Русия натиска България за бързи решения по енергийните проекти

България да ускори вземането на корпоративните решения за газопровода "Южен поток", в противен случай може да бъде изместена от северната си съседка Румъния. Това е посланието за София от Международния икономически форум в Санкт Петербург в края на миналата седмица, на който Кремъл и "Газпром" се постараха да съберат подкрепа за проекта, основен конкурент на европейския "Набуко".


В същото време в София икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че има натиск от руска страна за бързо решение и по другите два енергийни проекта - за АЕЦ "Белене" и за петролопровода "Бургас - Александруполис", за които се появиха поредица от медийни спекулации след противоречиви изявления на премиера Бойко Борисов.


"Натиск има от всеки, който има интерес в енергетиката. Тя е апетитно парче и важна част от българската икономика, с огромни парични потоци", каза Трайков в събота пред БНТ.
Информацията за препоръката към България за "Южен поток" беше съобщена от РИА "Новости". Агенцията цитира източник от руската делегация на срещата на руския президент Дмитрий Медведев с ръководителите на големите енергийни компании в рамките на форума, на която са обсъждани двата проекта - "Северен поток" и "Южен поток".


На същия форум за първи път представител на "Газпром" съобщи, че България може да бъде изключена от проекта, в който като акционер официално се включи и френската "Електрисите дьо Франс". Технико-икономическата обосновка на включването на Румъния в газопровода ще отчете възможността "Южен поток" да мине през Румъния вместо през България, заяви зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев. Той потвърди, че руският газов монополист разглежда вариант за промяна на трасето. Според него разчетите ще бъдат готови през 2011 г.


Според шефа на "Газпром" Алексей Милер през Румъния може да мине и транзитен, и магистрален участък от газопровода "Южен поток". "Тази възможност ще бъде разгледана единствено за маршрут, който да излиза на територията на Сърбия", уточни Милер по повод споразумението с румънския министър на икономиката Адриан Видяну, подписано миналата сряда.


Милер заяви още, че тази есен "Газпром" ще е наясно за необходимите инвестиции за "Южен поток". Тогава ще бъде завършена технико-икономическата обосновка на морския участък. Шефът на "Газпром" определи проекта като "евтин" и направи сравнение със "Северен поток", инвестициите в който са 8.8 млрд. евро, а морската му част е с 300 км по-малка от тази на "Южен".


Пред медиите зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев е казал, че за "Южен поток" може да се търси проектофинансиране и че за да гарантира възвращаемостта на инвестициите, участниците в него ще подадат заявка в Брюксел той да получи статут на приоритетен европейски проект, какъвто има "Набуко".


Пред ИТАР-ТАСС Алексей Милер увери, че има яснота в какви обеми, в кои страни и кои компании ще купуват газ от "Южен поток", но уточни, че все още не са подписани окончателни споразумения с всички. Партньорите на "Газпром" в "Южен поток" ще имат предимство, заяви Милер.


В рамките на форума стана ясно, че Македония също може да се включи към проекта. На среща с македонския президент Георге Иванов на 17 юни Милер заяви, че "Газпром" е готов да разгледа възможността за изграждане на отсечка към Скопие. За целта Милер ще посети Македония през есента.


В Санкт Петербург не бе подмината и темата за "Бургас - Александруполис". Директорът на "Транснефт" Николай Токарев не изключи възможността срещу България да бъдат предявени искове за сериозни по размер обезщетения, ако тя се оттегли от проекта за петролопровода. Той уточни, че задълженията на страната за вноски в смесеното предприятие възлизат на 7 млн. долара за две години.


Разходите на гръцката страна според Токарев са за 20 млн. долара и вероятно гърците ще предявят иск за обезщетения към всички участници в проекта, цитира думите му агенция "Ройтерс". Той заяви, че на 15 юли "Транснефт" ще води преговори по проекта с вицепремиер на България, без да назовава име. Токарев каза още, че алтернативният вариант за петролоповрод "Самсун - Джейхан" (през Турция) по предварителна оценка ще струва три пъти повече, отколкото "Бургас - Александруполис".


Пред последната седмица на няколко пъти премиерът Бойко Борисов заяви, че решението на България за проекта зависи от екооценката, изразявайки позицията си, че едва ли тя може да е положителна. Пред "Дарик радио" в събота екоминистърът Нона Караджова каза, че очаква инвеститорът на петролопровода да внесе екодоклад до края на септември, след което започва процедурата по оценка на качеството му. Тя прогнозира, че в най-добрия случай решението за екооценката ще бъде взето към февруари догодина.Последните ходове на Кремъл
- Москва иска бързо решение от София за "Южен поток"
- "Газпром" потвърди, че се обмисля и опция за смяна на трасето през Румъния
- Македония иска да се включи в газопровода
- "Газпром" и партньори ще търсят политическа подкрепа за проекта от Брюксел

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на terminator
  terminator
  Рейтинг: Неутрално

  ебаси гадните империалисти са тия болсевики

 2. 2 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Потока да се строи ще е добре, но ако го обвързват с АЕЦ и особено Бургас-Александропулис - да си таковат магаретата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 3. 3 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Държавната машина на България не работи. Нали и на нас е дошло до гуша бездействието. Ами руснаците искат някакъв относително разумен отговор: Ще вземе ли участие България според днешното правителство в енергийните проекти?
  Изискването на отговор е нормална практика, когато е зададен въпрос. България има правото да не дава обяснения за решенията си пред друга държава, но е неприемливо другата държава да стои пред гишето и да чака благоволението на чиновниците, така както когато ние стоим, търпим и чакаме нашите нехранимайковци.
  Има ли разум нашето правителство? Разбира ли нашия "елит" какво го питат? Или са глухонеми, което се вижда във вътрешната им политика и което си качество демонстрират и във външната политика. Глухонемия "елит" се привежда във движение с тояга, а във външната тъговия с глад за "поделитните".

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ма какво има да натискат?
  Нали Бойко им отговори вече достатъчно ясно.
  Не разбират ли български, преводачи ли нямат, що ли?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Изнервени ми се виждат братушките. Хахахаха, така ги искам! Знаем какво става с изнервеният човек, взема импулсивни решения. За това и тарторите на Петата Колона на Руската империя в България ми се виждат доста изнервени. Какво ще стане ако се запука? Мисля, че ще хвърчат пера от носители на "шлемове" от село Сирищник, които си повярваха, че са нещо повече от селски бегове.

  Какво ли ще стане с Гоце, Гея и Руменото Овчарче в най- близко време хич не ми се мисли. Спомням си Луканов и Илия Павлов.

  Мафията не прощава, а Руската Мафия ТОЖЕ.....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Всъщност на мен лично най- ми се иска братушките да се нахендрят с украинците и румънците.

  Ако украинското Гоце им даде разрешение за украинските води, това за него ще означава да си подпише смъртната присъда. Ще докаже на всички украинци каква фурнаджийска лопата е, когато има възможност да избира между интереса на избирателят си и интереса на господарят си.

  А за румънците, Румъния ще може да действа доста по- директно по- отношение на Молдова. Дали няма в близко бъдеще да видим една държава от ЕС обединяваща се с друга държава извън ЕС. Или ЕС приемаща една държава на изток от Румъния, преди това смятана за изконна собственост на Руската империя.

  Както казват руснаците, ще поживеем и ще видим.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  И тъй като не искам да оставям останалите със съмнението, че мисля в подтекста: Не искам на мен да ми е добре, нека на Вуте да му е зле! бих искал да доуточня.

  Какво ще ни донесе на нас устояването на нашият чисто български интерес пред бившата метрополия? Рабира се не изключвам и казуса, че цялата пушилка е поредното заиграване на червените мобифони и червената мъгла. Но все пак, ако повярваме в нашите управляващи, и ако издържим руският натиск, ние не само ще започнем отново да се самоуважаваме.

  Но и според мен ние българите и нашата държава България ще преживеем един нов ренесанс, като член на ЕС и на НАТО. Ще се радваме на едно ново- старо национално достойнство и национална гордост, които метрополията която ни завладя ни отне на 9 септември 1944 година. Ще се радваме, че сме европейци.

  Защо мисля така? Защото сегашното правителство не може едновременно да е и с мафията и с общественият интерес. Поне в Европа не може:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=3437&rid=154

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 8. 8 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И за чий сме им ние, като могат да минат през Влашко? Що се пънат толкоз?
  Ако им беше по-изгодно, да го бяха направили отдавна.
  Другаде ги сърби. Ние с/у ЮП не сме били никога. Ако и тръбите са наши. Ако не обвързват проекта с Белене и Бс-Дедеагач(Който нашите гръкомани наричат Александруполис, чунким Александър е ходил там или го е имало на картата).

 9. 9 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Последният път, когато се опитахме да се откъснем от прегръдката на Русия Путин ни докара Симеон и Първанов. Дано сега да устискаме Европейската си ориентация.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 10. 10 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 691 Весело

  Най-смешното във форума е логиката на руската пето колона. За да клекнем пред Матушката, най-големия аргумент беше че сме имали незаменимо, незаобиколимо уникално супер географско положение, та без нас съвсем никаква тръба не можела да мине.
  Колчем ние българите си потърсим от дядо Иван интереса, палачинката се обръща и се запява дружно как България можела да бъде заобиколена много лесно и отвсякъде и всички наши съседи се натискали...

 11. 11 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... "ГАЗПРОМ" ТРЯБВА ДА АНГАЖИРА ТВЪРДЕ МНОГО ВРЕМЕ И ПАРИ/които му липсват в момента/, за да мине през Румъния, щото целта на Путин е Средиземноморската конкуренция със втечнения газ, а не Румъния или Македония, няма що да пускат партенки, ако минат през Румъния им става много скъпо на руснаците и газа става неконкурентно способен, много транзит, много кюнци и те го знаят,колкото до Румъния тя е почти независима с петрола и газта и ще иска много висока такса за транзита, такаче играта на нерви продължава. РУСИЯ ИЛИ ДА ИГРАЕ чЕСТНО ИЛИ ДА МИНАВА ПРЕЗ КАДЕТО СИ ИСКА...

 12. 12 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ТРЪБИТЕ ТРЯБВА ДА СА НА ДЪРЖАВИТЕ КОИТО щЕ СИ ГИ ПЛАТЯТ И ПОСТРОЯТ, ПОТОКА АКО щЕ Е МЕЖДУНАРОДЕН, ТРЯБВА ДА Е НАИСТИНА ТАКЪВ И ВСЯКА СТРАНА ДА СИ КУПУВА ОТ ПРОДАВАчИТЕ КОИТО ГО ЗАХРАНВАТ ПО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЦЕНИ ОТ БОРСОВИТЕ ИНДЕКСИ С ФючЪРСНИ СДЕЛКИ, А НЕ ПОД ДИКТАТА НА РУСИЯ. АКО ТЯ щЕ ДИКТУВА И ЦЕНИ И КОЛИчЕСТВА ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ ДРУГИ ТЕХНОЛОГИИ И ДРУГИ ИЗТОчНИЦИ, МОшЕНИЦИ НЕ НИ ТРЯБВАТ.

 13. 13 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 426 Разстроено

  ПИЗИВ КЪМ ВСЕКИ СЕРИОЗНО МИСЛЕЩ БЪЛГАРИН ЗА БЪДЕЩЕТО НА РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ;
  НЕКА ВСИЧКИ НА БОРБА ЗА;

  !!ЖИЗНЕНИЯТ МИНИМУМ НА ПЕНСИОНЕРА = (равен) с ЖИЗНЕНИЯТ МИНИМУМ НА ДЕПУТАТА!!

  НЕ ЗАТВОР А СМЪРТ ЗА ДЪРЖАВНИЯТ ПРЕСТЪПНИК!!
  За да имаОХТОПОДИ,
  Галеви, МАРГИНИ,
  НАГЛИ, ЛИХВАРИ,
  ИЗМАМНИЦИ,
  КАЛМАРИ,
  ЗМИИ,
  ГУЩЕРИ и ЖАБИ,
  Скин хед-ПОМИЯРЧЕТА и НАЦИСТ-ХИТЛЕРИСТЧЕТА
  в малка България, кой е виноивен??
  Защо сме се захванали с псевдо-«лечение», без да се намери причината на болестта?
  Каква е тази анархия за реализация на активност без РЕЗУЛТАТНО!!
  А причината за болеститe ни сa;
  УМИШЛЕНО създадения КОНФЛИКТ на вътре-Социалната ПОЛЯРИЗАЦИЯ.
  Поляризация на Култ-идеологии, Поляризация Култ-религиозна и най срамното ПОЛЯРИЗАЦИЯ-Култ-ЕТНИЧЕСКА!!
  ДО КОГА такъв живот бе ХОРА-БЪЛГАРИ??
  Ето резултата от поредното ни немърливо, Вътре-Социално отношение,
  какво направихме с Родината на БОТЕВ и ЛЕВСКИ;
  УЛТРА-ДЯСНО-Ц€НТРИСТКА, КУЛТ-Групирана БЪЛГАРИЯ!
  Къде е "СВЯТАТА РЕПУБЛИКА" за която те, ЛЕВСКИ и БОТЕВ ПЪРВИ заговориха в Европа и дадоха живота си, повече от Век назад??
  Къде е ДЕМОКРАЦИЯТА за която така много мечтаем и говорим сега??
  Докога бе мили Сънародници ще бъдем толкова немърливи в строежа на Вътре-Социалните си отношения??
  Задавалили сте си въпроса;
  Колко хляба може да си купи един Пенсионирал се Вишист след трудов стаж от 35г, и с пенсия 150лв??
  Задавалили сте си въпроса защо БЪЛГАРИЯ е държава, която бърка в ДЪРЖАВНАТA си хазна и вади пари, под претекст "БЮЖЕТНИ стедства за разни КАМПАНИИ", и давани безвъзмездно на всички тези Култови, АМАТЙОРСКИ Фракции, Коалиции, Партии и Идеологo-Мажоритарни
  (Култ-Групировки)!
  Задавалили сте си въпроса защо БЪЛГАРИЯ е държава, която превилегирова държавните си служители като не облагва с данъци, а всички останали, ДА?
  Защо се дават и откъде най-вече, по 60лв хотелски за ден на депутатите?
  Защото нямаме ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ!
  Защото не се ЗАБРАНИ КОНСТИТУЦИОННО НАМЕСАТА НА ЛИЧНИЯТ-КУЛТОВ ФАКТОР!
  Защото не се ЗАБРАНИ КОНСТИТУЦИОННО НАМЕСАТА НА ЛИЧНИЯТ-КУЛТОВ и АМАТЙОРСКИ ФАКТОР;
  ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ И ЕТНОС,
  ДА СЕ МЕСИ в ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ!!
  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK