"Албена инвест холдинг" разпределя дивидент от 2,2 млн. лева

Притежателите на акции от "Албена инвест холдинг" АД ще получат по 0,40 лв. дивидент за 2009 г. Това решиха на днешното общо събрание акционерите на бившия приватизационен фонд, като подкрепиха предложението на представителя на "Албена холдинг" 2,2 млн. лв. от печалбата да се разпределят като дивидент. Компанията приключва годината с печалба от 2,547 млн. лв. Сумата е с 988 хил. лв. повече от печалбата през 2008 г., която беше в размер на 1,559 млн. лв.


Гласувано беше също тримата членове на надзорния съвет на дружеството да получат по 12 хил. лв. под формата на възнаграждение. Останалата сума от печалбата ще бъде отнесена към резервите на "Албена инвест холдинг". С решението си акционерите отхвърлиха първоначалното предложение, направено от управителния съвет на дружеството, да не се разпределя дивидент и цялата печалба за изминалата година да се отнесе към резервите на компанията.


Само преди седмица също по предложение на представителя на "Албена холдинг" акционерите отхвърлиха предложението на мениджърите на "Албена" АД да не се разпределя дивидент и гласуваха по 0,50 лв. за акция. Тогава беше решено да не се разпределя възнаграждение от 1% от печалбата между членовете на съвета на директорите.
С решение на акционерите изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев и членът на борда Маргита Тодорова влизат в надзорния съвет на "Албена инвест холдинг". Те заемат местата на двама от досегашните надзорници - Владимир Пенчев и Павлина Цочева.


По данни на единия от изпълнителните директори на "Албена инвест холдинг" Иванка Данчева дружеството ще инвестира около 4 млн. лв. в реновирането на тризвездния хотел "Балкан" в Габрово. По нейни данни там вече са вложени 600 хил. лв. Според другия изпълнителен директор Станислав Грозев инвестициите ще са съобразени с икономическата ситуация.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на naso
    naso
    Рейтинг: 458 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK