Експерти предупредиха, че без АЕЦ "Белене" след 2015 г. България ще трябва да внася ток

Ако до 2015 г. не бъде построена АЕЦ "Белене" или друга голяма енергийна мощност, България ще трябва да купува електроенергия отвън. Това каза Иван Йотов, изпълнителен директор на Енергийния системен оператор (ЕСО) по време на конференцията по случай деня на българската енергетика.


По думите му през следващия десетгодишен период предстои поетапно да бъдат изведени от експлоатация термични централи с обща мощност около 2 хил. мегавата.


"За периода 2015 - 2020 г. инвестиционните разходи за големите проекти са неясни, и трябва час по-скоро да бъдат уточнени", каза Йотов.


В момента ЕСО разглежда два сценария за енергийната система на България за следващите 10 години - минимален и максимален. Разликата между тях се задълбочава с годините и достига до 6 хил. мегаватчаса в края на периода, каза експертът.
Част от заместващите мощности, които ще бъдат пуснати в експлоатация, са AES "Гълъбово", хидровъзел "Цанков камък", ГПЕЦ  Хасково и евентуално АЕЦ Белене и каскадата "Горна Арда". В случай, че втората атомна централа и "Горна Арда" не бъдат построени, новите мощности, внесени в системата, ще са 1104 мегаватчаса.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ?

  Козлодуй 7 & 8?

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Странно. От години България изнася ток. От много години. Белене ще бъде има 2 блока по един гигават, значи общо 2 гигавата. От мрежата ще бъдат свалени мощности с капацитет 2 ГВ. Значи все едно нищо не се е променило, а ще имаме запас - това, което в момента изнасяме. При тази набъваща цена за Белене - първоначално 4 милиарда евро, сега вече 8 милиарда (според Първанов) ще излезе скъпичко. Значи може да не се строи Белене и да не се изнася ток, нека съседите вложат пари и да си построят централи с помощта на руснаците.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Комунистите,явно работят по план:

  1.Гоце,дава тон по БТВ-сутрешен блок.
  2.СерГей чете декларация 11ч в НС.
  3.Възмутени раб.колективи пращащ телеграми/екперти/

  Всичко си е както едно време,всичко в името и ползата на "Братския съветски народ!"/Разбирай-в полза на руските и родните олигарси!/

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Тия "експерти" от енергийната мафия ли са?

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Гневно

  "експерти" на гоце предупредиха.... а това не са ли същите "експерти", при които Белград, Атина и Истамбул се къпеха в светлина нощем, а ние бяхме на 2/4 режим на тока?????

 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Този от онези експерти ли е, дето искаше на всяко хълмче да има АЕЦ???

  И цената на АЕЦ -БелеНЕ не е ли равностойна на поне едно 50 години да си купуваме тока? Това го казвам наизуст, но никъде из "експертните" мнения не виждам такова съпоставяне.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 418 Неутрално

  То май е сто пъти по-добре да внасяме ток, отколкото да храним енергийната мафия с този безумен проект. А "експертите" и те са част от хранилката.

 8. 8 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Весело

  Глупчовци, за сметка на това ще процъфти производството на лоени свещи и кюмюр!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 9. 9 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  След 2015 енергията от соларни панели ще струва колкото конвенционалната и аз ще си монтирам панел на покрива.
  Да ви... *** (имам) експертите! То не бяха агитации, манипулации, ПР-и, лобизми, заходи, то не беше чудо! Спрете се вече, 21ви век е, крайно време е да си ходи енергийният феодализъм!!!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 10. 10 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело
 11. 11 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  Аха - само дето това "ЕСО" ЕАД си е част от НЕК, и е важна брънка от веригата крадльовци. Така че е нормално да правят апокалиптични прогнози. Даже не само това - мисля че трябва да реват и да си късат ризите, щото няма да успеят и внуците си да уредят, само до децата го докараха. А това е срам за всеки истински комунист, закърмен с братската дружба с Москва!

 12. 12 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Експертите са прави. Ако не се тръгне веднага към строеж на нова атомна мощност, се осигуряват огромни енергиини , технологични и цивилизационни проблеми на българите след след петнадесет-двайсетина години.
  Въпросът е : кой има полза от това- поради погрешна стратегия една държава- член на ЕС да се озове в такава ситуация

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 13. 13 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хора, строежът на атомна електроцентрала и интересът на българската/руската олигархия нямат нищо общо. Реакторите могат да бъдат не само руски, а и канадски, американски, френски, японски и т.н.
  Тези, които казват, че било по-добре да внасяме ток забравят,че когато внасяш нещо жизнено необходимо искаш-не искаш ще плащаш цената, която плащат доста по-богатите от теб купувачи. Не знам за вас, но аз лично предпочитам България да направи една стратегическа инвестиция за няколко милиарда, които ще се изплащат с десетилетия. ВМЕСТО след няколко години да избираме между режим на тока и двойно или тройно по-високи цени...

 14. 14 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И още нещо. Един факт за размисъл - в цял свят в момента със страшна се планират и строят атомни реактори, защото страните виждат АЕЦ-овете като единствен начин да осигурят енегрийната си независимост. При оположение, че възобновяемите източници са все още скъпи и делът им в общото производтсов расте твърде бавно. Дали всички те (от Китай до Финландия) изразяват интересите на българската "енергийна" мафия и на руската олигархия? как мислите?

 15. 15 Профил на gagrolet
  gagrolet
  Рейтинг: 411 Разстроено

  Нещастници нагли! И това ми било експерти! 1. Никой не казва колко ще струва енергията, произведена от всеки новопостроен енергиен източник в България. Сравнявайки с всичко направено през последните 10-ина години цената накрая е в пъти по-висока от замислената в началото! 2. Няма достоверни изчисления как и с колко намалява потреблението на енергия вследствие на оптимиране на потреблението и икономическата криза, която със сигурност ще продължи още месеци, а защо не и години! 3. Не на последно място- какво лошо има да внасяш, дори и енергия, ако цената е по-изгодна от тази, на която сам я произвеждаш?
  Жалки експерти и тем подобни...както много други "професионалисти" в съвременната българска дейсвителност...

  Партия на Нервните в България
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#13] от "Биг Дик":

  Не е дилема-да се строи или не АЕЦ. Въпросът е,защо комунистите ,като почнеш от търга,направиха всичко възможно,оборудването да е Руско! Още,/Проекта е от 1982год/не е никак ясно,колко ще струва! Накрая ще стане така,че хем ще построим АЕЦ,хем ще плащаме ток на вносни цени! Това е въпроса!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на pravdyo
  pravdyo
  Рейтинг: Неутрално

  "Експертите" да си ебат майката. Най официално.
  Аз също съм експерт и имам дългогодишен стаж в разработването на ВЕИ на 4 континента.
  Мога да си заложа главата, че ако започнем наистина да работим в тази посока - а и с неизбежното разширяване и подновяване на преносната мрежа - ще имаме по големи финансови и екологочни пползи много по-бързо!
  Икономически и политически ще сме далеч по независими, и ще похарчим безумно по-малко пари за да постигнем още по-бързо и по устойчиви резултати.
  Ако вложим само 3 милиарда в развитето на ВЕИ заедно с нова преносна мрежа, ние ще берем плодове. Ако си построим безумен аец за 10 милиарда, ще берем проблеми.
  Ето това е истината. Ако искате, четете за развитието на алтернативни и възобновяеми технологии. ВСЯКА статистика и всички данни ми потвърждава мнението. Именно и заради това, че консумацията ни може да расте постепенно и нямаме нужда от супер драстични решения за година две. Пък и аец-а ще има да се строи... повече от софииското метро.
  Толкова е просто - шпионите на кгб у нас лобират за чуждодържавни интереси, а и останалите ни политици са притиснати до стената от престъпните споразумения на предишното правителство.

 18. 18 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Свещоливница "Джедайска сила" предлага на своите клиенти ново поколение дълговечни 10-ватови лоени свещи за четене на тъмно. Към всяка дузина закупени свещи получавате бонус- пакетче борина за разпалване на пернишки кюмюр.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 19. 19 Профил на pravdyo
  pravdyo
  Рейтинг: Неутрално

  До #14.
  Пич, строят се там където КОНСУМАЦИЯТА Е ОГРОМНА и преминаването към ВЕИ отнема прекалено много време.
  Иди виж, дали се строят в Израел.
  Простооо, си нямаш и идея кво говориш.
  Да не говорим пък за приоритети. Кое и кога е по важно за икономиката ни със ресурса с който разполагаме?
  Обаждаш се неподготвен..

 20. 20 Профил на npeev
  npeev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Наистина, защо никой от тези "експерти" не споменава за нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" ? Отговорът е ясен: Евтини са и комисионните падат драстично. 8 000 000 000 000/ 200 000 000. Изчислете сами при поносимите около 2% .

 21. 21 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Че целия проект е тотално опорочен, меко казано, не подлежи на коментар. Но съвсем отделен е въпросът и е абсолютен факт, че България има нужда от нови енергийни източници, за да не се превърне окончателно в страна от Третия свят след някоя и друга година. Енергийните резерви на страната намаляват, а потреблението трайно нараства. И цитираните в тази статия експерти са фактически 100% прави, независимо какви интереси представляват.

  Мен ме тревожи най-много въпросът каква е алтернативата след като няма да се строи Белене? И как ще бъде осигурена енергийната независимост на страната, при положение, че непрекъснато се изваждат енергийни мощности и се въвеждат много по-малко нови?

 22. 22 Профил на npeev
  npeev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#20] от "npeev":

  И още нещо. Даже да се започне веднага строителсството на АЕЦ "Белене" , кой е този оптимист, който си представя , че тя ще се включи в енергийната система до 2015 ? Това не е оптимизъм а глупост и непознаване на релностите в промишленото строителство.

 23. 23 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Жалки коментари. (с малки изключения) Всички строят, а ние, не ще си купуваме. Типично по български. На всички е ясно, че ББ защитава явно не български интереси и не вижда по-далече от носа си . На него му дай бърза печалба - сега и веднага. Така като приятелката му Цветелина както си играла тенис забърсала 30% от СИБ. А за коментиращите - пийте една студена антируска вода от Малката пица и замезете с гербер. И както обичате да си създавате проблеми - застраховайте се в Булинс )сигурни проблеми с гаранция) Наздраве!

 24. 24 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "pravdyo":

  Пич, ти се изказваш неподготвен. Съвсем очевидно е (прочети отново първия ми пост) защо давам примера със строежа на нови реактори в цял свят! Истинският въпрос е, повтарям, - как България ще осигури енергийната си независимост при положение че:
  - Има ограничен потенциал за изграждане на ВЕИ
  - Няма да строи нова АЕЦ
  - Няма да строи нови реактори в Козлодуй
  - През последните години, а и през следващите повече енергийни мощности ще излизат от употреба, отколкото ще влизат
  - Потреблението трайно нараства
  - Дългосрочните цени на електеоенергията са нагоре и само нагоре (това по-въпроса за стратегическата "изгода" на вноса)
  - България е тотално енергийно зависима от Русия (нефт и газ) и изграждането на една АЕЦ при прозрачна процедура и използването на западни реактори ще увеличи енергийната независимост на страната

 25. 25 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#21] от "Биг Дик":

  Всичко е мн хубаво, обаче, както каза колегата, към 2015 ВЕИ ще станат по-евтини от ТЕЦа, а към 2020та ще бъдат на полвина на цената от ТЕЦа, за 2025та не ми се мисли. И след 2015та никой няма да мисли за АЕЦи и ТЕЦове, само естествено атомните лобисти и комунетата.

  А ВЕИ за разлика от АЕЦ-а ги слагаш постепенно, а не веднъж една хилядарка и след малко още една. Като се появи търсене, което също няма изведнъж да се появи в хиляди, ще се намери и предлагане.

  Ама вие не четете съвременни анализи за енергетиката, а само комунистически памфлети, в които пише, че АЕЦ-а не само е най-евтиния източник на енергия, но и ВИНАГИ (и след 10 000 години) пак ще бъде.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 26. 26 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#24] от "Биг Дик":

  "- Има ограничен потенциал за изграждане на ВЕИ "

  Това не е вярно.

  "- Потреблението трайно нараства "

  Това също не е вярно за България, защото нашата енергийна неефективност е два-три пъти по-лоша от средната за ЕС.

  "- През последните години, а и през следващите повече енергийни мощности ще излизат от употреба, отколкото ще влизат "

  Изключваш ТОТАЛНО ВЕИ като фактор. Не само ВЕИ като фактор, но и изключваш ВЕИ да се развият в бъдеще (до 5 години).

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 27. 27 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "pravdyo":

  Пич, съвземи се. Едновременно говориш за шпиони на КГБ и за лобистки интереси и в същото време защитаващ интересите на своята индустрия и предлагаш да се налеят едни милиарди, ама не в "тяхната" технология, а в нашата? Кажи ми защо да вярвам на теб повече, отколкото на цитираните експерти, които, между другото цитират съвсем публично достъпни данни

 28. 28 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#27] от "Биг Дик":

  Може ли аз да отговоря?

  Най-малкото защото ВЕИ индустрията не завещава ядрени отпадъци на нашите прапрапрапрапрапрапрапрапрапрапраправнуци.

  За мен това е достатъчно.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 29. 29 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 8 Гневно

  аааа НЕ
  ако тръгне да се строи и Горна Арда, излизам на улицата! този експерт - в канала

  И ти си прав, Ходжа
 30. 30 Профил на D.Todorov
  D.Todorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  понеже по темата се вдига много шум (най-вероятно целенасочено) важно е да не забравяме неоспоримите истини:
  - необходими са ни нови енергийни мощности в бъдеще
  - ние сме много, много силно зависими енергийно от Русия
  - имаме електропотребление далеч над средното за Европа
  Очевидните решения са:
  - трябва да пестим енергия,
  - трябва да строим нови мощности категорично не със Русия
  И сега големият извод е, че тези "трябва" днес са елементарно постижими ако има независима политическа воля.

 31. 31 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 521 Весело

  Имам нужда от нови електроцентрали на кукуво лято!
  Всичката тази агитация е плод на комунистите! Които сега газ пикаят заради аец-а.... смърт на комунистите!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 32. 32 Профил на davinchi007
  davinchi007
  Рейтинг: 8 Весело

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ЕНЕРГЕТИЦИ !

  мисли глобално , действай локално ;)
 33. 33 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#26] от "abadobata":

  - Това, че имаме сравнително ниска енергийна ефективност не означава, че потреблението няма да нараства. Дори при най-високата възможна енергийна ефективност една растяща икономика увеличава потреблението на енергия

  - Това, че ВЕИ щели да станат по-евтини от въздуха, едва ли не, го слушам поне от 10 години. Аз лично не чакам със затаен дъх това да се случи - въпреки,че би било чудесно. Цените на тока от каквито и да е източници зависят от много фактори, а не от някакви магически прогнози и от нашите желания. Има един куп съвсем обективни причини в бъдеще енергията да става все по-скъпа в световен мащаб, независимо от какви източници идва.

  - Че България има ограничен потенциал за развитие на нови ВЕИ е очевидно за всеки, които има дори малки познания по въпроса.

  - Причината да изключвам тотално ВЕИ като фактор, освен вече изброените, е фактът, че дори страни отличници в това отношение като Германия срещат огромни трудности да удовлетворят дори малък дял от потреблението си с ВЕИ. И това след десетилетия и милиарди инвестиции, субсидии и т.н. Колкото до магическото бъдещо технолгоично чудо на ВЕИ, което ще намали цените им до жълти стотинки на киловат - в това вярвам точно толкова, колкото в "светлото комунистическо бъдеще".

 34. 34 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#24] от "Биг Дик":

  Не сте много наясно.
  Първо, за да постигнем задължението за 16 % от ВЕИ трябва да построим близо 3000 МВт нови ВЕИ мощности (не коментирам цената). За да се резервират тези 3000 МВт трябва поне една или няколко нови маневрени газови централи с обща мощност 1000 МВт . АЕЦ не е ВЕИ, не е маневрена и самата тя има нужда от резервиране.
  Второ, експертът казва, че дефицитът към 2020 е 1100 МВт - ето ги с излишък по-горе ( в първо).
  Трето, ако искаме да излишъци за износ или просто така, можем да построим само 7 блок в Козлодуй - ще струва само 2 - 2.5 млрд. евро

 35. 35 Профил на pravdyo
  pravdyo
  Рейтинг: Неутрално

  До #24

  Ауе пич, как ще имаме 'ограничен' потенциал за изграждане на ВЕИ... не се излагай. Незнаеш за какво говориш. Съобразно технологията, можем да генерираме страшно много от слънце, което е и най-прогресивния и най-адеквате вариант не само в момента но и в перспектива.
  Защо?
  Ами защото:
  1. опрималните температури за производството са средна 25 по целзии - факт благодарение, на който ние имаме общоприет и регистриран потенциал с 50% повече от германия, която вижда чудесен смисъл в това да бъде номер едно и по развите на технологията и по инсталирани мощности ДОРИ и с този си капацитет.
  2. Спри да четеш бг форуми за да се информираш ( ) - така няма как да разбереш, за Conergy, за First Solar, за Nanosolar, за проектите на DARPA и университета в Делауер...
  3. Ако у нас веи има ограничен потенциал това може би - справедливо е да се каже - се отнася отчасти до вец-ове и вятърни генератори. Очевидно анализа им сочи, че технологиите са почти достигнали крайния си капацитет и растеж в произведателността, там, не се очаква. Също е вярно и че сме ограничени и от капаците на възобновяемия ресурс. За веи и за вятър.
  4. Има и друга перспектива за която никой не говори. Освен очевидния, екологичен, социален и енергиен ефект, ние търсим максимална интеграция и с краткосрочните и с дългосрочните цели. ТОГАВА, погледнато като от поо далеч, се виждат най-добрите страни на веи за нас и дългосрочно.
  5. Слънчевите панели могат да се разпределят почти равномерно в страната, и така да се губи най-малко за пренос. Дори и сега съществуващи соларни технологии имат по разумно и във финансово отношение давление над икономиката и живота на хората и сега, и вбъдеще.
  6. Всъщтност и чисто икономически са по добри - толкова много чакахме и изостанахме, че сега може да ползваме ненадминати до момента технологии за генериране на енергия устойчиво.
  Пътни настилки - така и така трябва да развиваме нова пътна мрежа - можем да изградим пътища, които генерират енергия от трафика.
  7. Трябва да се запитаме и за приоритетите си. Ако изсипем само 2 милиарда евро - срещу 11.5 за аец, със загубите до момента - за развитие на малки предприятия ние ще имаме зна4ителен и много по бърз ефект върху живота на хората отклокото със този аец. То се отнася и до пътищата ни.
  8. За всичките си години практика, знам също, че хора се разболяват и умират от рак - в значително над средните нива - в райони, които се считат отвъд обсега на радиационните лъчения. ТОВА, е много тежко наследство и изключително егоистично да го оставим на децата си. И дори не говоря за безмните козове на кгб да ни извива ръцете и корумпира управляващите ни. Та те купиха бивш германсцки канцлер! Какви илюзии, се питам, може да има човек, относно колко безкрупулно са се вкопчили в някои наши политици. С това на президента, прилича повече на посланик на русия в БГ. Незнам вие какво виждате... но..

 36. 36 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "abadobata":

  Темата с ядрените отпадъци и изключително изтъркана и показва очевидна неграмотност. Факт за размисъл (за който иска да мисли вместо да вярва в нечия пропаганда) - докато ядрените отпадъци се съхраняват в специално построени хранилища и при строга регулация, ТЕЦ-овете, които заместват спрените АЕЦ-ове (защото ВЕИ-тата, както стана ясно се изграждат много бавно и не могат да заместят загубеното производство) изхвърлят сажди, CO2 и всевъзможни токсични вещества ДИРЕКТНО във въздуха, който дишаме. Не, благодаря, всеки ден бих избрал да живея до АЕЦ Козлодуй, вместо до ТЕЦ Марица-изток!
  Между другото една от характеристиките на новото поколение атомни реактори, които се разработват в момента е липсата на радиокативни отпадъци или те са минимално количество и са много по-безвредни от отпадъците на старите пколения реактори.

 37. 37 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#35] от "pravdyo":

  ПИч, по повод за закачката ти, че се "информирам от български форуми" искам да ти кажа, че ежедневната ми работа изисква да съм добре запознат с последните технолгоични развития в енергийния сектор. Така че - take it easy.
  За потенциала на България за ВЕИ - ти сам признаваш, че потенциалът за нови ВЕЦ-ове е изчерпан и че имаме ограничен потенциал за ветрени електроцентрали. Браво - наистина знаеш нещо по въпроса. Колкото до слънчевата енергия, ще се наложи да се повторя - виж моля те колко милиарда наля Германия в слънчева енергия (термосоларни и фотоволтаици), какви субсидии наля, колко хиляди сгради обзаведе със соларни инсталации и какъв жалък резултат постигна - като дял от общото потребление. И тогава говори за нечувания българския потенциал в соларната енергия - с нашите ресурси и с нашата организация.

 38. 38 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#34] от "qwertzz":

  Задължението за 16 % дял на ВЕИ в нергопрозиводството и необходимите 3000 МВт нови ВЕИ мощности е хипотетичен индикативен план, чието евентуално осъществяване е някъде в неясното бъдеще. Суровата реалност е споменатият и от вас дефицит на нови мощности. Къде са тези 3000 МВт нови ВЕИ мощности и кога можем да ги очакваме "онлайн" след като никой не е започнал да ги строи?

 39. 39 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И какво като внасяме, ако е по-евтин от евентуалния беленски?
  По изчисления, ще е 20 евроцента/квч, а в момента румънски и украински се предлага по 3 евроцента.
  И сега бих купил такъв, ако Е.ОН ми го достави, а не от ТЕЦ Варна, Марица-изток или Козлодуй.

 40. 40 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "master_yoda":

  Слагам ти плюсове по навик, но последните ти изказвания нещо не радват сърцето ми. Германия с нейната промишленост, като няма АЕЦ, на свещи ли е?

 41. 41 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#39] от "brasnarq":

  О, не се притеснявай, когато нямаме избор (поради липса на производство) и румънците и украинците и всички други ще ни предложат да купуваме от тях на монополни цени - в пъти по-високи от сегашните. Защото няма да имаме голям избор и те ще го знаят. Освен това - ще повторя за пореден път - цените на енергията в цял свят дългосрочно само ще нарастват! За това има десетки обективни и неотменими причини. Освен ако не стане някакво чудо или поне някакво малко вероятно събитие - от сорта на това най-накрая ядрения синтез да стане реалност в непосредственото бъдеще.

 42. 42 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#38] от "Биг Дик":

  Няма строителство или точно НЕКа не могат да се справят. Я отново. Само преди няколко месеца НЕК искаше да налага забрана върху ветропарковате. И това е факт.
  Цената на електроенергеията няма да падне ако ще и пет Белене да се построят. Просто вероятно ще нарасне износа. А това ще продължи да храни "експерти" в целия НЕК. Енергопотреблението отгъърни последния брой на сп. Енергетика и сравни товаровите графици с тези преди 30-40 години.
  И по добре като начало вземете та махнете пенсионерите с които е пълен НЕКа. При това на ключови длъжности. След това спрете неизгодните ви търгове.
  Експерти едни договори подписали все да са надупени, пфу.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 43. 43 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#40] от "Jivago":

  Може ли аз да отговоря? Германия в момента не е на свещи и промишлеността й е осигурена с енергия именно защото все още има АЕЦ-ове. Защото Германия, въпреки колосалните си инвестиции във ВЕИ и въпреки огромната си ефективност с тези темпове ще успее да мине изцяло на ВЕИ някъде към края на века, в абсолютно перфектния случай!

 44. 44 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#41] от "Биг Дик":

  lz2 ясно го е казал:

  Комунистите,явно работят по план:

  1.Гоце,дава тон по БТВ-сутрешен блок.
  2.СерГей чете декларация 11ч в НС.
  3.Възмутени раб.колективи пращащ телеграми/екперти/

  Но това не е моя избор, забрави манипулацията.

  До коментар [#32] от "davinchi007":

  благодаря, нека да сме здрави

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 45. 45 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#42] от "mikewolf":

  Износът в какъвто и да е случай няма как да нарасне много и трайно. Поради споменатите факти - че в близките години от употреба ще излизат повече мощности, отколко ще влизат. При нарастващо потребление. Резултатът ще е, че в някой горещ летен ден, някъде преди края на десетилетието, когато всички климатици в страната ще работят на макс, внезапно ще осъзнаем, че вече не можем да осигурим дори собственото си потребление. И тогава, помнете ми думата (бих се обзаложил сериозно за това) нашите управляващи ще ни предложат спешно изграждане на нови мощности - на цена в пъти по-висока от тази на която се мръщим сега с АЕЦ Белене...

  С всичко друго, което казваш, включително за НЕК, съм напълно съгласен.

 46. 46 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#44] от "mikewolf":

  От ваша страна чувам само някакви антикомунистически изблици. Не чувам нищо рационално, свързано с енергийната независимост на България. Жалки политикани!

 47. 47 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "Биг Дик":
  цените на енергията в цял свят дългосрочно само ще нарастват!

  От икономическа гледна точка, това няма никакво значение, точно защото ще нарастват в цял свят, а не в отделен регион. Цената на енергията ще бъде калкулирана в крайната цената на продукта. Да му мислят такива бантустани като нашия, които не произвеждат, а консумират предимно за разкош.

 48. 48 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Биг Дик":

  когато всички климатици в страната ще работят на макс

  То май това са единствените машини, които работят в България.

 49. 49 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Биг Дик":

  Според теб Германия го е закъсала отвсякъде. И колко много пари са прахосали немците по неефективни енергийни проекти. И всичко това е защото им липсват експерти, като нашите. Натам ли отива работата?

 50. 50 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#38] от "Биг Дик":

  Задължението за 16 % не е хипотетично, а абсолютно. Трябва да се изпълни. Дневник на няколко пъти публикува, че се готви нов закон за ВЕИ, койта да вкара малко ред и стабилност. А иначе желаещи да строят ВЕИ колкото искаш. Последните 2 години са построени над 400 МВт вятърни и соларни паркове. Най-големият е 178 МВт ВтЕЦ на AES край Шабла, има и други.

 51. 51 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#47] от "Jivago":

  Именно! (за коментара с бантустана).

  Колкото до Германия - пределно ясно е какво искам да кажа с това сравнение. Германия не го е закъсала. Но е очевидно, че дори тя не успява да замества достатъчно бързо традиционните мощности с ВЕИ, върпеки усилията и инвестициите!

 52. 52 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "Биг Дик":

  Успокой малко топката. Казваш и доста верни неща. Емоциите отнемат от тежестта на мнението ти, затова се абстрахирай от тях. Един сериозен и балансиран анализ, би ме зарадвал повече.

 53. 53 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един Градинар":

  Ако се разтърсиш и сега соларната енергия е по-евтина от дневната тарифа на тока, но печалбата е 5 %. До 2015 ще е доста рентабилна.

  икономист - неграмотник с диплома
 54. 54 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#50] от "qwertzz":

  От моя гледна точка ще престане да бъде хипотетично само когато видя, че започва строежът на въпросните 3000 мвт и проектите са финансово осигурени! Всичко друго са приказки от хиляда и една нощ! То и изграждането на сметища, пречиствателни станции и т.н. бяха "абсолютни" задължения на България към ЕС от години...
  А преди всичко много бих искал да видя една красива птица от приказките - а именно реалистичен и икономически обоснован план, който осигурява енергийната независимост на България, само на базата на ВЕИ и по възможност - с цени на тока, които са поносими за повече от 5% от българите.

 55. 55 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#52] от "Jivago":

  Благодаря ти за добрите думи. Сериозен анализ по темата с много данни, цифри и аргументирани изводи мога да направя (и съм правил), но този форум не е мястото за това.
  А емоциите ми идват от това, че ми писна до болка от безумно политизиране на толкова важни теми. От глупости и бетоноглавие се замъгляват истинските проблеми, които трябва да бъдат решени. Например, за мен поставянето на знак за равенство между ядрената енергия и интересите на Русия (което правят много пишман антикомунисти и "разбирачи" си е чиста олигофрения.

 56. 56 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Биг Дик":

  Съгласен съм с теб.

 57. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  И на руската лъжа краката са къси.Потреблението на ел енергия в България от 90 г насам пада. Това го знаят и децата.Спряха един куп енергоемки мощности. Ама пусти пусти куфари с рубли...

 58. 58
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:12 на 19/06/2010 от неговия автор.

 59. 59 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Да е.а червените и гоцевите експерти-еленергия, че еленергия! Вече и децата разбраха, че там е голямата далавера! Най-голямата икономика в света - тази на САЩ се крепи на дейностите на Силиконовата долина, селското стопанство, и приходите от марките Кока-кола, Пепси кола и МакДоналдс, а тук ни за пътища се говори, ни за интензифициране на селското стопанство, ни за някакъв ред в туристическата индустрия!
  Целият вой е за 3 енергийни проекта, и трите свързани с Русия!
  Ей, журналя, вие в какъв свят живеете?

 60. 60 Профил на mashine
  mashine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  да ги *** в експертите..

  Quid est veritas ?
 61. 61 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  РАЗПРОДАДОХМЕ ЦЯЛАТА СИ ИКОНОМИКА НА ЧУЖДЕНЦИ А СЕГА ПРОСИМ ПАРИЧНИ НПОТДАЯНИЯ ОТ ТЯХ!!
  СРАМ И ПОЗОР ЗА НАС ПРЕД ТАКИВА БЪЛГАРСКИ ГЕНИИ, (ЛЕВСКИ, БОТЕВ и ВАПЦАРОВ ) КОИТО СИ ДАДОХА ЖИВОТА ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ, ЗА СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА, А НИЕ ПРЕВЪРНАХМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, ЕДНА,
  ултра-дяснo центриска, просеща потдаяния от чужбина, евро-марионетка.
  Да, именно Евро-марионетка-Просяк, с вътре поляризирано и на култови-групи мажоритирано общество е Родината и на ЛЕВСКИ, БОТЕВ и ВАПЦАРОВ.
  / УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТКА, КУЛТ-Групирана БЪЛГАРИЯ /
  "Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
  "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ"
  От Никола М. Николов

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK