (определяне на изискваната норма на възвращаемост на собствения капитал, дисконтирани дивиденти и парични потоци и модел на пазарните множител), ценни книжа с фиксирана доходност и дериватни книжа като суапове, фючърси, форуъди и опции.


Кандидатите вече ще трябва да имат и познания по проектно финансиране и дивидентна политика, както и основни разбирания за анализ при сливания и придобивания. Бизнесът е наблегнал и на икономическата материя и взаимовръзката между отделните и компоненти като влиянието на монетарната и фискалната политика върху валутния курс и платежния баланс.


В общи линии новите изисквания силно се доближат до изискванията на международния стандарт за сертифицирани финансови аналитици CFA.


Липсват обаче всякакви заложени етични норми, както и познания по корпоративно управление, които обаче са силно залегнали в развитите пазари и се приемат като саморегулация на професията. В България липсва саморегулация в сектора, като такава за момента налага само КФН чрез прилагането на наличните закони.


Професията брокер и инвестиционен консултант доби значителна популярност в годините на бум на капиталовия пазар у нас. В момента по данни на КФН 362 души имат сертификат за брокер от КФН, а 322 за инвестиционен консултант. От тях 115 души имат и двата сертификата. За сравнение - в около 160 човека са членове на Българската CFA асоциация.


През тази година изпитите за брокери и инвестиционни консултанти ще са съответно на 28 август и 4 септември. Цената на изпита е 300 лв., а таксата за издаването на сертификата е 60 лв. Преди изпита БАЛИП и БАУД организират обучения, които се провеждат от 24 юни до 14 август.


Цената им е 300 лв. за обучението при брокерите и 400 лв. при инвестиционни консултанти. Курсовете от обучението ще се водят от четирима лектори – портфолио мениджърът от "Карол капитал мениджмънт" Надя Неделчева (CFA), Ирина Димитрова, ръководител "Анализи и корпоративни финанси" в "Първа ФБК" (CFA), Георги Български, директор "Търговия, емитенти и членство" в Българската фондова борса, и Васил Караиванов, асистент в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


Досега обучения за изпита за правоспособност провеждаше Институтът за следдипломна квалификация към Университета за национално и световно стопанство и Центъра за професионално обучение към образователен бизнес център "Хермес".


Един от преподавателите беше бившият член на КФН проф. Милчо Стоименов. Кандидатите не са длъжни да се явят на курсовете. Ако желаят, могат да се подготвят и сами по конспекта за изпитите.322 са лицензираните инвестиционни консултанти


362 са лицензираните брокери

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Drrrrr
    Drrrrr
    Рейтинг: 395 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK