Стагнацията на пазара на труда на Балканите продължава

Най-силно е търсенето на мениджъри в Азия и Северна Америка


Най-силно е търсенето на мениджъри в Азия и Северна Америка

Балканите продължават да са регионът, където търсенето на висококвалифицирани специалисти е най-слабо. На обратния полюс са страните от Азия, Северна и Южна Америка, както и някои африкански държави. Най-голямо е търсенето на хора за ръководни длъжности в Канада, Египет, Малайзия, Саудитска Арабия, Аржентина, Индия и Китай.


В тези държави над 70% от фирмите са наемали мениджъри през пролетта и планират да продължат да го правят и през лятото. Това показва традиционното проучване на международната компания за подбор "Антал" за тенденциите на световния пазар на труда за мениджърски и професионални кадри сред 9672 компании от 55 страни, което е направено през май.
Глобално резултатите показват, че 54% от анкетираните компании са имали свободни ръководни позиции през май, което е само с 1 на сто повече спрямо данните от януари. Най-голямо е търсенето в банките, инженерните и ИТ компаниите, фирмите за бързооборотни стоки и производствените предприятия.


В България след спада в наемането на мениджъри през първото тримесечие на 2010 г. през май пазарът се е съживил. 47% от участвалите в изследването компании са заявили, че тогава са имали вакантни позиции за кадри на високи длъжности. Прогнозата им обаче е, че през следващите месеци търсенето им ще намалее.


За сметка на това повече фирми планират да правят съкращения в ръководния си екип през лятото. Въпреки това България заедно с Румъния продължава да е сред страните на Балканите, които предлагат най-големи възможности за работа пред квалифицираните специалисти, показва изследването.


Непостоянен и силно динамичен продължава да е пазарът на труда и в Западна Европа. Добри перспективи се очертават във Великобритания, Белгия и Холандия, докато в Германия, Австрия и Франция през май търсенето е спаднало значително спрямо достигнатите високи нива от началото на 2010 г. В Централна и Източна Европа гладът за мениджъри е най-остър в Русия, Украйна и Чехия, докато в Унгария по-малко от 20% от компаниите са наемали ръководни кадри през май.


Последното изследване на международната HR компания "Менпауър" отчита силни сигнали за предстоящо съживяване на пазара на труда през третото тримесечие на 2010 г. в Индия, Бразилия, Тайван и Китай. На обратния полюс са Италия, Ирландия, Испания и Гърция. "В повечето от включените в изследването 36 държави пазарът на труда започва да се съживява.


Въпреки това до пълното възстановяване предстои дълъг път, защото търсенето на продуктите на компаниите все още не е нараснало достатъчно, за да могат да планират по-съществено увеличаване на работната си сила", коментира Джефри Джорес, изпълнителен директор на "Менпауър".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK