ДКЕВР: Имаме доказателства - доставчиците на ток са нарушавали лицензите си

ДКЕВР: Имаме доказателства - доставчиците на ток са нарушавали лицензите си

© ДневникОдитите на Държавната комисия на енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), които те проведоха в електроразпределителните дружества ЕОН, ЧЕЗ и ЕВН, са показали, че има нарушения. Това съобщи председателят на комисията Ангел Семерджиев днес. По думите му всички дружества са нарушили лицензите си за доставка и разпределение на ток и ще бъдат глобени.


Комисията е констатирала три вида нарушения. ЕРП-ата са провеждали съмнителна счетоводна политика, като са отчитали в противоречие с добрата практика разходите си. Освен това дружествата са правили нецелесъобразни разходи, особено при консултантските услуги. Най-малко изнесени външни услуги е правила компанията ЕВН, обясни Семерджиев. Третото нарушение е при изнасянето на външни услуги от предприятието.


ДКЕВР очаква и докладите на инженерните си екипи, за да  може да съобщи окончателните резултати от енергийния одит.
"Засега няма да се стигне до отнемане на лицензи на някои от дружествата, защото това би оказало негативно въздействие върху целия пазар и нарушенията не са чак толкова сериозни", каза председателят на ДКЕВР. Той допълни, че е получил уверението на трите ЕРП-та, че те съзнават направените от тях грешки и че трябва да извършат кардинални промени в дейността си.


Регулаторният одит на енергийната система, част от която са трите електроразпределителни дружества, беше поискан от премиера Бойко Борисов още през април, именно заради съмненията, че дружествата преотстъпват част от дейността си и така избягват контрола на регулатора.  В проверките участваха също  Държавна агенция "Национална сигурност" и данъчните. Мажоритарните пакети в трите дружества се държат от чешката ЧЕЗ, германската Е.ОН и австрийската ЕВН, останалите 33% са собственост на държавата.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  И пак отърваха кожата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 664 Неутрално

  1. "...нарушенията не са чак толкова сериозни"
  2. "...трябва да извършат кардинални промени в дейността си"

  ???

  Оксиморон?

 3. 3 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Като имате доказателства, какво ще предприемете? Или пак нищо няма да им направите?

  Orda
 4. 4 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Голям смях!
  ДКЕВР оценява счетоводната политика на ЕРД по отношение отчитане на разходите!!!!!!!!!!
  ДКЕВР преценява целесъобразността на разходи, които не влизат при определяне цените на ел.енергията!!!!!!!!
  И как точно това се случва извън сферата на политическите поръчки и евтиния популизъм!!!!!!
  И кога ДКЕВР ще започне започне да работа като истински независим енергиен регулатор, а не като долнопробна политическа подлога???????

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#4] от "zenola":

  Да не би ЕРП-тата да не крият печалби чрез т.н. "Външни" фирми,които са на "Вътрешни" лица???!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на SATANAILOFF
  SATANAILOFF
  Рейтинг: 426 Гневно

  оставка за всички от ДКЕВР!

  Нарушенията на ЕРП-тата са и много повече! Срещу елементарни човешки права! Новите електронни електромери са ненадеждни и работят в ущърб на клиентите! Надписват се сметки! Обжалване не може и да има!

  СТИГА ПОПУЛИСТКИ ШМЕКЕРИИ!

  Гостът на Слави - УАЛИД БЕН МУСТАФА ни го каза в лицето:

  У нас за вдигане цената на хляба с малко народа се вдигна! А у вас??!! Мълчите си и траете!?

  Един поет е казал:

  - Не сме народ а мърша!

  Писна ми разни тарикати да ни правят на маймуни! Самите те правейки се на такива!
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  ДКЕВР: Имаме доказателства - доставчиците на ток са нарушавали лицените си

  Ъ???

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 535 Гневно

  Ами като имате доказателства- ЛОВЕТЕ ГИ ЗА ГУШИТЕ, ДА СИ ПЛАТЯТ С ЛИХВИТЕ И ГЛОБИТЕ ХИТРОСТТА! Друг начин няма, в противен случай повличат и вас в тинята, от която се хранят...

 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Не, практиката е съвсем друга, само че мутрата вече вдигна пушилка до небесата и сега не може току така да се признае, че е говорил глупости.
  Това, за което говорите може да е валидно за едно държавно предприятие, но защо му е на един чужд инвеститор да източва печалба към странични фирми????
  Освен това, както вече казах, има определени разходи, които влизат във формулата за определянето цените на ел. енргията и подлежат контрол от ДКЕВР. Другите разходи не подлежат на контрол от ДКЕВР.
  Разбира се счетоводата политика подлежи на контрол, но от данъчните.

 10. 10 Профил на georgedailiev
  georgedailiev
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Доста сериозно звучи.. Ще им бъдат наложени глоби. Ако глобите са от по 5-10 хил. лв. , както беше при мобилните оператори по-добре въобще да не ги налагат, защото е смешно и позорно за тях, а и за всички българи !!!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално
  До коментар [#9] от "zenola":

  Много се заблуждаваш,като смяташ,че има разлика между държавно предприятие и Акционерно дружество ! И в едното и в другото,ръководствата ограбват колкото могат акционирите! Те и за това "изнасят" дейности.За това отчитането на електромерите се плаща тройно на "Външните" фирми,и разликата отива в джоба,на тоя,който е сключил договора! А не е само отчитането!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на niakoisi
  niakoisi
  Рейтинг: 8 Любопитно

  ...Третото нарушение е при изнасяне на външните услуги от предприятието не най-тежкото, та ЕРП-тата не изпълняват и собсвените си "инвестиционни програми" самостоятелно.
  Масова е практиката фирми и граждани да изграждата със собствени средства така наречените съоражения за присъединяване-кабелни трасета и трафопостове, след което ЕРП-тата си ги присвояват като готови активи за експлоатация, а истинските инвеститори не получават нищо...
  ДКЕВР да провери дали тези толкова "велики" чужди инвеститори работят по същия начин в Чехия, Германия, Австрия.По-скоро с подобен вид кражби трябва да се запознаят данъчните и прокуратурата.

 13. 13 Профил на arte
  arte
  Рейтинг: 426 Любопитно

  до #6 SATANAILOFF
  И що не е останал там, дето цената на хляба се се определя от това, дали се вдига народа или не.... То народа като се вдигне, цените лесно може да ги свали, ама дали ще може да напълни магазините тогава?

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 14. 14 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 432 Весело

  А в Биволаре трафопостът гърми когато си поиска. Шъ мъ прощаваш как Сийке, ма не знам на кое дружество е, а и ми е все тая-питам що гърми трафа?

 15. 15 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Гневно

  До #9 'zenola'
  За по-голяма яснота:
  Държавата има участие в тези дружества,но само по 33% - ако поне бяха 35%,щеше да има и контролни функции и по-големи дивиденти.
  Съвсем умишлено договорите са подписани по този изключително неизгоден начин от Шулева/НДСВ,като даже им е осигурена и твърда печалба от 12-16%,независимо от резултатите от дейността им.
  А това,че било частно предприятие,не е напълно вярно,щом държавата има някакво участие. И именно за това си участие /33%/,държавата получава дивиденти.
  Но ги взема на база печалба.
  Като отдава дейности,на външни фирми/аутсорцване/ или на свои,прикрити като външни,по този начин фиктивно намалява печалбата си и съответно дивидентите за държавата намаляват.
  Използвали са всякакви 'хитринки', които не биха си позвалили да направят в техните си държави.
  Така че, нека ДКВР не ги оправдава,а да им се направи пълна ревизия на обещаните по договорите/макар и неизгодни/ инвестиции по години, а не само да отчитат дейност.
  Десетки хиляди са пострадалите от надписани сметки ,изгорели ел. уреди, техника и т.н.
  Спират ел.захранването,когато им скимне и за колкото време си искат. Офиси,фирми и домакинства търпят загуби,а в много случаи пускат първоначален много по-висок волтаж,което води до сериозни повреди в техниката.
  Може ли някой да се похвали,че получава 220 волта?
  Периодично и в различен часови пояс то е в най-добрият случай 185-200 волта,а плащаме за 220!
  Но както обикновено,преди това се вдига шум до небето,за да се покаже колко са 'велики', а после всичко по старият изпитан сценарий.
  Нека следим нещата,мислим и не ги оставяме на мира,защото се вижда поредното 'мазало'.Отново за наша сметка!

 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ами прегледайте си договорите макар и правени от предходните и където може отнемайте лицензите. По-лошо едва ли може да стане.
  Ако бъде изритан поне един монополист ще е добър пример за оставащите и възпиращо средство против бъдещи спекулации. Снощи, в централна част на града ни нямаше ток почти през цялато нощ. На дежурният телефон никакво вълнение и никаква информация освен - "работи се по въпроса". До 3,30 през нощта не беше "отработен" въпроса, а токът спря в 23,10 часа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Трубопроводные аферы
  http://www.putin-itogi.ru/doklad/#11
  "Газпром" е в много трудно финансово положение. Неефективна и корумпирани управление, непрекъснато некомпетентно вмешателство в дейността на дружеството Владимир Путин доведе до задължения на това дружество в размер на една астрономическа сума - около $ 50 млрд., което сравнява с годишни приходи на дружеството. Отклоняването на средства за безсмислено тръбопроводи само изостря и без това трудно финансово положение "Газпром". Тръбопроводни измами

  Над 10 годишното управление на Путин, който се опитваме да направим един стратегически геополитически значението на изграждането на транснационални тръбопроводи. Официален вземания пропаганда, че новият маршрут ще направи Русия по-мощни, докато Европа и Китай е още по-зависими от нашата въглеводороди.

  На практика, обаче, е, че всички тези проекти - чиста вода скъпа измама.

  Вземете, например, "Северен поток" газопровод. " Силата на първия етап на тръбопровода 27,5 милиарда кубически метра. m годишно. В бъдеще тя трябва да се увеличи до 55.0 милиарда официалните разходи за строителство - $ 11 500 000 000- на практика е не по-малко от 15 милиарда газопровода, предназначени Путин Русия освободи от непредвидимия нрав на Лукашенко и Беларус-полския транзит. "Южен поток". Първоначално обявените капацитет - 30 млрд. куб. м. м, впоследствие е увеличен на 66 милиарда, а разходите за строителство на поне 25 000 000 000 щатски долара газопровод трябва да минава под Черно море през териториалните води на Русия, Турция, България, заобикаляйки Украйна. В същото време опита да се отървете от украинския транзит пак ще се провали, тъй като потока през системата за транспортиране на газ от газ на Украйна към Европа е 130 000 000 000 $ мед. M. Така че, дори ако всичкия газ ще минава под Черно море през Украйна все още ще трябва да се изпомпва по-малко 60-70 000 000 000 кубически метра.

  Газопровод "Алтай" дължина 2800 мили трябва да минава през планински терен през резерват "Алтай". Тръбопроводен капацитет от 30 млрд. куб. метра. м, и реалните разходи за строителство най-малко $ 10,00 милиарда

  И трите газопровода – са чист хазарт. На първо място, тъй като производството на газ от "Газпром" за последните осем години (2001-2008) в застой на нивото на 540-550 000 000 000 кубически метра. м, а през 2009 г. претърпя съкрушително - производство рязко намаляло под 500 милиарда кубически метра. м (462 милиарда куб.м. м).

  По време на годишното управление на Путин е пусната в експлоатация само едно голямо природно газово находище - Zapolyarnoye. Стара област - Urengoy, Yamburg, Nadymsky – са изчерпили своите ресурси. Разработването на Щокман и Ямал постоянно е отлагано . И необходимите средства за тяхното въвеждане не се инвестират.

  По този начин, газопроводи са изградени, и газ да ги попълни там и не се очаква. Не е изключено, че конструираните за няколко милиарда долара съоръжения ще ръждясват , чакайки газ, и парите, изразходвани за тях, никога няма да се върнат .

  Второ: "Газпром" е в много трудно финансово положение. Неефективна и корумпирани управление, непрекъснато некомпетентно вмешателство в дейността на дружеството Владимир Путин доведе до задължения на това дружество в размер на една астрономическа сума - около $ 50 млрд., което сравнява с годишни приходи на дружеството. Отклоняването на средства за безсмислено тръбопроводи само изостря и без това трудно финансово положение "Газпром".

  Заобикаляйки Беларус изглежда не само superzatratnym, но и безсмислено. Фактът, че делът на системата на "Газпром" за транспортиране на газ на Беларус (Beltransgaz) вече е достигнал 50%, което е гаранция срещу политически рискове, свързани с транзита.

  Съществува огромен риск цена, свързани с проекти за транспортиране на газ. Очевидният риск - газопровод до Китай. Китайците не са свикнали, и никога не плащат европейски цени за газа. Конкурентоспособността на икономиката на Китай носи не само евтина работна ръка, но и на евтина енергия, на първо място - въглища. За да се счита, че Китай ще купува газ за повече от $ 200 за хиляда кубически метра. m невъзможно. И тази цена е ясно недостатъчно, за да направи газопровода "Алтай" печеливши. В тази връзка, ние си спомняме, че предвид липсата на собствено производство, "Газпром" купува газ в Туркменистан от $ 250-300 за 1000 кубически метра. m

  Що се отнася до цените в Европа, а след това и тук има огромни рискове. Те са три:

  1) Увеличаване на развитие на европейския пазар стана търговия с природен газ на спот пазара, цените на които значително по-ниски от тези, установени в дългосрочните договори с "Газпром". Опитът да се придържат към дългосрочните договори с високите цени на газ за "Газпром" представлява загуба на Европейския самия пазар.

  2) Това е най-евтиният шисти добив на природен газ в САЩ, което вече е довело до падането на цените за газ на пазара в САЩ, а не перспективата за по-ниски цени на газа в Европа, поради този фактор е толкова далеч. Наличието на големи запаси от газ, шисти в Полша не намалява цените на природния газ в Европа неизбежно в краткосрочен план.

  3) Намаляването на потреблението на газ чрез въвеждане на енергоспестяващи технологии.

  По този начин, Путин предлага да прекарат 50 000 000 000 щатски долара за газ, за които, от една страна, няма газ, а от друга страна, няма да реши проблема с транзитните страни, и на трето място, които се влошават и без това трудното положение на "Газпром", на четвърто място, изплащането на Тези проекти е изключително спорно.
  В допълнение към проекта на стойност над $ 75 000 000 000 Путин реализира и други скъпи и напълно неефективни проекти. Това само е един милиарди долара петролопровод от Източен Сибир - Тихи океан, построена набързо. В рамките на няколко месеца на работа там са три аварии с изтичане на стотици тона петрол. Проектът няма да се изплати за себе си и природата щети не могат да бъдат оценени.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "има БОГ":

  Май си объркал статиите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хайде сега ЕВН да реват по немскоезичната преса, че в България чуждите инвеститори ги тормозят.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Интересно, ако не бе този одит, щяха да си повишават цените и да си точат народа на богатата и правова държавица. Фактът, че компании от страни като Чехия, Германия, Австрия, особено последните две известни със своята самодисциплина, да си позволяват такива волности, означава, че инвестициите у нас далеч нямат този ефект, който се очаква и контролът е под санитарния минимум. Което налага съответният извод - че трябва зорко да се следят. Примерът с "Кремиковци" и мега-инвеститорите му е пред всички.

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:30 на 15/06/2010 от неговия автор.

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:35 на 15/06/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  чат ли сте - тока поскъпва и успоредно с това държавата взема от ерп-тата все повече от парите, които те са оскубали с държавна благословия от нас.

  типичен пример за КОСВЕН ДАНЪК.

  така хем монополите отнасят вината задето ни се бърка по-дълбоко в джоба, хем бюджета се пълни с извънредни приходи за наша сметка, хем държавата изглежда като добрата пазителка на нашия интерес защото ги "наказва" с глоби орязване на печалбите.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#23] от "pavlikmorozov":

  Защо се правиш на компетентен?!
  По силата на сега действащото законодателство,глобите наложени на дружествата СА ЗА СМЕТКА НА ЧИСТАТА ПЕЧАЛБА /т.е. след облагането и с данъци/ и те/дружествата/ нямат право да я калколират като присъщ разход,и да влиза в цената на тока!Също,размерът на глобите влиза и при изчисление на задължителната печалба,както е по договорите!
  Така,че за никакъв косвен данък не става въпрос!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#19] от "z82":

  Нещо си се объркал. Какъв тормоз? Пушилката, която вдига мутрата?

  От 1. юли цените се повишават. Отново.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "bgkurshum":

  Ти си се объркал, потърси си инфо и сам ще се увериш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на antisocial
  antisocial
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нищо няма да се случи, поредното изказване тип "да зарадваме Бойко". Оутсорсинг до дупка!

  There is no such thing as free lunch.
 28. 28 Профил на ninotv
  ninotv
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#6] от "SATANAILOFF":

  Ами нали затова Боко махна акциза на Домасната Ракика
  да тарпи народа

  хлияба може да го вдигат колко си искат ама пипнат ли рекиката се от отрезнее материала и ще се озаби на БАТЕ

 29. 29 Профил на ioanov
  ioanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Той допълни, че е получил уверението на трите ЕРП-та, че те съзнават направените от тях грешки ..."

  Какви "грешки" малоумник такъв? След като действията им са целенасочени/умишлени. Кой си ти че да им прощаваш от наше име?

 30. 30 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 426 Разстроено

  НИЕ БЪЛГАРИТЕ, за да покажем как трябва да се отстоява на такова ЗАРОБВАЩО В ОСНОВАТА СИ «Д€М€К-o-НОМИЧЕСКО» ЗЛО, ни трабва да проведем в най-кратък срок ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПРОМЯНА, т.е. СОЦИАЛНАТА ПЕРЕСТРОЙКА.
  Икономическата промята ( перестройка) стана, а силата ( социалната структура ) която създава икономиката е занемарена ГЛОБАЛНО!!

  Какво трябва;
  а / ЗАБРАНА на ВСЯКАВА намеса на аматъорските КУЛТ-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, КУЛТ-РЕЛИГИОЗНИ И КУЛТ-ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИРОВКИ, един път за винаги да поляризират открито И ГРУПИРАНО обществото!
  Най-вече КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА НА ВМЕШАТЕЛСТВОТО ИМ ВЪВ ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ.
  ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ДЪРЖАВИ С МНОГОНАЦИОНАЛНО ОБЩЕСТВО!!
  Става дума на КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези 3 горе упоменати груп-култови-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход като хоби по домовете си вече, па макар и групирано!!

  б / След като това направим във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, трябва да преработим съвършенно нова КОНСТИТУЦИЯ, именно ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА, а не
  Г€РБ-о-пейски €вроподвластна и блю-чипно Масон-Банково-заробваща, каквато е сега.

  Избирателната ни система трябва да преустроим на основата на УМЕРЕНИЯТ МАНДАРИНАТ, ОСНОВАНА НА ТАЛАНТА И ДАЛНОВИДНОСТТА ЗА ПОСТА НА ИНДИВИДА-КАНДИДАТ, А НЕ ГРУП-МАЖОРИТЕТНА И САМОИМУНИЗИРАЛА СЕ СИСТЕМА, ЛАНСИРАЩРА НЕЗНАЕЩИ И НЕДАЛНОВИДНИ ЛИЧНОСТИ С ПРЕСТЪПНИ ПОНЯКОГА НАКЛОННОСТИ.
  в / Само с такъв пример може да излезем и да се провикнем та да ни чуe Цялата ПЛАНЕТА:

  " О-оой ПСЕВДО-Д€МОКТАРИ, ВИЖТЕ КАКВО ЗНАЧИ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ ТАЗИ ПАЗАРНО-ЗАРОБВАЩА И БАНКОВО-«Д€М€К-o-НОМИЧЕСКА» В КОЯТО «ДЕМEK-o-КРАТИЧНО» НИ ВЪВЛИЧАТЕ"!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK