Преструктурирането на дълговете на БТК може да приключи до края на лятото

Според "Ройтерс" собствениците искат да свият задълженията с 20%

Пиер Мелингер

© Дневник

Пиер Мелингер
Според "Ройтерс" собствениците искат да свият задълженията с 20%

Преговорите по преструктурирането на дълговете на БТК и собствениците й може да приключат до края на лятото. Това заяви председателят на управителния съвет на българския телеком Пиер Мелингер за "Дневник". Той е и изпълнителен директор на New Europe Partners II, който беше в консорциума, воден от AIG Investments, придобил БТК през 2007 г.


По думите му преговорите с банките кредитори са започнали още миналата година, когато инвеститорите в БТК са били вече наясно, че икономическият растеж ще е под очакванията им, а потреблението ще се свие
Целта на собствениците е да намалят цялостния дълг по веригата от оперативната компания (БТК), през дружеството майка ("НЕФ телеком България") и холдинговата структура над тях. Към момента общият дълг на трите структура е около 1.5 млрд. евро. Самата БТК е печелившо дружество и генерира достатъчно паричен ресурс, допълни Мелингер.


Основните кредитори на БТК и собствениците й са Роял банк ъф Скотланд и Дойче банк, като акциите на телекома и на директния му собственик "НЕФ телеком България" са заложени в първата. В края на юни се очаква телекомът да не покрие изискване по кредитното споразумение с банките.


Компанията трябва да поддържа около 7 пъти общ дълг към печалбата й преди данъци, лихви и амортизация, но засега то е около 10 пъти. "Наясно сме с това и затова част от настоящите инвеститори искаме да инвестираме нови средства в компанията, за да се намали дългът й", каза Мелингер.


Той разграничи тези инвеститори от китайския предприемач Ричард Ли, за когото последните дни се говори, че има инвестиционни планове за БТК през телекома си в Хонконг PCCW. Ли е собственик на Pine Bridge Investments (бившата AIG Investments), който в консорциум с други инвеститори придоби БТК през 2007 г.


Мелингер поясни, че преговорите с банките кредиторки се водят изцяло от групата около него като фонд мениджър и Pine Bridge, придобито през март от инвестиционната компания на Ли. По думите му фондът има едва 10% дял от капитала на БТК, а останалите са собственост на членовете на консорциума от купувачи на телекома.


Все още няма договорка на какво ниво може да се случи едно бъдещо рекапитализиране на БТК. Затова и например няма точка в предстоящото общо събрание на компанията за увеличение на капитала. Мелингер не разкри конкретното им предложение към банките, но според "Ройтерс" Pine Bridge иска да свие основния дълг на групата от 1 млрд. на 800 млн. евро и предлага инжекция от 200 млн. евро.


Предлаганото преструктуриране обаче може да остави неудовлетворени по-малките кредитори, от което те естествено не са доволни, пише "Ройтерс". Тяхната екпозиция в БТК е близо 325 млн. евро.
Според Мелингер споразумение с банките може да се очаква в края на лятото, когато ще излязат финансовите резултати на БТК за второто тримесечие.


"Ройтерс" обаче пише, че банките може да вземат решение и до края на тази седмица, още повече че назрява конфликт с останалите кредитори. Мелингер не изключи банките да имат и други, свои опции за преструктурирането на задлъжнялата корпоративна структура.


Според него най-добрият вариант обаче е настоящите акционери да вкарат пари в компанията, отколкото да търсят нови инвеститори, и по този начин да имат последователност в оперативното управление на телекома. По думите му една смяна в собствеността и мениджмънта би имала негативен ефект върху компанията.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Браво на Дневник за грамотното обяснение на ситуацията около БТК, защото какви ли не глупости се изписаха напоследък.

 2. 2 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  През една от предходните години БТК разпредели рекорден дивидент. Сега се оказва, че акционерите, които прибраха парите трябва да вкарват обратно в компанията.
  От това, че в БТК няма достатъчно пари ще пострадат най-вероятно потребителите на монополиста.
  На това как му се вика?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK