"Флорина" отново е забавила плащане по облигациите си

Производителят на плодови сокове "Флорина България" отново е забавил плащане по облигациите си, съобщиха от банка "Пиреос", България, която е довереник по емисията. Плащането на лихва и част от главницата е трябвало да стане в понеделник, 14 юни, но засега облигационерите не са получили парите си.


Техни представители казаха пред "Дневник", че от компанията са обещали до няколко дни да им преведат парите, като сега имат само временно затруднения.


От банка "Пиреос" посочват, че ако до 30 дни няма плащане, емисията ще стане предсрочно изискуема. До редакционното приключване на броя никой от "Флорина" не беше открит за коментар.
"Флорина" има емисия за 7.2 млн. евро, която трябва да бъде погасена през 2014 г. В края на март на общо събрание облигационерите дадоха одобрение част от плащанията по главницата да се отложат и обявиха, че няма да искат предсрочно целия дълг.


Преди забавянето на плащанията в началото на тази година компанията нямаше проблеми с погасяването на дълга. Сред основните облигационери на компанията са пенсионни фондове на ПОК "Доверие".


Отчетът на "Флорина" за първото тримесечие показва намаление на загубата до 375 хил. лв. в сравнение с 520 хил. лв. година по-рано.


Продажбите за периода са намалели с 24 на сто до 4.22 млн. лв. За миналата година отчетът показва влошаване на резултатите на предприятието, въпреки че пазарният дял на продуктите се е увеличил от 11.8% до 12.6%.


Приходите от продажби за 2009 г. се понижават с над 17% до 24.7 млн. лв., но все пак само от дейността резултатът е печалба от 1.6 млн. лв. Заради високите финансови разходи обаче, включително и по облигационния заем, крайният резултат за годината е загуба от 376 хил. лв. при 465 хил. лв. за 2008 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK