Малкълм Макдугал, партньор на DLA Piper в офиса в Лондон: Сделките с проблемни активи ще се увеличават

Малкълм Макдугал, партньор на DLA Piper в офиса в Лондон

© Цветелина Ангелова, Капитал

Малкълм Макдугал, партньор на DLA Piper в офиса в Лондон
Сега е моментът за най-изгодните сделки за инвеститорите, които имат пари в брой


Зелената енергия е реален бизнес, не е като дотком балона в края на 90-те годиниСега е моментът за най-изгодните сделки за инвеститорите, които имат пари в брой


Зелената енергия е реален бизнес, не е като дотком балона в края на 90-те години
Какви са реалните сигнали, по които можем да определим, че пазарът на придобивания в Югоизточна Европа се е събудил?
- Достъпът до кредитиране може би е по-лесен, отколкото беше през 2009 г. Тогава беше много трудно да се получи банков кредит. От друга страна, изглежда, има компании, които вече са доста задлъжнели. Ако те имаха повече собствен капитал, то сега за тях можеше да има сключени сделки и да няма толкова голяма нужда от рефинансиране.


В същото време съотношения, при които се оценяват компаниите, вече са по-реалистични, което улеснява сделките по придобиване, било то изцяло със собствени средства или със заемни средства. Не искам да звуча твърде оптимистично. Предпазлив оптимист съм. Все още има много проблеми на макроикономическо ниво, Гърция, големите държавни дългове, което е проблем и на Великобритания.


Нашето правителство се гордее, че все още не повишава данъците. Какво бихте казали за вашето?
- Вероятно ще се наложи да ги повиши (от следващата година това ще стане - ДДС се увеличава от 17.5% на 20%, но се сваля корпоративният данък. Интервюто е правено преди промените - бел. ред.), както и да ограничи разходите, за да намали дефицита. Ще е много трудно, но хората осъзнават, че имаме огромен дефицит, който трябва да се намали.


Всичко това обаче не пречи на сделките по придобивания на фондовете за дялови инвестиции. DLA участва в две от най-големите сделки, които се осъществиха тази година във Великобритания – тези за Pets at home (най-големия онлайн магазин за домашни животни и консумативи за тях в Англия - бел. ред.)  и за Sophos (софтуерна компания, специализирана в антивирусен софтуер - бел. ред.).


Надявам се, че това са сигнали за възстановяване на пазара на сливания и поглъщания. Също така има силна връзка между рецесиите и моментите, в които се осъществяват най-добрите сделки. Като погледнем назад във времето, подобни кризи винаги са били най-добрият момент за сключване на изгодни сделки.


Ще се появили ли Източна и Югоизточна Европа отново на радарите на инвеститорите?
- Регионът е привлекателен за западноевропейските и американските инвеститори. Мисля, че това, което трябва да вземете предвид тук, е растежът на Китай и Индия – това са важни световни региони, които се конкурират за инвестиции. Там мащабите са огромни и инвеститорският интерес към тях също е голям. Ситуацията е такава, че има конкуриращи се региони в световен мащаб.


Мисля обаче, че Централна, Източна и Югоизточна Европа имат силни конкурентни предимства - квалифицирана работна ръка, ниски разходи. Това е и регион, който през последните няколко години имаше много по-висок растеж от този на Западна Европа. Затова, когато нещата се нормализират, бих очаквал този регион отново да започне да се развива по-бързо от Западна Европа и САЩ.


Много експерти твърдят, че периодът на растеж тук е приключил и не можем да се състезаваме с Югоизточна Азия. Там валутните курсове са плаващи и цената на труда е много по-ниска, отколкото в Източна Европа.
- Инвеститорите се интересуват и от сигурността на икономическата и на съдебната система, както и от регулациите. Новите страни - членки на ЕС, и тези, които се присъединяват, трябва спазват добрите норми и да се придържат към регулаторна рамка, което ще даде чувство за сигурност на инвеститорите. Едно от големите притеснения е, че инвестициите трябва да се правят в страни със силна правна система, където те и правата на собственост са добре защитени.


Мисля, че в това отношение Югоизточна Европа може да се разграничи от Китай и Индия и да стимулира инвеститорите, като им покаже система, която защитава техните права и където върховенството на закона е най-големият приоритет. Една силна правна система ще им даде повече сигурност, отколкото вероятно те биха имали в другите региони, които споменах.


Не са ли правителствените и европейските субсидии основният стимул за инвеститорския интерес в областта на възобновяемата енергия? Има ли риск зелената енергия да се окаже следващият балон и новият мит, който да поддържа икономическия растеж в Европа?
- Зелената енергия е особено привлекателна тема в момента. Така и трябва да бъде предвид глобалното затопляне, климатичните промени и целите, които много правителства са си поставили. Повечето хора ще се съгласят, че това не е мит – климатът се затопля, ледът се топи, значи има проблем.


Научните доказателства сочат, че трябва да направим нещо по въпроса, и смятам, че правителствата вече са поели този ангажимент. Това е сектор, който разчита на много технологии и в който развитите западни страни могат да участват чрез разработването на тези технологии. Оценките може да се повишат поради големия интерес към сектора, но не смятам, че ще бъде като дотком балона в края на 90-те години, където проектите и процесите не се основаваха на реалността.


Има реалност, наречена климатични промени, и трябва да направим нещо. Зелената енергия е реална индустрия и се използват реални технологии. Компаниите, които разработят екологичен начин за добиване на енергия и електричество, ще бъдат основните движещи сили, които ще се развиват в бъдеще. Това движи и интереса на фондовете. Вярно, цената на тази енергия е висока, но в крайна сметка цената на бездействието би била немислимо висока.


Има ли тенденция сред фондовете за дялови инвестиции да следват дейността на правителството?
Една от ролите на правителството е да стимулира икономиката и определени сектори, където се наблюдава растеж. Целта на фондовете в крайна сметка е да носят възвращаемост инвеститорите. Ако те забележат сектор, който расте и който се подпомага от правителството, има смисъл този сектор да се наблюдава по-внимателно. Но тези сектори не се развиват само с помощта на държавни субсидии.


Те се нуждаят от инвестиции и ще генерират печалба независимо от държавните субсидии. Аз мисля, че ще се развиват независимо от това, което правителството прави.


Какво означава "клубна сделка" и ще се увеличават ли сделките за проблемни и подценени активи в сектора?
- "Клубна сделка" е, когато няколко финансови инвеститора съвместно финансират дадена сделка. Мисля, че в сегашните несигурни условия ще наблюдаваме все повече такива транзакции. Инвеститорите не искат да поемат твърде големи рискове и по тази причина вероятно ще предпочитат сделки, в които два или повече фонда си поделят риска.


Проблемните и подценените активи ще бъдат приоритетна област за финансовите инвеститори, които разполагат със свободни средства и могат да получат банков кредит. Ще има предприемачи, на които ще се наложи да продават такива активи, включително на компании с ликвидни проблеми. Има банки, които по неблагоприятно стечение на обстоятелствата вече контролират компании . Това не е типичната им дейност и те ще търсят възможности да се освободят от тези активи. В момента работя по такава сделка.


Какво ще донесе 2010 г. и близкото бъдеще за private equity индустрията и кои ще са основните тенденции на пазара?
- Надявам се, че ще има благоприятен обрат от гледна точка на количеството сделки, инвеститори, които се възползват от по-ниските оценки, и активизирането на банковото кредитиране. Хората се възползват от спада, за да инвестират. Това са периодите, когато винаги се е постигала най-голяма възвръщаемост на вложението. Разбира се, ще е и по-трудно да се сключват сделки.


Рискът се увеличи, не е като в добрите времена от 2007 г. Остава и несигурността на макрониво - държавните дългове, гръцката криза, трудностите в еврозоната. Проблемите са още далеч от решение, но ситуацията е много по-добра, отколкото беше през 2009 г., и би трябвало да се подобрява в бъдеще.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK