Световни компании приеха "зелен" код на поведение

Целта е да се щади повече околната среда


Целта е да се щади повече околната среда

Едни най-големите европейски и световни търговски вериги, сред които гиганти като "Икеа", "Метро", "Карфур" и "Теско", подписаха "зелен" код на поведение в края на седмицата в Брюксел. По този начин те се ангажират през следващите няколко години да намалят негативното въздействие върху околната среда от дейностите си.


Компаниите участват в т.нар. организация "Форум на търговските вериги", която беше създадена по инициатива на Европейската комисия преди една година.
Споразумението за "зелен" код е доброволно и има за задача да помогне създаването и споделянето на устойчиви практики сред фирмите и компаниите за търговия на дребно. За неизпълнение на поетите ангажименти на компаниите няма да се налагат санкции.


"С подписването на този код на поведение търговските вериги показват, че имат отношение към опазването на околната среда и предприемат конкретни действия за намаляването екологичния отпечатък от дейностите си", коментира еврокомисарят по околната среда Янез Поточник.


За целта компаниите, подписали споразумението, ще работят за намаляване на негативното въздействие върху околната среда в няколко конкретни области.


Те ще трябва да предприемат мерки за по-устойчиво и ефективно използване на ресурси като дървесина и рибния ресурс, да намалят въглеродните емисии от транспорт и доставка, да подобрят енергийната ефективност, да набележат мерки за по-добро управление на отпадъците и ефективна и бърза комуникация с клиенти на компаниите.


"Търговията на дребно е основен играч е европейската икономика и генерира 13% от брутния вътрешен продукт (БВП). Търговските вериги са от ключово значение, защото свързват индустрията и милиони потребители. Затова е изключително важно да работим с всички участници по веригата на доставчиците, за да създадем нови устойчиви решения.


Заедно може да работим за едно по-добро и по-зелено европейско бъдеще", каза Рейнхарт фон Леопрехтинг, вицепрезидентът на "Mетро груп".
Споразумението вече е подписано от 17 компании и 9 федерации. Сред тях са търговски вериги като "Метро", "Карфур", "Икеа", "Теско", "Кауфланд", "Лидл", "Реве", "Меркатор", "Маркс и Спенсър", C&A.Целта е да се щади повече околната среда

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK