Депутати предлагат да се изграждат ВЕИ и в горите

Депутати предлагат да се изграждат ВЕИ и в горите

© Мария СъботиноваВъзобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще може да се изграждат върху земи от горския фонд, след смяна на тяхното предназначение, съобщи Емил Димитров, зам. председател на земеделската комисия към парламента. Поправката ще важи и за изграждането и на електропроводи, като се предвижда да се променя статута само незалесени участъци.


Към земеделската комисия е създадена работна група, която се занимава с измененията в законопроекта. "Не мога да кажа кога ще бъде готов, работи се", допълни Димитров. "Не сме чували за такива промени, за това си има определена агенция по горите, сигурно те знаят", коментира Стоил Дудулов, началник отдел "Дейности по опазване на земеделските земи" в земеделското министерство.


Държавни експерти, депутати и представители на бизнеса се бяха събрали на бизнес закуска свързана с промените за закона за опазване на земеделските земи. Спорен момент в него е дали да бъдат забранено изграждането на ВЕИ в плодородни земи от 1 до 4 категория или не. Последните поправки в законопроекта, който беше одобрен за първо четене от водещите парламентарни комисии по икономика и земеделие, гласят, че ще се допуска изграждане на възобновяеми мощности при условие, че те са заложени в специални карти разработени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). В същото време, правната комисия към парламента отхвърли същия законопроект на първо четене, с мотив, че не е ясна целта му.
Първата поправка в закона за опазване на земеделските земи предвиждаше пълен мораториум върху строежа на ВЕИ в най-плодородните терени. След скандал между инвеститори и земеделци, законът беше преформурилан, като от забранителен, стана разрешителен. За периода 2007 - 2009 г. са подадени 1900 заявления за изграждане на ВЕИ паркове, които биха се простирали върху 11 643 дка, от които 5345 дка върху категория от 1 до 4 та.. От началото на тази година подадените искания са 714 за 15 000 дка, като от 1 до 4 категория са 6437 дка, показват данни на министерството на земеделието.


"Не мога да приема тежки квалификации като дискриминацията, защото в такъв случай и земеделските производители могат да кажат, че се дискриминирани", каза Емил Димитров. Депутатът и земеделското министерство препоръча на бизнеса да внесе писмените си предложения, за да бъдат разгледани. В отговор на това от Българската фотоволтаична асоциация отговориха, че многократно са пращали становищата си към земеделското министерство.


"В този законопроект трябва да търсим далаверата, а не дискриминацията", коментира Румен Димитров от "Ото Груп". По думите му, са му били необходими една година и половина, за да изгради централа с мощност от 2 киловата. "По никакъв начин не мислите да опазвате земеделската земя, защото ако имаше интереси в тази посока щяхте да се погрижите първо за държавните земи", допълни Румен Димитров.


Инвеститорите, които участваха на кръглата маса се обединиха около мнението, че един от големите проблеми пред ВЕИ проектите остава присъединяването към електрическата мрежа. "Вървим към катастрофа, вие не сте ни партньори", допълни Румен Димитров. На срещата с бизнеса отсъстваха представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на Министерството на околната среда и водите. От земеделското ведомство изтъкнаха, че именно икономическото министерство разработва новите карти на местата, където ще се строят ВЕИ обекти. Експертите се усъмниха, че изработването им може да стане реално.


"И до днешна дата има добре създадена нормативна защита на земеделските земи, всички проблеми свързани с ВЕИ идват от незнание, немислене и липса на координация между трите министерства - на икономиката, на околната среда и на земеделието", каза Димитър Дончев от "Гео Пауър". "Случиха се прекалено много злоупотреби на тема туризъм, върху хиляди декари", допълни Дончев. Той направи забележка, че не е ясно и до колко е актуална категоризацията на земите. "Земите са били категоризирани за последно през 60-те години на миналия век, но всеки инвеститор, който се съмнява, в категорията, може да поиска нова оценка", обясниха от земеделското министерство.


Новият закон за опазване на земеделските земи предвижда гратисен едногодишен период за всички започнати проекти, които са в начална фаза. Така всеки подал искане за изграждане на парк преди влизането в сила на закона, ще може да събира документите си в едногодишен срок, а после ще довършва изграждането на мощностите по стария закон.


"Аз малоумни птици не съм виждал, които да се блъскат в бавнодвижещи се вятърни перки", коментира екологичните аспекти на ВЕИ проектите Емил Димитров. По думите му също така е немислимо да се говори, че под фотоволтаичните мощности може да се гледа люцерна или друг вид растителност със земеделски цели. "Аз за стопанството съм гледал люцерна , няма логика техниката да обикаля около основите, за да окоси", допълни депутатът. Той подчерта, че това може да става само в западните страни, където отглеждането на такива култури се дотира.


Бизнесът предложи и нестандартни идеи за контрола на изграждането на ВЕИ върху земеделски земи. Чуха се предложения за въвеждане на по-високи такси за смяна на категорията на земята и за присъединяване към електроразпределителните дружества.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Гневно

  Хммм, имам чувството, че от "инвестиции" в хотели, "чистите" капитали се насочват към "инвестиции" във ВЕИ. Лошото е, че там вече ВСИЧКИ сме ЗАДЪЛЖЕНИ да им купуваме "ПРОДУКТА" на доста ЗАВИШЕНИ цени.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 2. 2 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Доколкото зная, обработваемите земи в България заемат 29.94% от територията на страната:

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2097.html

  Останалите около 70% от територията не могат да се използват като земеделски земи. Питам се защо при това положение интересът за строеж на ВЕИ именно в най-плодородните земи е толкова ожесточен?! Доколкото познавам мисленето на местната бизнес-общност, възторжено бетонирала планини и плажове, не ми се вярва тези планове да са рационални и далновидни.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 3. 3 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Гневно

  ВЕИ - новата надежда на комуно "бизнесмените", след осиране на морето и земеделието сега на ред са горите!

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Божей, ти ги гониш от полето, те и горите подхванаха!

  "Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще може да се изграждат върху земи от горския фонд, след смяна на тяхното предназначение" - ми те отсега си признават, че с гората се приключва. Вредна работа е тя - хвърля сянка на фотопанелите

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 5. 5 Профил на fezulai
  fezulai
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Гората е национално богатство, което трябва да се пази! Поредната глупост на управляващите, ако решат да изграждат ВЕИ в територии от горския фонд! Смяна на предназначението на горски терени (независимо от повода) трябва да се допуска само при изключителна нужда и невъзможност за други алтернативни решения! В защитените територии и защитените зони по Натура 2000 изключенията да бъдат само при невъзможност да се намери друго решение и при наличие на наистина висок обществен интерес!

 6. 6 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  До коментар [#2] от "Югозомби":

  И още нещо. Според статистиката на ООН площта на горите в България към 2007 година е била 34.3% от територията на страната:

  http://unstats.un.org/unsd/environment/forestarea.htm

  Изводът е, че приблизително 65% от територията на България представляват земеделски земи и гори. Уважаеми бизнесмени, какво ви пречи да развивате ВЕИ върху останалите 35% от територията на България, това са около 38000 квадратни километра. Малко ли ви са?!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 7. 7 Профил на tonia
  tonia
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "fezulai":

  Не искам да Ви стресирам, но в проекта на новия Закон за горите се предвиждат както замени и изключване на земи от горския фонд, така и смяна на предназначението им.
  "Керванът си върви, кучетата си лаят...................."

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Работата май ще се разсмърди едва тогава, когато първите софиянци си отворят прозореца и вместо витошката гора, която са свикнали да гледат, видят насреща си едно безбрежно поле от тенекии-фотопанели

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 9. 9 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Мишката ми загря,да цъкам "+"!

 10. 10 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Да им разрешат да строят и на полето ,и в горите,и на морето
  Но да няма обвързване с изкупуването на ел.ток ,който ще произведат и да ни го набутат по 80-90 стотинки!
  Ще видиш дали тогава ще искат да стават енергийни босове!
  Предложението на депутатите обаче смърди на лобизъм и корупция от километри!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1600 Гневно

  "Аз малоумни птици не съм виждал, които да се блъскат в бавнодвижещи се вятърни перки"

  Малоумни птици няма, но малоумни мутро-бизнесмени със сигурност!!

  По цивилизования Свят понеже ядат доматите с колците, за това има правила къде може и къде не може да се слагат "перки"!

  Боже, Божем събери си вересиите!
  Гадни, прости, нискочели, самозабравили си "инвеститори"!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Далаверата в България е с така наречените "възобновяеми източници"
  За да се включи обаче в нея и въобще да получи лицензи и разрешения, човек е необходимо да е от номенклатурата в страната, или от нейните протежета и наследници. Тази зона е запазена само за "наши хора", защото супер яко може да се източва там.
  Една от схемите за източване на средства е следната:
  Вятърната централа е само фиктивна, тя произвежда малко скъпа енергия, но притежателят й купува енергия от ТЕЦ-а и я препродава все едно е от перката. Така се печели неимоверно много.
  Същата е схемата и при соларните централи. Дори да не купува от ТЕЦ, а направо да закачи един щепсел в мрежата, да тегли ток от Е.ОН по 18-19 стотинки и да го подава обратно на НЕК, то далаверата с огромни проценти печалба. http://www.dker.bg/prices_el.htm , отделно производителя може да си прави разни врътки и да си точи и приспада и ДДС. С малките частни вецове може да е същото. Разбира се ако ги питате и от НЕК или от далаверката наречена "Възобновяемите източници" ще ви кажат; "Няма и не е възможно такова нещо" (хехе )- само дето никой не е проверявал и не е засичал какво реално се произвежда и какво се продава Пък и как дори някой да има желание?! Ще кажат "няма как да стане". Е как да няма, като имат връзка с мрежата. Все едно да си сложа перка на покрива и да започна да продавам на НЕК. Че кой и какво би ми пречило да пусна един кабел от най-близкия си контакт и да препродавам ток, все едно е от мен? И защо да не го направя, като мога да го направя?! Това е положението. Въобще с така наречената зелена енергия е голяма далавера. Докато не се либерализира пазара и докато НЕК купува по различни, а не по пазарни цени ток така ще е, а никой няма интерес да се спрат далаверите в енергетиката, защото много хора лапат по линията.
  Относно ядрената енергия има вече и други типове реактори. Вижте чичко ви Бил Гейтс в какво си влага парите, а във Франция до колкото разбрах ще се пускат и някакъв друг вид. Много по-евтини от това което се правеше до сега и до няколко години ще са на лице. http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

  investments.dir.bg
 13. 13 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "borsi":
  няма нужда от щепсели. Помпят батериите на соларките с дизел генератори. при тая изкупна цена пак са на яка далавера.

 14. 14 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#13] от "ktire":
  Точно.

  investments.dir.bg
 15. 15 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  И понеже слагат соларките с кредити и ще чакат 20-30г да се изплатят, може ли някой да каже кво става с почвата там където 30г не е гряло слънце?
  Защото в Африка в момента поддръжката на 1кв.м зелена площ (тревичка, демек) струва около 50еуро годишно.
  У нас наследниците на селяните, понастоящем пребиваващи в панелните комплекси продават на 30ст. квадрата дедовите си ниви и мери. От там далавератджии от всякъв калибър комплектуват парцели и търсят "инвеститори" за панелки на лев-два квадрата. Ако завъртят 1000декара - дотаманили са милона Е те това им е на наште милиционер-кахиталисти далаверата. Нищо повече.
  Да е жива и здрава кака Меркел, дето я измисли тая уйдорма.

 16. 16 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Като се предвижда да се променя статута само незалесени участъци" - казват те.

  След като в 2007 година дегенератите успяха само за едно лято да подпалят и изгорят 25 % от горите в България (!) това условие няма да ги затрудни.

  investments.dir.bg
 17. 17 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  "По думите му, са му били необходими една година и половина, за да изгради централа с мощност от 2 киловата."
  Или някой пак гелпи дименсиите, или тези са изградили велосипед-тандем с динамо и са го кръстили "централа".

  Свобода за СЛАВЕНА!
 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:57 на 21/06/2010 от неговия автор.

 19. 19 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#16] от "borsi":
  Ще ги затрудни, ако Председателят на Агенцията по горите издаде заповед да не се променя статута на земи в горския фонд пострадали от пожари.


 20. 20 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Мисля че за втори път във форум на Икономедиа виждам как хора от най-различни камбанарии виждат едно и също. Това трябва да подсказва, че са до голяма степен прави.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 21. 21 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Аз малоумни птици не съм виждал, които да се блъскат в бавнодвижещи се вятърни перки", коментира екологичните аспекти на ВЕИ проектите Емил Димитров."

  http://forthenature.org/video/114
  „Най-голямото зло е невежеството“ — Сократ ..

  gorskia
 22. 22 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Чета ви коментарите и си казвам: Пази боже да си прост!...
  То бива техническа неграмотност у хора, купени евтино, за да сеят антипропаганда, ама това вашето е просто уникалност. Еманация на арогантната игноранция...
  Явно милеете за алтернативата АЕЦ Белене?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 23. 23 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1269 Весело

  ".........липса на координация между трите министерства - на икономиката, на околната среда и на земеделието"
  Кой да ги координира - нали за това си има правителство!?!
  Или просто в трите министерства не разполагат със съвременни средства за комуникация!

 24. 24 Профил на Mickey Mouse Super Стар
  Mickey Mouse Super Стар
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Да слагат перки върху хотелите по морето. И без това повечето са празни .

 25. 25 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Птиците ли са малоумни или някой друг? http://www.youtube.com/watch?v=9srPoOU6_Z4

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 26. 26 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1269 Весело

  До коментар [#25] от "Андрей Ралев":

  Спокойно, господин Димитров ще се презастрахова и няма да допусне разполагане на ВЕИ по трасето на Виа Понтика и Виа Аристотелис!

 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1600 Любопитно

  До коментар [#22] от "baracuda": Явно милеете за алтернативата АЕЦ Белене?...

  Не бре, твърдо против сме!
  Както и това частен прасурс/мутра/"бизнесмен" да се нагруха с пари от ЕС и обществен ресурс...

  Тъжно ако не го виждаш....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1600 Разстроено

  До коментар [#21] от "gorskia": "Най-голямото зло е невежеството“ — Сократ ..

  Де да бе нежевество... То е простотия, което е доста по-тежко състояние...


  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на sentinel
  sentinel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До 21 и 28. Не е невежество и не е простотия. Не го оправдавайте господина Димитров толкова лесно. Това е нагла алчност, която не се спира пред нищо и няма за ценност нищо освен парите, печалбата, все повече и повече.

 30. 30 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Емил не е никак прост, ако докато е зам председател на Комисия не направи някоя далаверка наедро, то защо е станал депутат???

 31. 31 Профил на fezulai
  fezulai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "tontod":

  За съжаление си прав! Далаверите с унищожаването на горите продължават с пълна сила!

 32. 32 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#22] от "baracuda":
  Баракуда, аз съм управлявал въглищна топлоцентрала и знам много добре колко сме замърсили природата с прах и серни окиси. И ако си достатъчно разсъдлив ще знаеш какви са мерките за безопасност при АЕЦ и пренебрежението към въглищните ЕЦ.
  Поощрението на новите ВЕИ ще го плащаме заедно с всичките далавери.

 33. 33 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#31] от "fezulai":
  Малко се поспряха в очакване на новия Закон за горите.
  Но като го приемат и него с тези вратички, които са си оставили - ще има много да си пишем по форумите.
  Хубаво са го казали индианците: "Земята, по която ходим не сме я получили в наследство от дедите си, а сме я взели на заем от децата си".
  Но кой ти се замисля за децата.....

 34. 34 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Та като се чу за Емил Димитров нека си спомним как се правеха първите му милиони
  http://dnevnik.bg/ekobiznes/2009/10/07/796080_nomerut_s_elencheto_ili_koi_gotvi_noviiat_zakon_za/

  Според Вас може ли човек, който мами собствените си високопоставени клиенти, да не мами и електората си?

 35. 35 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Преди време разговарях с един от най-способните германски енергетици, шеф на централата Ватенфал в Германия. Човекът ми каза следното:
  "Вятърните генератори, изградени на сушата са неефектини и несигурни като източник на елетроенергия. Вятърът на сушата, независимо дали в Германия, а още повече в България, не е достатъчно постоянен, за да могат тези съоръжения да представляват сериозен и конкурентен източник на енергия.
  Някакъв смисъл би могло да има само от вятърни генератори, построени в морето."

  Това ми каза този германски експерт. Смисъл има само от вятърни генератори в морето, в плитките зони до брега. Но тези морски генератори са по-скъпи и на българските мутри не им се занимава.
  По-лесно е да унищожаваш и засираш златната бългрска земя, с готов договор за изкупуване на електроенергията на космочески цени за 30 години напред от тия дето получават 140 лв пенсия.

 36. 36 Профил на dess75
  dess75
  Рейтинг: Неутрално

  не е сериозно това предложение. Трябва да се изграждат само на НЕПЛОДОРОДНИ И ОБЕЗЛЕСЕНИ МЕСТА.

 37. 37 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Няма неплодородни места. Навсякъде има живот ,който използва и най-неплодородните, по мнението на хората, места.Човека е единственото живо същество, което създава неизползваеми отпадъци, пластмаси ,метали, отрови. И обикновеното кравешко лайно е средство за живот на някъкви насекоми.
  Време е човека да използва методите на природата, а именно:
  1Рационално използване на наличната енертия.
  2Живот съобразен със изискванията и на другите живи същества около нас.
  3Постепено премахване на грубия механо-технически период от своя начин на живот.
  Ако ли не , обречени сме.

 38. 38 Профил на greenvat
  greenvat
  Рейтинг: 8 Гневно

  Четете и плачете как се прави национално предателство във ВЕИ:
  http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=1214

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK