Пловдивският съд разгледа молбата за несъстоятелност на "Ален мак"

Пловдивският апелативен съд разгледа молбата за откриване на процедурата по несъстоятелност на "Ален мак" и постанови делото за решаване, т.е., че ще излезе с решение. Това стана ясна след приключването на заседанието на съда на 23 юни. Решението на съда може да е или да обяви компанията за неплатежоспособна или свръхзадлъжняла и да открие производство по несъстоятелност, или да откаже започването на подобна процедура.


Молбата беше подадена от пенсионноосигурителна компания "Доверие" и фондовете през февруари, когато "Ален мак" спря да обслужва задълженията по облигационните си заеми. Те са с номинал от близо 13 млн. лв., но част от тях вече е погасена и реално предсрочно дължимата сума е около 10 млн. лв.


Облигационерите на "Ален мак", сред които основни са пенсионните фондове на "Доверие", отказаха да дадат нов ликвиден прозорец на компанията в началото на тази година и тя спря да обслужва задълженията. Освен молба за несъстоятелност облигационерите са започнали и процедура по реализацията на обезпеченията по дълга.
Това са повечето имоти, машини, търговски марки и акциите на компанията. Двете процедури вървят на практика паралелно, като облигационерите заявяват, че целта им е да запазят дейността на предприятието.


На 25 юни те са провели две нови свои събрания, на които да обсъдят конкретни действия по принудителното изпълнение на обезпеченията.


Междувременно на 19 юли собствениците на "Ален мак" ще се съберат на общо събрание, на което ще гласуват промяна в управлението му. На събранието дългогодишният председател на надзорния съвет, поел компанията при приватизацията й през 2002 г., Петър Терзиев може да излезе от ръководството и на негово място да влезе физическото лице Ленин Илиев. Акционерите ще гласуват и смяна на името на компанията от "Ален мак"  на "Фабрика А. Паппазовъ - Пловдивъ".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK