Депутати предлагат да се изграждат ВЕИ и в горите

Депутати предлагат да се изграждат ВЕИ и в горите

© Мария СъботиноваВъзобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще може да се изграждат върху земи от горския фонд, след смяна на тяхното предназначение, съобщи Емил Димитров, зам. председател на земеделската комисия към парламента. Поправката ще важи и за изграждането и на електропроводи, като се предвижда да се променя статута само незалесени участъци.


Към земеделската комисия е създадена работна група, която се занимава с измененията в законопроекта. "Не мога да кажа кога ще бъде готов, работи се", допълни Димитров. "Не сме чували за такива промени, за това си има определена агенция по горите, сигурно те знаят", коментира Стоил Дудулов, началник отдел "Дейности по опазване на земеделските земи" в земеделското министерство.


Държавни експерти, депутати и представители на бизнеса се бяха събрали на бизнес закуска свързана с промените за закона за опазване на земеделските земи. Спорен момент в него е дали да бъдат забранено изграждането на ВЕИ в плодородни земи от 1 до 4 категория или не. Последните поправки в законопроекта, който беше одобрен за първо четене от водещите парламентарни комисии по икономика и земеделие, гласят, че ще се допуска изграждане на възобновяеми мощности при условие, че те са заложени в специални карти разработени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). В същото време, правната комисия към парламента отхвърли същия законопроект на първо четене, с мотив, че не е ясна целта му.
Първата поправка в закона за опазване на земеделските земи предвиждаше пълен мораториум върху строежа на ВЕИ в най-плодородните терени. След скандал между инвеститори и земеделци, законът беше преформурилан, като от забранителен, стана разрешителен. За периода 2007 - 2009 г. са подадени 1900 заявления за изграждане на ВЕИ паркове, които биха се простирали върху 11 643 дка, от които 5345 дка върху категория от 1 до 4 та.. От началото на тази година подадените искания са 714 за 15 000 дка, като от 1 до 4 категория са 6437 дка, показват данни на министерството на земеделието.


"Не мога да приема тежки квалификации като дискриминацията, защото в такъв случай и земеделските производители могат да кажат, че се дискриминирани", каза Емил Димитров. Депутатът и земеделското министерство препоръча на бизнеса да внесе писмените си предложения, за да бъдат разгледани. В отговор на това от Българската фотоволтаична асоциация отговориха, че многократно са пращали становищата си към земеделското министерство.


"В този законопроект трябва да търсим далаверата, а не дискриминацията", коментира Румен Димитров от "Ото Груп". По думите му, са му били необходими една година и половина, за да изгради централа с мощност от 2 киловата. "По никакъв начин не мислите да опазвате земеделската земя, защото ако имаше интереси в тази посока щяхте да се погрижите първо за държавните земи", допълни Румен Димитров.


Инвеститорите, които участваха на кръглата маса се обединиха около мнението, че един от големите проблеми пред ВЕИ проектите остава присъединяването към електрическата мрежа. "Вървим към катастрофа, вие не сте ни партньори", допълни Румен Димитров. На срещата с бизнеса отсъстваха представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на Министерството на околната среда и водите. От земеделското ведомство изтъкнаха, че именно икономическото министерство разработва новите карти на местата, където ще се строят ВЕИ обекти. Експертите се усъмниха, че изработването им може да стане реално.


"И до днешна дата има добре създадена нормативна защита на земеделските земи, всички проблеми свързани с ВЕИ идват от незнание, немислене и липса на координация между трите министерства - на икономиката, на околната среда и на земеделието", каза Димитър Дончев от "Гео Пауър". "Случиха се прекалено много злоупотреби на тема туризъм, върху хиляди декари", допълни Дончев. Той направи забележка, че не е ясно и до колко е актуална категоризацията на земите. "Земите са били категоризирани за последно през 60-те години на миналия век, но всеки инвеститор, който се съмнява, в категорията, може да поиска нова оценка", обясниха от земеделското министерство.


Новият закон за опазване на земеделските земи предвижда гратисен едногодишен период за всички започнати проекти, които са в начална фаза. Така всеки подал искане за изграждане на парк преди влизането в сила на закона, ще може да събира документите си в едногодишен срок, а после ще довършва изграждането на мощностите по стария закон.


"Аз малоумни птици не съм виждал, които да се блъскат в бавнодвижещи се вятърни перки", коментира екологичните аспекти на ВЕИ проектите Емил Димитров. По думите му също така е немислимо да се говори, че под фотоволтаичните мощности може да се гледа люцерна или друг вид растителност със земеделски цели. "Аз за стопанството съм гледал люцерна , няма логика техниката да обикаля около основите, за да окоси", допълни депутатът. Той подчерта, че това може да става само в западните страни, където отглеждането на такива култури се дотира.


Бизнесът предложи и нестандартни идеи за контрола на изграждането на ВЕИ върху земеделски земи. Чуха се предложения за въвеждане на по-високи такси за смяна на категорията на земята и за присъединяване към електроразпределителните дружества.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK