Големи търговски вериги бавят плащанията си към производители

Големи търговски вериги бавят плащанията си към производители

© ДневникТърговски вериги бавят плащанията към производители, твърди Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България. Изказването й стана повод за проверка на "Дневник", а резултатите от запитването показаха, че това се среща по-често при малките вериги, но големи компании също не се разплащат в срок.


Проблемът се наблюдава по-отчетливо при една определена верига, но тя не е единствената с некоректно отношение, каза Чамова. Средната продължителност на просрочието е 2 месеца след изтичане на посочените в договорите срокове.


Затова и асоциацията на месопреработвателите планира от следващия месец да оповести списък с некоректните платци и фирмите, които бавят разплащанията по своите задължения.
Частните съдебни изпълнители Веселка Любенова и Мариян Петков пък посочиха, че некоректните предприемачи са станали изключително изобретателни в това да източват дружествата си, когато натрупат критично ниво на дългове.


Преди обаче задълженията да се осчетоводят, така че дружеството да изпадне в неплатежоспособност, те го продават и излизат от органите за управление. На тяхно място застават подставени лица или хора без имоти и образование.


Така въпреки лошото управление те продължават да осъществяват дейност в други юридически лица и прилагат същите практики. "Пълно решение не може да се намери, но определено има много неща, които държавата да предприеме, за да се ограничи този проблем", смята Петков.


Любенова пък коментира, че кризата е само удобно основание, но като цяло фирмите, които бавят разплащания с партньорите си, са правили това и в миналото, когато икономиката нарастваше.
Частният кредитен регистър "Дебтнет" пък представи свое проучване, според което просрочените задължения между компаниите се увеличават най-драстично при големите фирми.


Общо 75% от компаниите с годишен оборот над 500 хил. лв. имат просрочени вземания от свои клиенти. Още по-сериозно е положението при компании с оборот над 750 хил. лв. и над 1 млн. лв. При тях делът на компаниите, които имат клиенти с просрочени задължения, е съответно 80.6% и 85.4% .Едва половината фирми проверяват партньорите си


Едва 52% от българските фирми проверяват своите партньори за коректност. Това показва изследване, представено от "Дебтнет", създател на първия български частен публичен регистър за длъжници с просрочия по време на кръгла маса за междуфирмената задлъжнялост. Възможностите за проверка в момента не са големи, тъй като публични и достъпни за всеки са само регистърът на НАП и "Дебтнет". В същото време банките разполагат с кредитен регистър, а частните компании за събиране на вземания имат свои бази с данни, но достъпът до тях е ограничен.
Според повечето участници в дискусията наличието на такива регистри може да помогне за решаване на проблема, тъй като страхът от попадането в "черен списък" може да накара компаниите да се разплащат редовно със своите доставчици. "Дори и 5% от междуфирмената задлъжнялост да бъде обхваната от един публичен регистър това ще окаже сериозен дисциплиниращ ефект", смята изпълнителният директор на "Дебтнет" Владими Георгиев.
Събирачи на вземания и частни съдебни изпълнители коментираха, че събирането на сериозен обем от информация в частните регистри може да се окаже полезно и с факта, че в тях ще се правят справки от лизингови и други финансови компании, а това неминуемо ще накара компаниите да станат редовни платци.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Спекулациите от големите и малки вериги не са от вчера, като се започне от "извиване" на ръцете на производителите за цените на продукцията и се стигне до описаното в статията.
  "Ползват" монополното си положение в пълният смисъл на думата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В строителството има фирми, които са некоректни към клиентите си, даже в някои случаи направо мамят. Би било добре да се направи и регистър с такива фирми и по-важното е да се направят публично достояние имената на техните собственици към момента на измамата добре е да има и снимки по възможност, защото най-лесно е един такъв мошеник да направи нова фирма с ново име и да продължава постаруму. Защото отдавна съм се убедил че в България институците не правят нищо за защита на гражданите си от всякакви такива измамници. Най лесно би било да се направи публичен регистър на такива "бизнесмени" с рождени дати за да няма неприятни съвпадения в имената. А държавата да им забрани да създават нови фирми доживот или докато си платят дълговете.

  Sofianec
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK