Робърт Херсов: България все още е непозната дестинация за много инвеститори

Робърт Херсов, председател на Консултативния съвет на компания за луксозни частни полети VistaJet

© Красимир Юскеселиев

Робърт Херсов, председател на Консултативния съвет на компания за луксозни частни полети VistaJet
- Именно в рецесията ще си проличи кои са добрите инвеститори и предприемачи


- Предпочитам да инвестирам в хора, отколкото в проекти


- За инвеститора трябва да е водещо това, от което разбира, което му е страст и което вярва, че ще е успешно- Именно в рецесията ще си проличи кои са добрите инвеститори и предприемачи


- Предпочитам да инвестирам в хора, отколкото в проекти


- За инвеститора трябва да е водещо това, от което разбира, което му е страст и което вярва, че ще е успешно
С какво България привлече инвеститорския ви интерес?
- Едно от най-големите предимства на България е, че тя има туристически възможности и за зимния, и за летния сезон. Тук хората могат да се насладят на всичко - както на бреговата ивица, така и на планинските курорти. Освен това е дестинация, която не много инвеститори познават добре. Те отиват в Гърция, в Турция, познават Средиземноморието и Алпите, но не и България - а тя може да предложи всичко това.


Бях поканен от приятели тук и докато разглеждахме околностите на София, те ми показа възможността да инвестирам в истински петзвезден голф комплекс. Гледам на него като много добра идея за развиване, защото, от една страна, е достатъчно близо до София, а от друга – ще привлече много чуждестранни туристи и инвеститори, които да проявят интерес към имот в района. Освен това проучвам възможността да създам в София и аквариум - като този, който притежавам в Истанбул.


Как избирате къде да инвестирате и кои да са партньорите ви?
- Партньорите са изключително важни – те и ръководителите. Предпочитам да инвестирам в хора, отколкото в проекти. Защото слаба компания с добър директор има много по-големи шансове за успех от силна компания с некадърен директор.


Умен, честен, отдаден и с добра идея – такъв е човекът, който бих подкрепил. Независимо дали ще са недвижими имоти, природни ресурси, технологии или тежка индустрия, по света има много възможности за инвестиране. Трябва човек да следва това, което разбира, това, което е негова страст, и това, което вярва, че ще е успешно. Не е лесно и затова е важна самодисциплината – да знаеш коя възможност да отхвърлиш, а на тези, които приемеш, да се отдадеш изцяло, за да ги реализираш.  


Това ли ви накара да инвестирате в частната авиация?
- Да. Видях възможност в Европа да се развие бизнес, който в САЩ вече беше изключително успешен. Тук нямаше достатъчно добри частни оператори, затова решихме да създадем компания, която да предлага на европейците най-доброто – нови самолети, най-добрите пилоти, и да се съобразява напълно с желанията на клиентите.


И въпреки че за целия пазар на луксозни стоки и услуги последните две години бяха много трудни, частната авиация се отличава с едно – тя променя начина на живот – хората, които са свикнали да пътуват по този начин, биха се отказали последно от това. В момента съм председател на консултативния съвет на VistaJet - вярвам, че компанията ще бъде много успешна и че европейската частна авиация ще е достоен конкурент на американската.


Какво е състоянието на сектора в момента?
- Започва да се възстановява. Постепенно клиентите се връщат, купуват повече часове, летят повече. През последните две години имаше значителен спад на цените в сектора, но и те вече се възстановяват.


Как ще се промени бизнесът след кризата?
- Моите прогнози са за още две до три трудни години за цялата икономика. Има сектори, които се справят по-добре, златото например, в което усилено инвестирам, но като цяло на всички е трудно. Преди две години казах на бизнес партньорите си - направете така, че разходите да са на подходящо ниво, да нямате нужда от допълнителни средства в близките години, защото може и да няма откъде да ги получите, и преустройте дейността си бавно и внимателно без излишен риск.


Точно защото сме в рецесия, ще си проличат кои са най-добрите инвеститори и предприемачи. Тези бизнеси, които успеят да оцелеят, ще са най-ценни, когато хората започнат да харчат и да инвестират повече, когато икономиката се възстанови.


Кои са най-печелившите сектори в момента и кои се нуждаят от повече инвестиции?
- Секторите, които лично аз предпочитам сега, са природните ресурси, златото в частност, както и някои минерали – в тях има много бъдеще. Харесва ми да инвестирам и в развлекателния бизнес, и в медийния, защото през трудни времена хората имат нужда да се забавляват заедно със семействата си. Моментът е добър и за инвестиране в недвижима собственост. Цените са относително ниски и средствата за покупка на имот сега ще се възвърнат до две-три години.


Много са секторите, които имат нужда от помощ. Пазарът на диаманти например е в много лошо състояние. Интересен е финансовият сегмент, защото е толкова обширен и разнообразен, че не може да се твърди, че финансите са изцяло зле. Има банки в много лошо състояние – в Англия например RBS и Lloyds са на практика държавна собственост, но има и други - като инвестиционните банки и хедж фондовете, които в момента правят състояния.


Като инвеститор харесвам бизнесите, които са успешни и печеливши, но това, което всъщност носи смисъл в живота, е "добрият" бизнес. Съпругата ми е лекар и преди време се замисли върху това, че когато поставиш диагноза на деца, няма как да им обясниш от какво са болни. Информация има много, но тя е само за възрастни, затова и започна проект, наречен Medikidz. Светът е взаимосвързан – всичко, което правиш, се отразява някъде – и това е хубаво, дори и в трудни времена има добри възможности.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK