"Екуест" може да се раздели с мажоритарния си дял в "ТехномаркетДомо"

Фондът има предварително споразумение с "Билла" за продажба на кино "Изток"

"Екуест" може да се раздели  с мажоритарния си дял в "ТехномаркетДомо"

© Надежда Чипева
Основателите на "Техномакерт" и "Домо" искат дела на фонда


Фондът има предварително споразумение с "Билла" за продажба на кино "Изток"

"Екуест" може да продаде контролния си пакет акции във веригата за бяла и черна техника "ТехномаркетДомо" на миноритарните собственици. Фондът е сключил и предварително споразумение за продажбата на кино "Изток", което се намира на "Цариградско шосе" в София.


Това става ясно от съобщение до Лондонската фондова борса на единия от инвестиционните му фондове - Trans Balkan Investments Limited (TBIL), доскоро известен като Equest Investments Balkans Limited. В момента той притежава 61.8% във веригата.
Офертата за сделката е направена от основателите на веригите "Домо" и "Техномаркет", които са и миноритарни собственици в момента. Пред "Дневник" Николай Китов, мениджър на "К енд К електроникс" и основател на българската верига, заяви, че заедно с основателя на румънската верига "Домо" Лоранд Сарвади са отправили необвързваща оферта за изкупуването на дела на "Екуест" в 'ТехномаркетДомо", което управлява веригите чрез "К енд К електроникс".


В последното Китов и Сарвади в момента са част от съвета на директорите. Китов не посочи параметри по сделката с аргумента, че са конфиденциални, но заяви, че миноритарните акционери са я направили, защото смятат, че така ще могат да развиват компанията по-лесно и ефективно.


Бордът на TBIL разглежда и други варианти за веригата, пише още в съобщението на фонда. С тях той цели да набере достатъчно капитал, за да изплати задължения от 17 млн. евро към Държавния резервен фонд на Оман и да продължи инвестициите в развитието на веригата в Югоизточна Европа. В тази връзка в момента се избира и финансов консултант. До редакционното приключване на броя от TBIL не дадоха повече подробности около офертата.


"Екуест" придоби 51% от "Техномаркет" през есента на 2006 г.срещу 61 млн. евро. През 2007 г. към инвестицията беше прибавена и румънската верига "Домо". Анализатори, анкетирани от "Зиарул финанчиар", смятат, че изкупуването на "Домо" сега може да е значително под 75 млн. евро, които "Екуест" е платил преди три години за 75% от компанията. Представители на "Домо" са отказали да коментират офертата пред "Зиарул финанчар". Наскоро "ТехномаркетДомо" отчете 6% спад на приходите за 2009 г. до 561 млн. евро.


Освен предложението за "ТехномаркетДомо" TBIL вече има и предварително споразумение за продажбата на едно от трите си кина в София - "Изток". Според съобщението на фонда то е договорено при цена 1.8 млн. евро. Проверка на "Дневник" сред агенциите за недвижими имоти показа, че предварителният договор за "Изток" е подписан с хранителната верига "Билла".


От австрийската компания нито потвърдиха, нито отрекоха новината. "Експанзията ни в София продължава, а когато сделката бъде финализирана, ще има официално съобщение", казаха единствено от българския клон на "Билла".


Според източници, пожелали анонимност, до приключване на сделката ще се стигне при изпълнението на определени условия. Продавачът трябва да реши някои реституционни претенции към сградата, както и изнасянето от обекта на намиращото се там общинско читалище.


Според собственици на друга голяма верига за хранителни магазини постигнатата цена е много добра за купувача, защото преди кризата обектът се е предлагал двойно по-скъпо, но в комплект с киното на "Граф Игнатиев". Брокери на недвижими имоти също определиха постигнатата цена като много добра за продавача, защото в момента луксозни бизнес сгради се предлагат на цени от 1300 до 1400 евро за квадрат.


При кино "Изток" при квадратура от около 1500 кв.м се получава цена от 1200 евро за квадрат.
В края на миналата година "Екуест" продаде кино "Сердика" за 9 млн. евро на "Тера тур сервиз". Водят се преговори и за продажбата на другите две кина - "Урвич" и "Европа палас", но преговорите са тежки, защото към тях също има реституционни претенции, както и проблеми с преустройствата им.


Последните вече близо две години фондовете на "Екуест" се превърнаха от активни купувачи в активни продавачи. Други сделки от последните месеци са продажбата на "Авто юнион" на "Еврохолд България" и продажбата на варненския завод "Родакар".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK