Трайчо Трайков анонсира смени в енергийния регулатор

Трайчо Трайков

© Асен Тонев

Трайчо ТрайковПредстоят смени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и те ще станат факт с влизането в сила промените в Закона за енергетиката. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след форум за конкурентоспособността на българската икономика. Промените в Закона за енергетиката предвиждат членовете на комисията да бъдат намалени от 13 на 7.


Трайков не уточни какви са предстоящите персонални промени в енергийния регулатор. Той добави, че мандатите на петима от членовете на комисията изтичат на 24 юни и те трябва да бъдат сменени. Изтичат мандатите на Исмет Саралийски, Орфей Малчев, Кирил Козаров, Миладин Лазаров и Марин Маринов. Те са комисари по водната регулация, единственият специалист в комисията, който остава в този сектор, е зам.-председателят Люцкан Далакчиев.


Председател на комисията е Ангел Семерджиев, който беше назначен на този пост
миналата есен, след като свърши и вторият мандат на предшественика му Константин Шушулов. Управляващите от ГЕРБ вече смениха и намалиха състава на Комисията за регулиране на съобщенията, на Съвета за електронни медии и на Комисията за финансов надзор. Подобни промени предстоят и в Комисията за защита на конкуренцията.
Вчера премиерът Борисов обвини, че половината от комисарите в енергийния регулатор били обвързани с електроразпределителните дружества и затова "толкова трудно вървим напред".


Днес Трайков коментира и доклада на ДКЕВР за проверките в електроразпределителните дружества така: "Още не съм го чел. Ангел Семерджиев ме брифира за междинните резултати. Ако има престъпления, те трябва да бъдат дадени на прокуратурата, ако има нарушаване на лицензите, следва глоба от регулатора, а ако има финансови нарушения трябва да се произнесат данъчните".


Освен за проверките в ЕРП-тата, ДКЕВР трябва да се произнесе и за увеличаването на цената на газа. Последното предложение е тя да скочи с 25% от 1 юли. Днес министър Трайков заяви, че няма да се намеси в определянето на стойността на синьото гориво, тъй като изкуственото намаляване на процента "не е подходяща стратегия". При предишния регулаторен период - от 1 април, с негова заповед цената на синьото гориво бе намалена с пет на сто от постановената от ДКЕВР. "Миналия път поехме известен риск", каза той и добави, че очакванията са били пазарната конюнктура да се развие в посока намаляване на цената на газа, така че за следващия ценови период "Булгаргаз" да бъде компенсиран за недовзетия приход. "Ситуацията обаче е точно противоположната - върви се към повишение на цената на синьото гориво и затова не е добре да се намалява изкуствено още веднъж", каза Трайков.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  И самият господин министър също е обвързан с ЕРП.

  http://www.momchil.eu
 2. 2 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сменяйте хора, но сменайте и някои такси, които са откровено незаконни. Тогава ще ви повярвам! Знам, че в енергетиката цари хаос от корупция, но само със смяна на хора няма да стане.

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 3. 3 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Енергетиката е най-голямото блато на посткомунистическа България!
  До днес никой не се е опитал да го пресуши! Дано Бате Бойко успее!

  Машини прости, народ неук.
 4. 4 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 531 Весело

  Тоя да почне от себе си и да си махне перуката!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 5. 5 Профил на jhondoe1
  jhondoe1
  Рейтинг: Неутрално

  http://inhatch.com/Watch/bnt_hq

  Гледайте световното първенство онлайн.

 6. 6 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-добре е в ДКЕВР да остане само един, за да не може да се прикрива зад "колективни решения".

 7. 7 Профил на ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  Рейтинг: 531 Гневно

  БАНДИТСКАТА “ТОПЛОФИКАЦИЯ” – 5

  Емил ИЗМИРЛИЕВ,
  обикновен български писател


  или как се разведох с Госпожа Парно, без да консумирам фалшивия ни брак  СЛЕД 4 години и 5 месеца незаконно съжителство с моя милост, с фалшиви подписи за брак, столичната бандитска „Топлофикация” най-после разбра горчивата истина, че няма да я огреят моите интимни ласки и великодушно ми позволи да се разделя с нея. Така на практика станах първият българин, който се е развел с Топлофикация и опровергал печално известният факт – можеш да се разведеш с жена си, но с Топлофикация си до гроб! – рекорд достоен за Книгата на Гинес. С това номинациите ми за вписване в прочутото издание, свързани с Госпожа Парно, станаха ДВЕ. Първата, ако си спомняте, беше за първият жител на Земята, който е станал абонат на октопода „Топлофикация”, чрез документ с невярно съдържание – молба, че съм искал да ползвам нейните услуги! С номерата си бандитското предприятие си вкара автогол, на който могат да завиждат участниците в световното първенство по футбол.
  Защото престъпният й акт роди моята поредица, в която, без капчица свян, разкрих механизмите на гигантската машина за ограбване на българските граждани в особено големи размери от държавна бандитска фирма с помощта на закони, противоречащи на Конституцията на България и на нормите на Европейския съюз! В четири публикации с обем над пет вестникарски страници показах истинското лице на тази престъпна организация, под чието иго пъшкат над 3 милиона българи и никой не иска да им помогне, за което аз лично нямам никаква заслуга!
  Понеже съм стрелян заек, а и не си оставям магарето в калта, открих тайната как да се разведа с бандитската „Топлофикация”. В резултат на бял свят се появи договор от 7 юни 2010 г. между Госпожа Парно и обитателите на блока, в който живея, подписан лично от изпълнителният й директор Петко Милевски, когото аз продължавам да наричам Петко - Студеното и нямам съмнения вече какъв е мъжкия му характер, който някои бъркат със сексуална ориентация. В него категорично се обявява, че от началото на м. юни 2010 г. лицето Емил Измирлиев
  НЯМА ДА СЕ СЧИТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛ
  НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

  по смисъла на Закона за енергетиката. Какъв откровен цинизъм се съдържа в последните думи. По текстовете на Директива № 32 от 5 април 2006 г. на Европейския парламент и на Съвета на ЕС (чл. 13), аз никога не съм бил потребител на подобна енергия, а също така и по моето лично волеизявление. Бандитската „Топлофикация” обаче великодушно ме освобождава от брачните си окови, като и дума не обелва, че с фалшив подпис е успяла да стане моя жена, макар че, и децата разбраха, че никога не съм се женил за нея!
  Нещо повече, във въпросния договор за развода ми с Госпожа Парно тя отново използва бандитските си прийоми, като заплашва останалите обитатели в блока, че ако не плащат всеки месец ”моят” дял на топлинна енергия, който се разпределял пропорционално на отопляемите обеми (с прости думи сметките на абонатите в блока се увеличават със смешните 20 ст. на месец) щяла да спре парното на всички като наказателна мярка. Сами виждате, че тя не се отказва дори от тези жълти стотинки, които няма право да получава според европейските норми, с което за кой ли път кандидатства за Книгата на Гинес - за най-безпардонен монополист в света!
  От перипетиите около сключването на въпросния договор, с който става факт развода ми с бандитската „Топлофикация”, научих още доста потресаващи обстоятелства. Шокиращ е фактът в тях, че всички подписи на абонатите от блока, които са съгласни аз да не съм женен за Госпожа Парно, са проверявани многократно да не би случайно да не са фалшиви (не са, Милевски, не са!).
  А когато Вальо - Топлото ме направи през януари 2006 г. абонат на октопода „Топлофикация” и през ум не му е минало да провери дали аз съм се подписал или някой друг. Въпреки, че ясно и категорично бях заявил и доказал с документи, че не искам да ползвам услугите на „Топлофикация” дори и безплатно, че дори ако ми дава заплата не ги искам! А и няма техническа възможност за това (отразено надлежно в нотариалния ми акт!). И с просто око се вижда, че и тук е играл двойният аршин, и то не в моя полза.
  Както и да е – не съм дребнав, но съм длъжен да разкрия поредния парадокс около методите на бандитите, които станаха толкова много, но си струва да ги обсъждаме.
  Все пак трябва да отбележа, че с обявяване на развода ми с Госпожа Парно, без да съм консумирал брака с нея, се промени моят статут в обществото. От роб на „Топлофикация” се превърнах в

  ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН
  НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

  Нека поясня – когато правих разследването на бандитската държавна фирма, обсъждах нейния статут не с кого да е, а лично с европейския комисар Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на потребителите. Тя без свян излъга в ефира на предаването „Сеизмограф”, че българската Топлофикация не била в Европейския съюз. Това ми дава основание да смятам, че вече съм истински европеец.
  Наскоро бях в една от страните на ЕС – Франция. Там разбрах една малка тайна – ако в нея има такава престъпна фирма като българската Топлофикация, тя няма никакъв шанс да граби французите като за световно с рекет, измами, изнудване и заплахи. Може да опита, но веднага ще я хванат

  И НЯМА ДА Й ПРОСТЯТ!

  Това за сведение на Министър - Председателя на България, който заедно с вътрешния министър Цветанов се закани да измете от страната октоподите, наглите, факирите и други видове бандити. До този момент (въпреки че му пратих по пощата моето разследване за бандитската Топлофикация) не съм чул нито звук от премиера, от който да разбера, че поне ги е прочел.
  Г-н Министър - Председателю,
  Имате политическия шанс да освободите българските граждани от игото на „Топлофикация” и по примера на руския цар Александър ІІ да бъдете наречен Бойко Борисов-Освободителя. За целта е необходимо да убедите вашето парламентарно мнозинство да премахне текста от Закона за енергетиката, с който се узаконява незаконната според европейските норми „такса сградна инсталация”. Меглена Кунева пропусна този шанс – надявам се вие да не последвате примера й.
  Казвам Ви го като обикновен български писател, а не като заинтересована страна! Защото в момента се стига до такива парадокси, като този в Бургас, където блок със 108 апартамента напълно се е отказал от услугите на Топлофикация, а обитателите му получават всеки месец сметки за по 0,87 ст. (!)за това, че не ползват услугите на бандитите. И това ако не е рекет, здраве му кажи!
  За Главния прокурор на страната няма да говоря. И той получи разследването ми. И той се прави, че не може да си отвори електронната поща. В кюпа са доста депутати от различни парламентарни групи в Народното събрание, на които също изпратих текста с молба да инициират промяна в закона. А те брилянтно илюстрираха израза „От умрял писмо...”. За главата им е - губят подкрепата на близо 3 милиона роби на „Топлофикация” – да ги светна под секрет!

  Р. S. Забравих да предупредя бандитската „Топлофикация” нещо много важно. Ако 300 дни след развода ми с нея (така е по Семейния кодекс) роди някакви наследници, няма да ги призная за мои деца, защото не съм консумирал брака си с нея. После да си нямаме хър-мър ...
  P. S.-2 Поръчал съм си специална табелка за вратата на апартамента ми , на която със златни букви ще пише „ЗОНА, СВОБОДНА ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ”. А аз започнах да пиша абсурдната пиеса с работно заглавие „Развод с бандитската „Топлофикация”. Следете афишите на театрите за премиерата...

  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ, обикновен български писател
 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Оказа се,че ако някой ги разръчка,могат и да посвършат малко работа!Ама самият факт,че се налага ръчкане означава,че не стават!
  Смяна!И намаляване на бойката!
  Ма много комисии и агенции в тая България,бе!
  Следващите,ако искат да се задържат,да не чакат да ги ръчкат и тях!
  Да не "проспят" и те "аутсорсването"!
  Хахаха!
  Че пак ще има "шатване даун".

 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#7] от "ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ":

  Лелеее,брато,то цяла епопея!
  Сценарий за филм на абсурда!
  Екзистенциализъм,както се вика!
  Малеее,аз се посмях,ама на теб сигур ти се плаче!
  Евала за чувството ти за хумор!

  ДЕКВР,четете ли,ве?

 10. 10 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 488 Неутрално

  живея в къща.никога не съм бил женен за парното.освен това когато броя есента 500 или 600 лева получавам дърва-нещо което мога да контролирам при използване и не мога да измисля какъв процент мощност имат-но никога не съм студувал

  за чиста и свята република-но не с този народ
 11. 11 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Браво на г-н Измирлиев!
  Не съм бил абонат и никога няма да бъда, защото това е една от системите за захранване на политическите партии. И която е на власт в момента най-много се възползва от това.
  А винаги има по-малко и за другите.
  Само фактът, че те заробват е античовешко,антидемократино, антипазарно и антиевропейско.
  Плащаш цената на газта и за съответните компоненти за производството, но освен парно от нея се произвежда и ел.енергия, която не се отчислява/намалява от цената.
  А им заплащаш и загубите по амортизираната им преносна система,джетовете,джакузитата и т.н.
  Чиста далавера!
  Но пасаран!

 12. 12 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 322 Неутрално

  ДКЕВР продължава да прави на маймуни и нас, и кабинета.
  И това ще продължава, докато кабинетът "Борисов" не смени целия състав на тази комисия и не сведе числеността й до 4-5 души, като ликвидира квотите 8:5:3 на тройната коалиция.
  Немислимо е ДКЕВР да одитира ЕРП-тата, с които е в престъпна комбина. Този, който трябва да бъде разследван, е ДКЕВР.
  Членовете й: Ангел Семерджиев-председател, Валентин Кирчев и Люцкан Далакчиев -зам.-председатели, Анжела Тонева, Димитър Гривеков, Исмет Саралийски, Кирил Козаров, Марин Маринов, Марияна Жекова, Миладин Лазаров, Орфей Малчев, Пламен Денчев и Тома Гьорчев, са назначавани в последните дни на кабинетите НДСВ-ДПС и БСОП-НДСВ-ДПС при крещящ "конфликт на интереси". Това са хора, които преди да станат регулатори на енергийните предприятия, са работили в тях. Самият Семерджиев беше дълги години пръв заместник на Шушулов. После стана шеф на "Булгартрансгас", а след това - пак шеф на ДКЕВР. Друг член на ДКЕВР, Исмет Саралийски (ДПС), след назначаването си през 2005 г. продължаваше да получава дивиденти от фирма "Руно - 96" ООД "Лем" ООД, в която беше съсобственик с турския гражданин Алекбер Беркер и Мустафа Темел Бозбаъ и от "Хамле груп", където съдружниците са също турски граждани (Медиите от 4 октомври 2005 г.). Саралийски е и в борда на "Индустриален фонд - София", занимаващ се с "финансово посредничество", където дели властта в надзорния съвет с общинския съветник от НДСВ и съсобственик на "Балканска консултантска компания" Владимир Каролев. От медиите на 2 юли 2008 г. стана ясно, че Исмет Саралийски е взел на името на жена си заем от 30 000 лв. от фирмата "Водно строителство" Ловеч ООД, която се занимава със строителство на водни съоръжения, а работата на Саралийски е да контролира ВиК сектора. Самият Саралийски е придобил през 2007 г. и 34% от фирмата "Мега нефт".
  Кирил Козаров, също кадър на ДПС, за чието назначаване натискаше лично Данчо Ментата, е бил е управител на ВиК - Бургас. Друг член на ДКЕВР, Орфей Малчев, учредява заедно с жена си през 2006 г. фирмата "Хидропроектиране и строителство" ООД. Малчев, който е хидроспециалист, през 2007 г. беше купил 2 апартамента за общо 130 000 лв. в селище Каприз, община Царево. Взел е за отчуждаването на свой парцел в Панчарево 172 113 лв. (В. "Сега", 2 юли 2008 г.)
  Всички останали членове на ДКЕВР са също партийни назначения на тройната коалиция. Декриминализацията на енергетиката не може да се поверява на хора, които са участвали в нейното криминализиране. Почистването на системата трябва да започне с уволнението на цялата ДКЕВР и назначаването на съвсем нови хора, непознати за трите монополиста, за да бъдат независими от тях.
  Във връзка с цените на суровини и валути пак ще повторя нещо което е коментирано не веднъж в групата ни:
  Международната цена на газта е като в 2003 год.
  Спот цените на Газпром също.
  Цената на долара също е на нива от 2004-2003 год.
  Което значи, че цената на газта и енергията в България би следвало да е същата като в 2003 година!
  Защо само в България цените са такива е сега е "загадка", както загадка е и защо Булгаргаз и НЕК са на загуба в условията на пълен монопол. Дава ли си сметка премиерът Бойко Борисов, че подобни изпълнения се трупат само като негативи върху него? Защото размахваният от него пръст на ЕРП-та и Топлофикации се оказва, че не е нещо повече от вятър в джоба на избирателя! Именно енергийната мафия у нас вече сериозно разклаща стола му преди изборите. http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

  investments.dir.bg
 13. 13 Профил на corax
  corax
  Рейтинг: 217 Гневно

  До авторката на статията. Такива думички като "анонсира" и "брифира" да си ги пазиш за лично ползване. След политиците, журналистите сте най-голямото зло за езика!

 14. 14 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво на Трайков мъчи се човека ама не му е лесно !!!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 15. 15 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Имам съмнения по отношение на това за кой отбор играе Трайчо..

  VBT
 16. 16 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мен лично Бургас - Александруполис и Белене ме притесняват

  VBT
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK