Ernst&Young: Затягането на бюджета и дълговата криза ще остави България в рецесия и през 2010 г.

Трудовият пазар в еврозоната ще остане анемичен и през следващите години


Трудовият пазар в еврозоната ще остане анемичен и през следващите години

Затягането на бюджетната политика в България и опасенията за дългова криза може да забавят икономическото възстановяване на страната. Това прогнозира консултантската компания Ernst&Young като съпътстващ анализ на тримесечната прогноза на дружеството за икономиката на еврозоната.


"Съществува увеличен риск от факта, че по-строгата фискална политика – която ще последва поради факта, че бюджетният дефицит през 2010 г. приближава 5% от БВП в сравнение с първоначално заложената цел от 0.7% – ще потиска ръста под тези прогнози, особено като се вземат предвид проблемите в другите части на Европа", коментират от Ernst&Young за България.
Компанията прогнозира, че тази година българската икономика ще се свие с 1% и ще нарасне с 3.6% през следващата. Тази прогноза е доста по-песимистична от очакванията на Европейската комисия и институции като Международния валутен фонд и далеч под заложения в бюджета икономически ръст. Прогнозата на Брюксел е за стагнация на икономrката тази година, на МВФ и Световната банка - за символичен растеж, а на правителството - за икономически ръст от поне 1%.


Според Ernst&Young ситуацията в Европа ще спъне както България, така и други малки икономики в Европа, които разчитат на износа като двигател за икономически растеж. Експертите посочват, че дълговите проблеми ще забавят излизането от рецесия на европейските страни.


"Въпреки че малкият дълг на България и валутният борд й дават защита срещу разширяването на кризата в Южна Европа, слабата европейска икономика, която поема 60% от износа на страната, ще оказва влияние върху перспективите й за растеж през следващите няколко години", смятат експертите.


"Отзвуците от дълговата криза на правителствата ще означават, че икономическият растеж в еврозоната ще остане с 1-2.5% по-нисък от този в САЩ през следващите пет години", посочва икономистът на Ernst&Young Мари Дирон. Компанията е ревизирала надолу прогнозата си за икономическия растеж на валутния съюз тази година до 0.8%.


За сравнение - пролетното издание на доклада фиксира 1% ръст на общия БВП на еврозоната. Понижени са и очакванията за икономическия ръст през следващата година - от 1.6% до 1.3%. Според Ernst&Young анемичното възстановяване на зоната ще има тежки последствия за местния трудов пазар.


Икономистите очакват, че равнището на заетостта във валутния съюз ще остане почти без промяна до 2014 г. За сравнение - по същото време американската икономика вече ще е добавила 10 млн. нови работни места.


Ernst&Young очаква, че до края на следващата година еврото ще се обезцени близко до паритет с американския долар - до равнище от около 1.05 долара за евро. В момента цената на единната европейска валута е около 1.23 долара за евро, като спрямо ноември (когато стигна пик), еврото се е обезценило с почти 20% спрямо долара.


Прогнозата на Ernst&Young е, че заради фискалните проблеми Европейската централна банка ще продължи да държи лихвените равнища в еврозоната на сегашните си стойности до следващата година. L момента основната лихва на ЕЦБ е на ниво от 1%, което е най-ниското равнище от създаването на монетарната институция в края на 90-те години.


Според цитираните от Ernst&Young данни на Банката за международни разплащания европейските банки имат съществени експозrции в страните с лоша фискална дисциплина - Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия. Iпоред статистиката най-големи експозиции в тези пет страни имат френските банки - над 600 млрд. евро.


Това обаче е общата сума на експозициите в държавни и корпоративни книжа, докато точна сума на инвестициите в държавен дълг не е ясна. Все пак Ernst&Young посочва, че държавните облигации заемат съществена част от общите експозиции и това може да създаде проблеми за европейските банки, ако фискалните проблеми в групата PIIGS (абрeвиатура на въпросните 5 страни) продължат да се задълбочават.


Едновременно с това Ernst&Young напомня, че финансовата криза все още не е приключила и банките в еврозоната са застрашени от изпаряването на 200 млрд. евро през тази и следващата година заради обезценка на активи.Трудовият пазар в еврозоната ще остане анемичен и през следващите години


Инвеститорите гледат под лупа финансовите отчети


"В днешно време инвеститорите гледат под лупа финансовата отчетност на публичните компании, а фактът, че в кризата тя дори влезе в езика на политиците, означава, че този въпрос ще е все повече на дневен ред, включително и в България." Така определени важността от повишаване на качеството на финансовата отчетност на публичните компании съдружникът в одитния отдел на "Ърнст енд Янг" Николай Гърнев по време на семинар за изготвяне на качествени финансови отчети.
По думите му българските компании вървят с една крачка зад европейските си колеги. Гърнев представи проучване на "Ърнст енд Янг" сред 60 от най-големите публични компании по света, според което капиталът на компаниите се е стопил средно с 9% заради направените от тях обезценки на активи в резултат на кризата.


Темпът на обезценяване остава най-силен в сектора на стоителството и автопроизводството, показва още проучването. При строителите делът им дори се е увеличил през 2009 г. спрямо 2010 г. Повече обезценки отчитат и фармацията, телекомуникациите, петрол, газ и минно дело. Подобрение има единствено при потребителските продукти.
Въпреки това едва 49% от запитаните компании добре поясняват множеството критични преценки и допускания в своите отчети, което пък е от ключова важност за качеството на финансовата отчетност, посочи още Гърнев. "Колкото по-прозрачен и по-подробен е финансовият отчет, толкова по-високо е доверието на чуждестранните инвеститорите", обобщи Гърнев. Добре подкрепеният с обяснения отчет е по-важен и от положителните резултати, допълни той.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1592 Неутрално

    Е , още нищо не са видяли ! Сега , ако вдигнат цените на газа с два-трийсе процента коментарът на въпросния източник ще бъде " Олеле еее ! Ба си майката !"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK