Гърция се завръща на финансовите пазари през юли


4 млрд. евро облигации ще се опита да пласира на пазарите

Гърция ще се завърне на финансовите пазари през юли, като ще се постарае да продаде облигации на стойност 4 млрд. евро, съобщи "Файненшъл таймс". Това ще е първият опит на страната да емитира дългови книжа, след като получи спасителния пакет от Международния валутен фонд и Европейския съюз (ЕС).


"Намерението ни е да продадем 3-, 6- и 12-месечни книжа", заяви директорът на Агенцията за управление на публичния дълг Петрос Кристодулу.
ЕС и МВФ отпуснаха спасителен заем в размер на 110 млрд. евро на Гърция. Средствата са предназначени за овладяване на дълговата криза в страната, която заплашваше стабилността на цялата еврозона. Двете институции са разрешили на Атина да емитира облигации през юли и октомври.


Инвеститори обаче предупреждават, че Гърция поема голям риск с тази емисия, тъй като при слаб интерес към нея доверието към страната ще се понижи допълнително. Другият важен въпрос е каква лихва ще плати южната ни съседка, за да привлече купувачи.


"Доверието в момента е ниско, а всяка лоша новина около Гърция може да предизвика ново влошаване на кризата", каза Стивън Мейджър, анализатор от HSBC.


Друг банкер заяви: "Ако продажбата се провали, ще бъдат засегнати и други задлъжнели страни като Португалия и Испания. Може да се наложи дори те да поискат спасителен заем подобен на гръцкия."
Все пак гръцкото правителство е на мнение, че доверието към страната продължава да се подобрява поради реформата в пенсионната система, която трябва да бъде приета през идния месец.


Премиерът Георгиос Папандреу каза, че реформата е ключов момент при прилагане на обещаните съкращения на разходите. Тя предвижда намаляване на пенсии и вдигане на пенсионната възраст за мъжете и жените. Това естествено предизвиква неодобрението на жителите на страната, което може да забави приемането й.


Правителството обаче осъзнава, че трябва да мине доста време, преди доходността по гръцките облигации да достигне равнищата отпреди дълговата криза. За целта е нужно инвеститорите да бъдат убедени, че Атина успява да наложи обещаната фискална консолидация.


"Това е краткосрочен дълг, който не е чак толкова голям на фона на цялата картина. Ще мине доста време, преди да пласираме значителна сума", коментира анонимен представител на правителството.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Този коментар беше изтрит в 18:25 на 30/06/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK